Κρήτη

Για την ταυτότητα του τόπου συζητούν στον Άγιο Νικόλαο

Συνεχίζεται η συζήτηση στο θέμα «Ποια είναι η ταυτότητα του τόπου;» στο Δήμο Αγίου Νικολάου, που μετά την ημερίδα με θέμα «Στρατηγικές ανάπτυξης και προβολής τόπου», που πραγματοποιήθηκε στις 29 Οκτωβρίου 2016 στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Λασιθίου, προσκαλεί την τοπική κοινωνία σε μια συμμετοχική διαδικασία ανάδειξης της ταυτότητας του τόπου.

Η ημερίδα και το εργαστήριο με θέμα: «Ποια είναι η ταυτότητα του τόπου;» θα πραγματοποιηθεί στις 24 και 25 Φεβρουαρίου στον Άγιο Νικόλαο.

Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2017, 17:00, Πινακοθήκη Αγίου Νικολάου

Εργαστήριο με τον Αρη Καλαντίδη

Ο Δήμος Αγίου Νικολάου καλεί τους πολίτες σε ένα εργαστήριο με θέμα: «Ποια είναι η ταυτότητα του τόπου μας; Τι μας διαφοροποιεί από άλλες περιοχές;» με επιμελητή τον Άρη Καλαντίδη.

Στόχος του εργαστηρίου είναι μέσα από τη συμμετοχική διαδικασία, τη συζήτηση, την ανταλλαγή διαφορετικών απόψεων και το σεβασμό της διαφορετικότητας, να φέρει στην επιφάνεια τον συνδυασμό εκείνων των χαρακτηριστικών του τόπου μας που τον κάνουν ξεχωριστό.

Το εργαστήριο θα υλοποιηθεί στο κτίριο της Πινακοθήκης Αγίου Νικολάου την Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου στις 17:00 και θα διαρκέσει περίπου τέσσερις ώρες. Οι συμμετέχοντες θα προκύψουν μετά από ανοιχτή πρόσκληση. Η καταληκτική ημερομηνία δηλώσεων συμμετοχής είναι η Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου 2017.

Ελάτε να αποφασίσουμε μαζί ποια στοιχεία είναι αυτά που θέλουμε να προβάλουμε ως αναγνωρίσιμη εικόνα του τόπου μας. Ελάτε να ενώσουμε τα κομμάτια του πάζλ και να διαμορφώσουμε την εικόνα που μας διαφοροποιεί από άλλες περιοχές, μέσα απο τις φωνές των πολιτών που ζουν, εργάζονται και γνωρίζουν τον τόπο.

Άρης Καλαντίδης

Επιμελητής εργαστηρίου: «Ποια είναι η ταυτότητα του τόπου μας; Τι μας διαφοροποιεί από άλλες περιοχές;»

Ο Άρης Καλαντίδης είναι διδάκτορας του ΕΜΠ και πρόεδρος του γραφείου INPOLIS, μιας διεθνούς συμβουλευτικής εταιρείας σε ζητήματα αστικής και περιφερειακής ανάπτυξης, με έδρα το Βερολίνο. Είναι διευθυντής του Ινστιτούτου Διαχείρισης Τόπων (Institute of Place Management) στο Manchester Metropolitan University και μέλος της εκδοτικής επιτροπής του επιστημονικού περιοδικού Journal of Place Management and Development.  Διδάσκει αστική ανάλυση στο New York University και αστική και περιφερειακή οικονομία στο Πολυτεχνείο του Βερολίνου (TU Berlin). Ο Άρης Καλαντίδης έχει πραγματοποιήσει έργα στην Αυστραλία, τη Νότιο Αφρική, την Κολομβία, την Γερμανία, την Αγγλία και την Ελλάδα.

Δηλώστε συμμετοχή για το εργαστήριο ως τις 23/2/2017 στο τηλέφωνο: 2841340100 ή 6947849984 ή στο e-mail: dimos.agn@gmail.com, Ίρις Περουλιού - Σεργάκη

Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2017, 11:00, Επιμελητήριο Λασιθίου

Ημερίδα με θέμα: «Ποια είναι η ταυτότητα του τόπου μας;»

Στα πλαίσια ενός τοπίου που συνεχώς αλλάζει ο τόπος μας πρέπει να αναδείξει την ταυτότητα του αν θέλει να συνεχίσει να στηρίζεται στη βιομηχανία που λέγεται τουρισμός. Αυτή η διαπίστωση μας καθιστά όλους υπεύθυνους για την πορεία που θα χαραχτεί στο εξής με το Δήμο σε ρόλο καταλύτη με απαραίτητη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων και ιδίως των πολιτών.

Η ημερίδα θα διαρθρωθεί σε τέσσερις ενότητες:

ταυτότητες τόπων & στρατηγικός σχεδιασμός: μια γενική προσέγγιση του τι είναι ταυτότητα και μια εξειδίκευση με παραδείγματα.

αστικός σχεδιασμός & τουρισμός: πως μέσα από την ανάδειξη της ταυτότητας αλλά και τη χρήση δυνατών χαρακτηριστικών μπορεί να στηθεί μια ρεαλιστική στρατηγική για την προβολή του τόπου.

ποιά είναι η εμπλοκή των ντόπιων

προβολή δραστηριότητας εμπλεκόμενων και πως θα μπορούσαν να συνδεθούν  (προβολή αποτελεσμάτων εργαστηρίου).

Λόγω μεγάλης ζήτησης της αίθουσας του Επιμελητηρίου Λασιθίου, η 3ηη Ενότητα της ημερίδας αλλάζει ώρα και θα ξεκινήσει στις 16:00 δηλαδή μια ώρα νωρίτερα από ότι είχε προγραμματιστεί.

Περισσότερες Πληροφορίες:

Ίρις Περουλιού Σεργάκη

email: dimos.agn@gmail.com ή irisserpe@gmail.com

τηλ: 2841340100 ή 6947849984

Website: www.dimosagn.gr

Facebook: Δήμος Αγίου Νικολάου / Municipality of Agios Nikolaos

Διοργάνωση:

Δήμος Αγίου Νικολάου

Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2017, 17:00, Πινακοθήκη Αγίου Νικολάου

Εργαστήριο με τον Αρη Καλαντίδη

ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟΥ

Οι συμμετέχοντες θα χωριστούν σε μικρές ομάδες, καθεμία από τις οποίες, με τη βοήθεια συντονίστριας θα δουλέψει α) για να καταγράψει εκείνα τα στοιχεία του τόπου μας που του δίνουν τον ιδιαίτερό του χαρακτήρα και β) να απομονώσει αυτά τα στοιχεία που τον κάνουν ξεχωριστό από άλλους. Στη συνέχεια, οι απαντήσεις θα οργανωθούν και θα ιεραρχηθούν από τον επιμελητή ώστε μέσα από αυτές να προκύψει το μείγμα της εικόνας που θα θέλαμε να διαμορφώσουμε για τον τόπο μας.  

Χρονοδιάγραμμα

Συνολικός χρόνος κατ' ελάχιστο τέσσερις ώρες.

17:00  Έναρξη

17:30 - 19:30  Ομαδική δουλειά

19:30 - 20:00  Διάλειμμα

20:00 - 20:30  Συζήτηση - Συμπεράσματα

Τα αποτελέσματα του εργαστηρίου θα παρουσιαστούν στο τέλος της ημερίδας με θέμα: «Ποιά είναι η ταυτότητα του τόπου;», που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 25 Φεβρουαρίου στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Λασιθίου.

Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2017, 11:00, Επιμελητήριο Λασιθίου

Ημερίδα με θέμα: «Ποια είναι η ταυτότητα του τόπου μας;»

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ

Σάββατο 25/02/2017

11:00  Έναρξη

11:30  Χαιρετισμοί

Ενότητα 1 - Tαυτότητες Tόπων & Στρατηγικός Σχεδιασμός (12:00-12:55)

Άρης Καλαντίδης (Βερολίνο) - Διαχείριση και προβολή της εικόνας των τόπων: τι και πώς

Συζήτηση 20' / Διάλειμμα 15'

Eνότητα 2 - Αστικός σχεδιασμός & Τουρισμός (12:55 - 14:10)

Φουρναράκης Γιώργος 20''(Ηράκλειο) - Η ταυτότητα του Ηρακλείου μέσα από τους αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς

Σωκράτης Στρατής 20" (Κύπρος) - Αστικές Συνδεσιμότητες μέσω κοινών χώρων: Αναδιαμόρφωση του παραλιακού μετώπου της Παλιάς πόλης Ηρακλείου (Europan 4), Κρήτη

Συζήτηση 20' / Διάλειμμα 15'

Ενότητα 3 - Πώς εμπλέκονται οι ντόπιοι; (16:00-17:35)

Place Identity 20"  (Αθήνα) - Δράσεις πολιτών για την πολιτική καινοτομία

Γιώργος Τούλας  20" (Θεσσαλονίκη) -Η Θεσσαλονίκη Αλλιώς ένα αστικό πείραμα σε εξέλιξη έξι και μισό χρόνια τώρα.

Beforelight 20" (Αθήνα) -Αστικές αναγεννήσεις: Φωτιστικές παρεμβάσεις της ομάδας Beforelight στο δημόσιο χώρο

Συζήτηση 20' / Διάλειμμα 15'

Ενότητα 4 - Ποια είναι η ταυτότητα του τόπου; (17:35-18:15)

Ίρις  Περουλιού Σεργάκη Mapping 20''

Άρης Καλαντίδης Παρουσίαση εργαστηρίου 20''

Συζήτηση 20'

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια