Κρήτη

Πως θα γίνει η φιλοξενία των 700 προσφύγων στην Κρήτη

Πως θα γίνει η φιλοξενία των προσφύγων και ποιά τα πρώτα βήματα; Αποκαλυπτικά στοιχεία της εκπρόσωπου της Ύπατης Αρμοστείας Στ. Νάνου στο Ράδιο 9,84.

Αγωνία των Δημάρχων για τη φιλοξενία προσφύγων στην Κρήτης εντός του Απρίλη καθώς οι υποδομές για την διαμονή τους δεν έχουν εξευρεθεί και οι συμβάσεις με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ δεν έχουν ακόμα υπογραφεί.


Η εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας στην Ελλάδα Στέλλα Νάνου μιλώντας στο Ράδιο 9,84 και στο Γιώργο Σαχίνη εξήγησε ότι το σχέδιο που θα ξεδιπλωθεί εντός Απριλίου περιλαμβάνει την τμηματική φιλοξενία των προσφύγων - μεταναστών στο νησί και με απαραίτητη προϋπόθεση την λειτουργία γραφείων ασύλου όπου αυτοί προσωρινά μείνουν.

>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ: ΣΕ 30 ΜΕΡΕΣ ΟΙ ΠΡΩΤΟΙ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

Όπως τόνισε η κα Νάνου αρχικά οι πρόσφυγες θα διαμένουν σε περιοχές που βρίσκονται κοντά σε γραφεία ασύλου.

Στόχος είναι να διαμένουν σε δομές και ήδη με την αποχώρηση των πρώτων προσφύγων από την Κρήτη να φτάνουν οι επόμενοι πρόσφυγες που θα φιλοξενηθούν.

Ποιοι θα επιλεγούν

Σύμφωνα με την κα Νάνου το πρόγραμμα φιλοξενεί δύο κατηγορίες αιτούντες άσυλο: η πρώτη είναι άνθρωποι υποψήφιοι προς μετεγκατάσταση που θα μετακινηθούν σύμφωνα με το ευρωπαϊκό πρόγραμμα μετεγκατάστασης σε κάποια άλλη χώρα της Ευρωπαϊκή Ένωσης και αυτοί είναι κατά βάση Σύριοι .Μια δεύτερη κατηγορία είναι ευάλωτες περιπτώσεις αιτούντες άσυλο. Μονογονεϊκές οικογένειες , άνθρωποι με κινητικά προβλήματα και προβλήματα υγείας, μόνες γυναίκες με παιδιά και ηλικιωμένοι.  

Σχόλια