default-image

"Πόλεμος" με χημικά στους αγρότες και συλλήψεις (pics-vid)

Κρήτη
"Πόλεμος" με χημικά στους αγρότες και συλλήψεις (pics-vid)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

"Θερμή" υποδοχή επιφύλαξαν στους αγρότες που έφτασαν έξω από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στην Αθήνα. Λίγο μετά τις 09.00 το πρωί αστυνομικοί των ΜΑΤ ψέκασαν με χημικά τους αγρότες με αποτέλεσμα να επικρατήσει ένταση.

Προηγήθηκαν στιγμές έντασης και συλλήψεις αγροτών.

Δείτε τη στιγμή της σύλληψης

Φορώντας αντιασφυξιογόνες μάσκες λόγω των χημικών oι αγρότες επιτέθηκε στις κλούβες και τις δυνάμεις των ΜΑΤ με κατσούνες και εκείνους να "απαντούν" με χημικά.

Αγρότες καίνε κάδους στη φωτογραφία του προέδρου του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου Στέλιου Βοργιά

Πετροπόλεμος και συμπλοκές

Ακολούθησαν στις 10.00 το πρωί συμπλοκές , πετροπόλεμος, δακρυγόνα και ένταση έξω από το υπουργείο. Επικράτησε «πόλεμος» με χημικά .Η ατμόσφαιρα ήταν αποπνικτική.

>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ: ΣΥΝΕΛΑΒΑΝ ΑΓΡΟΤΕΣ: "ΔΕΝ ΦΕΥΓΟΥΜΕ ΧΩΡΙΣ ΑΥΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ"

>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ: ΔΕΝ ΤΑ "ΒΡΗΚΑΝ" ΜΕ ΤΟΝ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ

>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: ΜΑΤ ΜΠΛΟΚΑΡΑΝ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

Συλλήψεις αγροτών

Την οργή των αγροτών προκάλεσε η απόφαση να κλείσει η είσοδος του Υπουργείου ενώ ζήτησαν συνάντηση με τον υπουργό. Μάλιστα ακολούθησαν τουλάχιστον 4 συλλήψεις αγροτών μπροστά στους τηλεοπτικούς φακούς.

Νωρίτερα και πάλι αγρότες προσπάθησαν να "απαντήσουν" στις δυνάμεις των ΜΑΤ, που βρίσκονται στην περιοχή, αλλά το επεισόδιο έληξε όταν ψυχραιμότεροι αγρότες τούς συγκράτησαν.

Λίγο πριν τις 11.00 το πρωί οι αγρότες έβαλαν φωτιές σε κάδους και έσπασαν κλούβες με κατσούνες.

Παρακολουθήστε σχετικά videos που ανήρτησε στο Facebook ο αγρότης Λασιθίου κ. Σιγανός

Κρατώντας τις μαγκούρες πλησίασαν τους αστυνομικούς και άρχισαν να φωνάζουν.

Στο κενό η συνάντηση με τον Αποστόλου- Μίλησε για τραμπουκισμό

Το μεσημέρι αντιπροσωπεία του συντονιστικού των αγροτών επιδίωξε συνάντηση με τον Υπουργό. Οι αγρότες απαίτησαν να γίνει διάλογος με την παρουσία των ΜΜΕ, αίτημα που απερρίφθη, με αποτέλεσμα η συνάντηση να ματαιωθεί.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργού κ.Αποστόλου :

«Τις τελευταίες ώρες έχουμε το θλιβερό φαινόμενο να σημειώνονται επιθέσεις με ξύλα και πέτρες στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης κατά τη συγκέντρωση αγροτών από την Κρήτη.Παρότι δεν υπήρξε κανένα αίτημα για συνάντηση μέχρι την ώρα της συγκέντρωσης, θεώρησα ο ίδιος σκόπιμο να βρίσκομαι στο Υπουργείο για ενδεχόμενο αίτημα.

Πράγματι, δε, όταν υποβλήθηκε, ανταποκριθήκαμε και δεχτήκαμε να συναντηθούμε με αντιπροσωπεία τους.Δε θα ήταν ποτέ όμως δυνατόν να επιτρέψουμε ή ακόμα και να διευκολύνουμε την κατάληψη του Υπουργείου από ακραία στοιχεία, τα οποία και πέρυσι χωρίς καμία αφορμή προέβησαν σε καταστροφές και βανδαλισμούς που διακύβευσαν ακόμα και τη σωματική ακεραιότητα των υπαλλήλων.

Οι πόρτες του Υπουργείου είναι πάντα ανοιχτές. Σε καθημερινή βάση υπάρχουν συναντήσεις του Υπουργού και της υπόλοιπης πολιτικής ηγεσίας με εκπροσώπους των αγροτών από όλη την Ελλάδα και βεβαίως και από την Κρήτη.Άλλο όμως ο διάλογος τον οποίο επιδιώκουμε και υπηρετούμε και άλλο ο τραμπουκισμός. Τέτοιες συμπεριφορές δεν αντιπροσωπεύουν το αγροτικό κίνημα, αντίθετα το συκοφαντούν και το υπονομεύουν. »

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΚΑΙ ΚΛΟΥΒΕΣ ΤΩΝ ΜΑΤ  ΕΞΩ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ

Περίπου 1.100 αγρότες από την Κρήτη

Εκτιμάται ότι περίπου 1.100 αγρότες από την Κρήτη βρίσκονται στην Αθήνα, ενώ κατέφτασαν και αγρότες από Μακεδονία,ήπειρο,Αττική και Πελοπόννησο έχοντας στο πλευρό τους και παραγωγούς των λαϊκών αγορών

Το φορολογικό, το ασφαλιστικό αλλά και οι τιμές των αγροτικών προϊόντων με το κόστος παραγωγής είναι στο επίκεντρο των αιτημάτων του αγροτικού συλλαλητηρίου.

Αγρότες από τα Χανιά έφθασαν στις 6 το πρωί με το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο blue star galaxy στην πύλη Ε-1, ενώ από το Ηράκλειο το Ρέθυμνο και το Λασίθι με τα επιβατηγά οχηματαγωγά πλοία knossoς palace και Κρήτη II στις 7 και 6:15 το πρωί στις πύλες Ε-2 και Ε-3 αντίστοιχα. Σύμφωνα με τα στοιχεία των λιμεναρχείων  με το blue star calaxy κατέφθασαν 160 αγρότες με το Κρήτη ΙΙ 170 και με το knossos palace 750.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ : ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣΗ ΠΑΤΗΣΑΝ ΑΘΗΝΑ ΥΠΟ ΒΡΟΧΗ

Στα πλοία μαζί με τους αγρότες είχαν επιβιβαστεί και εκπρόσωποι Εργατικών Κέντρων, συνδικαλιστικών οργανώσεων, δήμων και φορέων προκειμένου να στηρίξουν την κινητοποίηση των αγροτών και να συμπαρασταθούν στα αιτήματα τους.

Επικοινωνία με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκο Τόσκα πραγματοποίησε σήμερα ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μιχελογιαννάκης για τις άσχημες σκηνές που διαδραματίστηκαν σήμερα, έξω από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, μεταξύ των αγροτών και δυνάμεων της αστυνομίας. Ο βουλευτής ζήτησε από τον Υπουργό, ο οποίος συμφώνησε,  να προχωρήσει σε  όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να εκτονωθεί η κατάσταση και να αποφευχθούν συμπλοκές.  

Αποστολή  Αθήνα : Ρεπορτάζ: Χριστόφορος Παπαδάκης

Φωτογραφίες : Νικος Χαλκιαδάκης - ΑΠΕ - ΜΠΕ

Eπιμέλεια : Βάλια Μπούη- Φιλία Σαριδάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News