default-image

Κινούμενες "βόμβες" οι Κρητικοί - Οδηγούμε πιωμένοι

Κρήτη
Κινούμενες "βόμβες" οι Κρητικοί - Οδηγούμε πιωμένοι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι κι αν η κρίση συνεχίζει να μαστίζει τους Κρητικούς; Τι κι αν τα πρόστιμα για παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας φτάνουν σε δυσθεώρητα ύψη, ξεπερνώντας - στις περισσότερες των περιπτώσεων - κατά πολύ το βασικό μισθό; Τι κι αν - ακόμη πιο σημαντικό - δεκάδες συμπολίτες μας αφήνουν την τελευταία τους πνοή, κάθε χρόνο, στην κρητική άσφαλτο;

Η θλιβερή πραγματικότητα είναι ότι οι Ηρακλειώτες οδηγούν όντες... πιωμένοι!

Τρανή απόδειξη του ότι στην Κρήτη και συγκεκριμένα στο Ηράκλειο καθόμαστε στη θέση του οδηγού ακόμη κι αν έχουμε καταναλώσει αλκοόλ είναι το πρωτοφανές που συνέβη χθες στο Δικαστικό Μέγαρο Ηρακλείου, εκεί όπου συνεδριάζει - μεταξύ άλλων - το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Ηρακλείου. Χθες, λοιπόν, στο πινάκιο (σ.σ. πρόκειται για τον πίνακα με τις υποθέσεις που έχουν προσδιοριστεί να δικαστούν σε συγκεκριμένη δικάσιμο) του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Ηρακλείου περιλαμβάνονταν συνολικά 105 υποθέσεις.

Ο όγκος των υποθέσεων που επρόκειτο να εκδικαστούν χθες δε θεωρείται μεγάλος. Αυτό που προξένησε εντύπωση είναι το γεγονός ότι από τις 105 υποθέσεις, περισσότερες από 90 αφορούσαν παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας και πιο συγκεκριμένα σχετίζονται με την οδήγηση υπό την επίδραση αλκοόλ!

Σύμφωνα με πληροφορίες της "Ν.Κ.", η μεγάλη πλειονότητα των συνολικά 97 υποθέσεων για παράβαση του ΚΟΚ εκδικάστηκαν χθες κανονικά με - σχεδόν - άπαντες τους κατηγορούμενους να καταδικάζονται. Οι πολίτες έφτασαν μέχρι το Μονομελές Πλημμελειοδικείο, καθώς είχαν βρεθεί θετικοί σε αλκοτέστ που τους έγινε από αστυνομικούς της Τροχαίας. Οι εν λόγω παραβάσεις έλαβαν χώρα σε ποικίλα χρονικά σημεία, το 2014, το 2015, αλλά και το 2016.

Σε όλους τους κατηγορούμενους που κρίθηκαν ένοχοι από την Έδρα επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης που κυμαινόταν από 2 μήνες έως και μισό χρόνο. Φυσικά, οι εν λόγω ποινές δεν οδηγούν τους παραβάτες στη φυλακή, αφού συνήθως αναστέλλονται. Ωστόσο, συνυπολογίζοντας τα ιδιαίτερα αυστηρά διοικητικά πρόστιμα, που κυμαίνονται από 1.200 έως 2.000 ευρώ, αλλά και τα δικαστικά έξοδα - που ξεκινούν από μερικές δεκάδες ευρώ και μπορούν να φτάσουν στα ύψη, εάν ο κατηγορούμενος διορίσει "ακριβό" δικηγόρο - το σύνολο της "λυπητερής" για τον παραβάτη είναι δυσθεώρητο!

Το όριο, τα πρόστιμα- "φωτιά" και οι ποινές του δικαστηρίου.

0,60 χιλιοστά το όριο

Ποιοι, ωστόσο, είναι οι παραβάτες του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας, οι οποίοι παραπέμπονται να δικαστούν από το ποινικό δικαστήριο; Ενώπιον του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου δεν οδηγούνται όλοι όσοι πιάνονται να οδηγούν πιωμένοι. Το όριο που διαχωρίζει τους παραβάτες οδηγούς, στέλνοντας άλλους στο δικαστήριο κι άλλους στο σπίτι τους, είναι αυτό των 0,60 χιλιοστών του γραμμαρίου ανά λίτρο.

Για να γίνουμε πιο σαφείς, ενώπιον των ποινικών δικαστηρίων παραπέμπονται οι οδηγοί, οι οποίοι έχουν συγκέντρωση οινοπνεύματος στο αίμα τους μεγαλύτερη των 0,60 χιλιοστών του γραμμαρίου ανά λίτρο εμπνεόμενου αέρα. Η μέτρηση γίνεται με συσκευή αλκοολόμετρου. Μετά την πρώτη μέτρηση, μεσολαβεί ένα μικρό διάστημα δέκα με δεκαπέντε λεπτών, μετά το πέρας του οποίου ο οδηγός υποβάλλεται εκ νέου σε αλκοτέστ, προκειμένου οι αστυνομικοί να διαπιστώσουν εάν η συγκέντρωση του οινοπνεύματος στο αίμα του παραμένει στα ίδια επίπεδα.

ΤΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ

200 ευρώ... στην καλύτερη!

Ο νόμος προβλέπει ότι οι παραβάτες που έχουν συγκέντρωση αλκοόλ από 0,25 έως 0,40 χιλιοστά του γραμμαρίου ανά λίτρο τιμωρούνται με διοικητικό πρόστιμο 200 ευρώ. Σε περίπτωση που η συγκέντρωση του αλκοόλ κυμαίνεται από 0,40 έως 0,60 χιλιοστά, το ύψος του προστίμου εκτοξεύεται - αμέσως, αμέσως - στα 700 ευρώ. Εκτός, ωστόσο, από το ποσό των 700 ευρώ, προβλέπεται επιτόπου και αφαίρεση διπλώματος οδήγησης για τρεις μήνες (90 μέρες). Το δίπλωμα επιστρέφεται στον παραβάτη μόνο μετά την παρέλευση του τριμήνου και μόνο αφού προσκομίσει το αποδεικτικό καταβολής του προστίμου.

Σε περίπτωση, τώρα, που το αλκοολόμετρο δείξει ότι ο οδηγός έχει συγκέντρωση αλκοόλ άνω των 0,60 χιλιοστών του γραμμαρίου, τα πράγματα αρχίζουν να "σκουραίνουν": Οι παραβάτες τιμωρούνται με διοικητικό πρόστιμο 1.200 ευρώ, αλλά και επιτόπου αφαίρεση του διπλώματος οδήγησης για έξι μήνες (180 μέρες). Για να πάρει πίσω το δίπλωμά του ο οδηγός, πρέπει να περάσει το εξάμηνο και φυσικά να πληρώσει τη "λυπητερή" των 1.200 ευρώ. Οι συνέπειες, ωστόσο, για τον παραβάτη δε σταματούν εκεί, καθώς, εάν το αλκοολόμετρο δείξει πάνω από 0,60 χιλιοστά, ο οδηγός παραπέμπεται να δικαστεί από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Ηρακλείου. Οι ποινές που προβλέπει ο νόμος για τις εν λόγω παραβάσεις ξεκινούν από φυλάκιση 2 μηνών και μπορούν να φτάσουν μέχρι και τα 5 έτη!

Εξάλλου, σε περίπτωση που πολίτης, σε βάρος του οποίου βεβαιώνεται ότι οδηγούσε υπό την επήρεια αλκοόλ, πιαστεί να οδηγεί ξανά πιωμένος μέσα σε διάστημα δύο ετών (με τη συγκέντρωση στο αίμα του να ξεπερνά τα 0,60 χιλιοστά γραμμαρίου ανά λίτρο) προβλέπεται σε βάρος του διοικητικό πρόστιμο 2.000 ευρώ! Επίσης, σ' αυτήν την περίπτωση ο νόμος προβλέπει την επιτόπου αφαίρεση του διπλώματος οδήγησης του παραβάτη για πέντε ολόκληρα χρόνια.

Σημειώνεται, εξάλλου, ότι η αφαίρεση του διπλώματος δε συμψηφίζεται με την προηγούμενη αφαίρεση. Επίσης, ο παραβάτης παραπέμπεται και σε δίκη, όπου κινδυνεύει με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον έξι μηνών (μπορεί να φτάσει και τα πέντε χρόνια) για κάθε περαιτέρω παράβαση που του βεβαιώνεται...

Ρεπορτάζ: Νικόλας Αγγελίνος

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News