default-image

Δακοκτονία κι έργα επί τάπητος στην Αθήνα

Κρήτη
Δακοκτονία κι έργα επί τάπητος στην Αθήνα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το πρόγραμμα της δακοκτονίας στη Κρήτη και ευρύτερα στην Ελλάδα που κινδυνεύει να μην υλοποιηθεί όπως και η προώθηση περιβαλλοντικών έργων αλλά και αποζημιώσεων των καταστροφών της πρόσφατης κακοκαιρίας στην ΠΕ Χανίων, ήταν το αντικείμενο διαδοχικών συναντήσεων που είχε με Κυβερνητικά στελέχη στην Αθήνα ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης.

Συγκεκριμένα ο Περιφερειάρχης στην σημερινή συνεδρίαση της Ένωσης Περιφερειών έθεσε το σοβαρό πρόβλημα του κινδύνου μη υλοποίησης του προγράμματος δακοκτονίας στην Κρήτη αλλά και σε άλλες ελαιοπαραγωγικές περιοχές ενώ το ίδιο θέμα συζήτησε και σε συνάντηση του με τον Γ.Γ. του Υπουργείου Εσωτερικών Κωνσταντίνο Πουλάκη.

Ο Περιφερειάρχης εξέφρασε στο Γ.Γ. την αγωνία του όπως και την αγωνία χιλιάδων ελαιοπαραγωγών για τους κινδύνους που δημιουργούνται για την παραγωγή και την οικονομία της Κρήτης και μετέφερε την απόφαση του έκτακτου Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης που καλεί την Κυβέρνηση :

«- να εξασφαλίσει στις Περιφέρειες τα φάρμακα δακοκτονίας. Η μεταφορά της «αρμοδιότητας» από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στο Υπουργείο Εσωτερικών ανεξάρτητα από τις προθέσεις υπονόμευσε το συλλογικό πρόγραμμα δακοκτονίας και οδηγεί την ελαιοκαλλιέργεια στην καταστροφή.

-να αυξήσει σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες τις πιστώσεις του προγράμματος, η κατανομή των οποίων έχει ούτως ή άλλως καθυστερήσει, γεγονός το οποίο υπονομεύει εξ ίσου το πρόγραμμα .

-Αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα το πρόβλημα, η Περιφέρεια θα προσπαθήσει μεν με κάθε μέσο να προστατεύσει την παραγωγή της Κρήτης, αλλά δεν μπορεί να στηρίξει το πρόγραμμα που έχει ήδη υπονομευθεί».

Ο Περιφερειάρχης συναντήθηκε επίσης με την ειδική γραμματέα του Υπουργείου Οικονομίας-Ανάπτυξης Ευγενία Φωτονιάτα αρμόδια για θέματα διαχείρισης τομεακών ΕΠ του ΕΤΠΑ και  συζήτησαν την εξέλιξη του Προγράμματος Interreg που υλοποιούν Ελλάδα και Κύπρος, όπως επίσης θέματα για τις τελικές εγκρίσεις των πρώτων έργων στο νησί για την διαχείριση των στερεών αποβλήτων.

Επίσης ο Περιφερειάρχης συναντήθηκε με τον Γ.Γ. Δημοσίων Επενδύσεων και Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ) Παναγιώτη Κορκολή για την διεκδίκηση χρηματοδότησης για τις αποζημιώσεις στην ΠΕ Χανίων από τις καταστροφές που προκάλεσε η πρόσφατη κακοκαιρία.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News