default-image

Φωτάκης-Ξανθός στο Κέντρο Φυσικής Πλάσματος & Λέιζερ

Κρήτη
Φωτάκης-Ξανθός στο Κέντρο Φυσικής Πλάσματος & Λέιζερ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υπάρχει και αυτή η Ελλάδα που παρά την οικονομική δυσπραγία, στέκεται επάξια στο παγκόσμιο επιστημονικό και ερευνητικό στερέωμα.  Στο Κέντρο Φυσικής Πλάσματος και Λέιζερ στο Ρέθυμνο πραγματοποιούνται εργαστηριακά πειράματα αιχμής σε αντικείμενα που δεν έχουν ακόμη  ερευνηθεί.

Πρόκειται για πρωτοποριακή και υψηλού επιπέδου έρευνα με αποτελέσματα που θα βρουν πρακτική εφαρμογή μεταξύ άλλων σε τομείς  όπως η φθηνή παραγωγή ενέργειας, η αρχαιολογική έρευνα, η ιατρική, η  γεωπονία. Στη δομή ξεναγήθηκαν σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Καινοτομίας και Έρευνας, Κώστας Φωτάκης και ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός.

Είκοσι μέλη ΔΕΠ, αλλά και ερευνητές, φοιτητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό ερευνούν αχαρτογράφητα νερά της επιστήμης στο Κέντρο Φυσικής Πλάσματος και Λέιζερ στα Τρία Μοναστήρια Ρεθύμνου. Το πλάσμα, η τέταρτη μορφή της ύλης, τίθεται στο επίκεντρο μέσα από την αλληλεπίδραση πολύ υψηλής έντασης ακτίνων λέιζερ, με την ύλη. Όπως  εξηγεί ο διευθυντής του κέντρου, Μιχάλης Ταταράκης, ερευνώνται φαινόμενα στη Φυσική που δεν έχουν παρατηρηθεί μέχρι σήμερα.

Στο κέντρο HiPER, μπαίνουν τα θεμέλια για φθηνή παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μέσα από τη διάσπαση του υδρογόνου, δίνονται νέες προοπτικές στην αρχαιολογική έρευνα, ακόμα και στην καταπολέμηση του δάκου της ελιάς με τη δυνατότητα να ιδωθούν αόρατα με τα σημερινά δεδομένα αντικείμενα. Αυτό που τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Καινοτομίας και Έρευνας, Κώστας Φωτάκης, είναι ο στρατηγικός στόχος του υπουργείου Παιδείας για ανάπτυξη της οικονομίας της γνώσης, στην κατεύθυνση της ανάσχεσης του braindrain, της σύγχρονης ελληνικής μετανάστευσης, επιστημόνων και ερευνητών στο εξωτερικό.

Τον αναπληρωτή υπουργό Καινοτομίας και Έρευνας, Κώστα Φωτάκη, συνόδευσε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, μη παραλείποντας να σχολιάσει ότι το πρωτοποριακό αυτό κέντρο εμβάθυνσης στην επιστήμη, θα μπορέσει να αναπτύξει ακόμα και εξειδικευμένη ατομικά θεραπεία του καρκίνου.

Ρεπορτάζ: Ματθαίος Καπετανάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News