default-image

Αυγενάκης: «Η εθνική οπισθοχώρηση είναι ασταμάτητη»

Κρήτη
Αυγενάκης: «Η εθνική οπισθοχώρηση είναι ασταμάτητη»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Θεσσαλονίκη ήταν ο επόμενος σταθμός του Γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας και Βουλευτή Ηρακλείου, κ. Λευτέρη Αυγενάκη, ο οποίος παραβρέθηκε τη Δευτέρα σε εκδήλωση της ΟΝΝΕΔ Θεσσαλονίκης, με θέμα «Ελλάδα - Τουρκία: προκλήσεις και προοπτικές», ο κ. Λευτέρης Αυγενάκης.

Ο κ. Αυγενάκης, στην ομιλία  του αναφέρθηκε στην ανάγκη απρόσκοπτης εφαρμογής της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας για το προσφυγικό - μεταναστευτικό ζήτημα, καθώς και στην υποχρέωση της Κυβέρνησης να προασπίσει με νηφαλιότητα, συνέπεια και διπλωματικά μέσα τις τουρκικές προκλήσεις.    

 Τα βασικά σημεία της ομιλίας του:

• «Η Τουρκία εμφανίζει μια κλιμάκωση της επιθετικής της στάσης. Και η ιστορία έχει αποδείξει ότι, κάθε φορά που η Τουρκία διερχόταν κρίση, κάποιοι από το βαθύ κράτος ανέσυραν σενάρια αποσταθεροποίησης των ελληνοτουρκικών σχέσεων, με σκοπό αυτά να χρησιμοποιηθούν για εσωτερικούς πολιτικούς σκοπούς.

• Η Ελλάδα οφείλει να αντιμετωπίσει με ψυχραιμία, δυναμική παρουσία, συνεχή και συνεπή πολιτική, επιχειρήματα και στοιχεία και διπλωματικά μέσα την επιθετικότητα αυτή.

• Οι κκ. Κοτζιάς και Καμμένος αναπτύσσουν έναν εθνικολαϊκισμό, που οδηγεί τη χώρα μας στο τρίπτυχο: οικονομική καταστροφή, θεσμική εκτροπή, εθνική ταπείνωση.

• Αυτή η εθνικολαϊστική κυβέρνηση γίνεται ακόμη πιο επικίνδυνη, αφού αντιμετωπίζει με επιπολαιότητα και ψευτο-παλικαρισμούς τα εθνικά μας θέματα. Το πλέον  πρόσφατο παράδειγμα, η «διαρροή» του Υπ. Εθνικής Άμυνας για επικείμενο θερμό επεισόδιο από την Τουρκία στις αρχές του καλοκαιριού στην Κύπρο. Τέτοιες διαρροές και τακτικές, μόνο ζημιά προκαλούν στην εξωτερική και αμυντική μας πολιτική.    

• Είναι απαραίτητο να εστιάζουμε και να «επενδύουμε» στις μεταπολιτευτικές σταθερές της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας. Υπάρχει ένα πολύτιμο μεταπολιτευτικό κεκτημένο, το οποίο διαμόρφωσε με τις στρατηγικές του επιλογές ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Καραμανλής στηριζόμενος στο δόγμα «Ανήκομεν εις τη Δύση».

• Η άνοδος του ευρωσκεπτικισμού, οι συγκρούσεις, η ανασφάλεια και η ρευστότητα στη γειτονιά μας δημιουργούν την ανάγκη επανεξέτασης και αναπροσαρμογής των σταθερών αυτών. Σε καμία, όμως, περίπτωση, δεν μπορούν να τεθούν υπό αμφισβήτηση.

• Η Κυβέρνηση οφείλει να σεβαστεί τις σταθερές αυτές της εξωτερικής πολιτικής, να τις προσαρμόσει στα νέα δεδομένα και να τις υποστηρίξει προασπίζοντας τα εθνικά μας συμφέροντα και την ιστορική μνήμη.

• Η κυβέρνηση οφείλει με επιχειρήματα και διπλωματικά μέσα να απαιτήσει από την Τουρκία την τήρηση και το σεβασμό των κανόνων του διεθνούς δικαίου.

• Υποχρέωση της Κυβέρνησης να διαχειριστεί με τρόπο ανθρώπινο και αποτελεσματικό το σοβαρό πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με το προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα και να ζητήσει την απρόσκοπτη εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας».      

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News