default-image

Κρήτη: "Χρυσά" κέρδη για κύκλωμα διακίνησης μεταναστών (video)

Κρήτη
Κρήτη: "Χρυσά" κέρδη για κύκλωμα διακίνησης μεταναστών (video)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πλοκάμια παντού είχε απλώσει το κύκλωμα που εξαρθρώθηκε, και κατάφερε να κερδίσει από την παράνομη δράση 760.000 ευρώ! Μετά την επιτυχία της αστυνομίας και όσων συμμετείχαν στην επίχειρηση για τη "ξήλωμα" του κυκλώματος διακίνησης μεταναστών που είχε ως επίκεντρο την Κρήτη, έγιναν και επίσημες ανακοινώσεις.

Στη διάρκεια συνέντευξης τύπου ο Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Κρήτης Κώστας Λαγουδάκης αναφέρθηκε στις δυσκολίες της επιχείρησης και σημαντικά αποτελέσματά της. Υπενθυμίζεται ότι ήδη συνελήφθη αστυνομικός για την εμπλοκή του στο κύκλωμα και υπάρχουν υποψίες για λιμενικό. Ο Αρχιφύλακας τέθηκε σε διαθεσιμότητα και παράλληλα διατάχθηκε η διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης.

>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ: ΒΟΜΒΑ: ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΣ ΚΑΙ ΛΙΜΕΝΙΚΟΣ ΣΕ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΔΟΥΛΕΜΠΟΡΙΟ

>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ: ΣΤΟ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΜΕΓΑΡΟ ΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ

Τους έφερναν από την Αλεξάνδρεια

Όπως ανακοινώθηκε το εγκληματικό δίκτυο αποτελούνταν από 4 «πυρήνες» που αναλάμβαναν το συντονισμό των δραστηριοτήτων σε Αίγυπτο, Κρήτη, Αθήνα και Ιταλία. Οι δράσεις του κάθε πυρήνα αφορούσαν στην προσέλκυση των ενδιαφερόμενων αλλοδαπών, στη φύλαξη, τη μεταφορά και τον εφοδιασμό τους με πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα .

Αρχικά τους συγκέντρωναν στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου , τους επιβίβαζαν σε πλοία με τα οποία πραγματοποιείτο αρχικώς η μεταφορά τους στα νότια παράλια της Κρήτης και στη συνέχεια μεριμνούσαν για εύρεση πλοίου μεγάλης χωρητικότητας και τη μεταφορά τους στην Ιταλία.

Χρυσά κέρδη 760.000 ευρώ

Το παράνομο οικονομικό όφελος που αποκόμισαν, διακινούνταν μέσω εξωτραπεζικού δικτύου και υπερβαίνει το ποσό των 760.000 ευρώ . Τα μέλη του κυκλώματος μάλιστα αφαιρούσαν από τους μετανάστες τα τηλέφωνα και τους απειλούσαν με όπλα όταν διαμαρτύρονταν ή ήθελαν να αποχωρήσουν .

Οι μετανάστες είχαν μεταφερθεί σε σπηλιές όπου κρύβονταν στον Τσούτσουρα και το Μαριδάκι από που και οι εικόνες που δόθηκαν στη δημοσιότητα.

Δείτε το βίντεο

Video Platform Video Management Video Solutions Video Player

Στις επιχειρήσεις για το "ξήλωμα" του κυκλώματος συμμετείχαν μεταξύ άλλων η Δίωξη Οργανωμένου Εγκλήματος Κρήτης, το Τμήμα Ειδικών Αποστολών Κρήτης, οι υποδιευθύνσεις Ασφαλείας Ηρακλείου και Ρεθύμνου, τα κλιμάκια των ΟΠΚΕ Ηρακλείου και Ρεθύμνου, το Κλιμάκιο Ειδικών Αποστολών του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ηρακλείου και κλιμάκια του ΤΑΕ Ηρακλείου

Από την πλευρά του για το θέμα μίλησε και ο διευθυντής της διεύθυνσης Ασφάλειας και Προστασίας Θαλάσσιων συνόρων του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος αντιπλοίαρχος Παναγιώτης Στουρνάρας που βρίσκεται στην Κρήτη, γεγονός που αποδεικνύει πόσο σημαντική ήταν η επιχείρηση.

Σε διαθεσιμότητα ο αρχιφύλακας

Σύμφωνα με το δελτίο τύπου της αστυνομίας :

Στο πλαίσιο της επιχείρησης συνελήφθησαν 19 άτομα και συγκεκριμένα, τέσσερις ημεδαποί ηλικίας 46, 40, 27, 26 ετών και  δεκατέσσερις αλλοδαποί (9 υπήκοοι Αφγανιστάν ηλικίας από 17 έως και 38 ετών, τρείς υπήκοοι Συρίας ηλικίας 29, 31 και 24 ετών, 37χρονη υπήκοος Βουλγαρίας και 29χρονος υπήκοος Πακιστάν).

Στους ημεδαπούς συλληφθέντες περιλαμβάνεται ακόμη 47χρονος Αρχιφύλακας, που υπηρετεί σε Υπηρεσία της Κρήτης.

Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία, για τα  -κατά περίπτωση- αδικήματα της σύστασης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, παραβάσεις της νομοθεσίας περί αλλοδαπών, διευκόλυνση παράνομης εισόδου, εξόδου ή μεταφοράς μη νόμιμων μεταναστών, κατ΄ επάγγελμα τέλεση πλαστογραφίας, παραβάσεις περί όπλων και παράνομη βία.

Από τις διενεργηθείσες έρευνες σε οικίες, αποθήκες και σε σπήλαιο ορεινής περιοχής του Δήμου Μινώα Πεδιάδος, βρέθηκαν συνολικά (113) μη νόμιμοι μετανάστες, υπήκοοι Τουρκίας, Αιγύπτου, Αφγανιστάν, Ιράκ, Ιράν, Πακιστάν, Παλαιστίνης, Σομαλίας και Συρίας.

Επιπλέον βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • 3 πιστόλια και 4 κυνηγετικά όπλα,
  • 3 γεμιστήρες και φυσίγγια,
  • ηλεκτρονικές συσκευές (ηλεκτρονικός υπολογιστής, tablet),
  • 2 φορητοί ασύρματοι και συσκευή  πλοήγησης (GPS),
  • 54 συσκευές κινητής τηλεφωνίας και πλήθος καρτών κινητής τηλεφωνίας,
  • κοσμήματα και αντικείμενα πιθανόν αρχαιολογικού ενδιαφέροντος,
  • χάρτης της Κρήτης με σημειωμένες τοποθεσίες,
  • 2 καταγραφικά μηχανήματα,
  • 4 φορητές συσκευές αποθήκευσης δεδομένων,
  • ζεύγος κιάλια,
  • αποκόμματα ακτοπλοϊκών εισιτηρίων και ολόκληρα εισιτήρια,
  • κάρτες και βιβλιάριο διαφόρων τραπεζικών καταστημάτων,
  • διάφορα έγγραφα δημοσίων υπηρεσιών και αποδείξεις συναλλαγών,
  • 7.460 ευρώ ως προερχόμενο από παράνομες δραστηριότητες,
  • 7 οχήματα και δίκυκλη μοτοσυκλέτα

Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, οδηγούνται στην Εισαγγελία Ηρακλείου ενώ η έρευνα συνεχίζεται για να διαλευκανθεί όλο το εύρος  της παράνομης δραστηριότητας του κυκλώματος και οι ενδεχόμενες διασυνδέσεις του με άλλα ομοειδή δίκτυα.

Με Απόφαση του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας ο Αρχιφύλακας τέθηκε σε διαθεσιμότητα και παράλληλα διατάχθηκε η διενέργεια Ένορκης Διοικητικής Εξέτασης.

Φωτογραφίες : Νίκος Χαλκιαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News