Κρήτη

Οι συνταξιούχοι του ΟΑΕΕ οργανώνονται και στην Ιεράπετρα

Μετά από πολλά χρόνια αδιαφορίας οι συνταξιούχοι του ΟΑΕΕ αποφασίζουν να οργανωθούν και στην Ιεράπετρα. Φτιάχνουν το παράρτημα Ιεράπετρας του Σωματείου Συνταξιούχων Νομού Λασιθίου, ένα δικό τους συλλογικό συνδικαλιστικό όργανο, για να δίνουν καθημερινά τη μάχη της διεκδίκησης λύσεων στα άλυτα προβλήματά τους, αλλά και για να συμπαραστέκονται στους αγώνες που δίνουν οι δοκιμαζόμενες από την οικονομική κρίση κοινωνικές τάξεις.

«Κάνουμε μια νέα προσπάθεια, έξω από κόμματα, να συστήσουμε το Σωματείο Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Νομού Λασιθίου, παράρτημα Ιεράπετρας, με στόχο να μπορούμε να προβάλλουμε καλύτερα όλα μας τα αιτήματα, και να διεκδικούμε λύσεις στα προβλήματα που καθημερινά αντιμετωπίζουμε. Κανείς δεν μπορεί να συνεχίσει να αδιαφορεί όταν βλέπει ότι, πληρώναμε 40 χρόνια εισφορές και σήμερα στην Ιεράπετρα δεν έχουμε γιατρούς να πάμε με το βιβλιάριο μας, ούτε μπορούμε να πάρουμε όλα τα φάρμακα που έχουμε ανάγκη, την ώρα που έχουμε υποστεί τόσες μεγάλες μειώσεις στη σύνταξη μας. Όλοι μαζί οι συνταξιούχοι επαγγελματοβιοτέχνες, ενωμένοι μπορούμε να τα καταφέρουμε, γι' αυτό όποιος επιθυμεί, την εγγραφή του στο σωματείο μας, μπορεί να επικοινωνεί στο τηλέφωνο 28420-23629 η στο κινητό 6936772373», μας είπε ο τέως πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματοβιοτεχνών Ιεράπετρας κ. Στέλιος Γιακουμάκης.

Στους δρόμους οι συνταξιούχοι του ΟΑΕΕ

Στο μεταξύ η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συνταξιούχων ΟΑΕΕ καλεί τους συνταξιούχους επαγγελματοβιοτέχνες στα συλλαλητήρια που θα γίνουν την Τρίτη 21 Φλεβάρη 2017 σε αρκετές πόλεις της χώρας.

Σε ανακοίνωση της η ΠΟΣ-ΟΑΕΕ αναφέρει μεταξύ άλλων: «Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ πήρε το νήμα από την προηγούμενη κυβέρνηση και ψηφίζοντας νέο μνημόνιο υλοποιεί μία σκληρή αντιλαϊκή πολιτική, που περιθωριοποιεί τους συνταξιούχους και τις οικογένειές τους. Με τις αποφάσεις της η κυβέρνηση δεν ανακουφίζει τα λαϊκά στρώματα, ούτε βελτιώνει το επίπεδο της ζωής τους. Και με τις περικοκλάδες της για την αξιολόγηση η κυβέρνηση ετοιμάζει να αμπαλάρει τα νέα μέτρα, που θα είναι ο καινούργιος λογαριασμός για αυτούς που αποτελούν τα μόνιμα υποζύγια της αντιλαϊκής πολιτικής. Η ΠΟΣ-ΟΑΕΕ καλεί τους συνταξιούχους και τα σωματεία μέλη της, να δώσουν αγωνιστική απάντηση στην κυβέρνηση και τους δανειστές με τη συμμετοχή τους στα συλλαλητήρια, που θα γίνουν σε όλη την Ελλάδα στις 21 Φλεβάρη. Οι αγώνες είναι ο μόνος δρόμος για τη ζωή μας και το μέλλον των παιδιών και των εγγονών μας».

Στο περίμενε 3.000 συντάξεις του ΟΑΕΕ

Η διαδικασία απονομής συντάξεων στον ΟΑΕΕ, έχει «κολλήσει» λόγω έλλειψης… χαρτιού, όπως αναφέρει σε άρθρο του ο κ. Βασίλης Αγγελόπουλος.

Περίπου 3.000 συντάξεις που έπρεπε να έχουν απονεμηθεί στους δικαιούχους από την 1-1-2017 και μετά, βρίσκονται ακόμα στην αναμονή. Αιτία το γεγονός ότι δεν υπήρχαν τα απαραίτητα τριπλότυπα έγγραφα που εκτυπώνονται όταν απονέμεται η σύνταξη και στα οποία βάζουν τις υπογραφές τους, οι διευθυντές των αρμόδιων υποκαταστημάτων.

Έτσι, οι συντάξεις αυτές δεν μπορούσαν να μεταφερθούν προς εκκαθάριση, άρα δεν μπορούσαν να απονεμηθούν στους δικαιούχους. Τα… επίμαχα τριπλότυπα παρουσίασαν έλλειψη από τις 15 Δεκεμβρίου της περασμένης χρονιάς. Όμως δεν υπήρξε παραγγελία για την ανανέωσή τους, με συνέπεια να προκύψει η πρωτοφανής καθυστέρηση στην απονομή των συντάξεων.

Ως αιτία αυτής της αμέλειας, φαίνεται ότι είναι η προχειρότητα με την οποία έχει τεθεί σε λειτουργία ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ). Είναι πολύ μεγάλος ο όγκος της δουλειάς που πρέπει να γίνει για να μπορέσουν οι υπηρεσίες από όλα τα Ταμεία κύριας ασφάλισης να λειτουργήσουν με κοινές διαδικασίες, που κάποια πράγματα απλώς παραβλέφθηκαν. Βέβαια ο «λογαριασμός» ως συνήθως καταλήγει στους ασφαλισμένους, που αν και είναι οι τελευταίοι που φταίνε, τελικά υφίστανται τα αποτελέσματα των καθυστερήσεων.

Στην περίπτωση του ΟΑΕΕ, οι μεγαλύτερες ελλείψεις σε χαρτί, έχουν καταγραφεί στο περιφερειακό κατάστημα της Δυτικής Αττικής και στο κατάστημα του κέντρου της Αθήνας. Όμως επειδή στα δύο αυτά τμήματα συσσωρεύεται σημαντικός όγκος αιτήσεων συνταξιοδότησης, το πρόβλημα αναδείχτηκε στην επιφάνεια, μιας και προέκυψε μεγάλος αριθμός συντάξεων, που έμειναν στην «ουρά».

Ρεπορτάζ: Νίκος Πετάσης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια