default-image

"Βράζει" η Κρήτη για το νέο μπάχαλο με φόντο τη δακοκτονία

Κρήτη
"Βράζει" η Κρήτη για το νέο μπάχαλο με φόντο τη δακοκτονία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έγκλημα κατά της Κρήτης χαρακτήρισε η περιφέρεια τον ορατό κίνδυνο να τιναχθεί στον αέρα το πρόγραμμα της δακοκτονίας, στο έκτακτο περιφερειακό συμβούλιο που συγκλήθηκε για το θέμα, με τη συμμετοχή βουλευτών της Κρήτης, δημάρχων και αγροτών.  

Μετά την αποκάλυψη για το μπαλάκι ευθυνών από το υπουργείο αγροτικής ανάπτυξης στο εσωτερικών, η Κρήτη βράζει και οι οργισμένοι αγρότες ζητούν λύση εδώ και τώρα, τη στιγμή που έχει προηγηθεί μια καταστροφική ελαιοκομική χρονιά.

>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΕΙ ΕΚΤΑΚΤΩΣ ΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΓΙΑ ΤΗ ΔΑΚΟΚΤΟΝΙΑ

Στο πλευρό της Κρήτης οι βουλευτές της, ενώ αυτή τη φορά στο επίκεντρο τέθηκε και ο τρόπος που θα πρέπει να γίνεται η δακοκτονία.

Σε περίπτωση που δε βρεθούν τα επιπλέον κονδύλια, το υπουργείο Εσωτερικών θα πρέπει με τους ίδιους πόρους να κάνει και τις προμήθειες φαρμάκων αλλά και να δώσει στις περιφέρειες χρήματα για τους διαγωνισμούς των προγραμμάτων δακοκτονίας.

Πέρυσι για ολόκληρη την Κρήτη δόθηκαν στην Περιφέρεια 6,5 εκατομμύρια ευρώ για να γίνει ο διαγωνισμός για τους εργολάβους, ενώ υπολογίζεται ότι τα φάρμακα που χρησιμοποιήθηκαν κόστισαν περίπου 4 εκατομμύρια ευρώ, όπως τονίζει η αντιπεριφερειάρχης Κρήτης, Θεανώ Βρέντζου.

Τι αποφάσισε το Περιφερειακό

Μετά την ολοκλήρωση της σημερινής έκτακτης συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης με μοναδικό θέμα συζήτησης «Η άκαιρη ανάθεση συντονισμού και εποπτεία του προγράμματος καταπολέμησης του δάκου της ελιάς από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και του Υπουργείου Εσωτερικών με την οποία βρίσκεται το πρόγραμμα στον αέρα» εκδόθηκε η παρακάτω απόφαση:

ΑΠΟΦΑΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ

Το Περιφερειακό Συμβούλιο καλεί την Κυβέρνηση:

- να εξασφαλίσει στις Περιφέρειες τα φάρμακα δακοκτονίας. Η μεταφορά της «αρμοδιότητας» από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στο Υπουργείο Εσωτερικών ανεξάρτητα από τις προθέσεις υπονόμευσε το συλλογικό πρόγραμμα δακοκτονίας και οδηγεί την ελαιοκαλλιέργεια στην καταστροφή.

-να αυξήσει σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες τις πιστώσεις του προγράμματος, η κατανομή των οποίων έχει ούτως ή άλλως καθυστερήσει, γεγονός το οποίο υπονομεύει εξ ίσου το πρόγραμμα .

Τέλος δηλώνει ότι αν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα το πρόβλημα, η Περιφέρεια θα προσπαθήσει μεν με κάθε μέσο να προστατεύσει την παραγωγή της Κρήτης, αλλά δεν μπορεί να στηρίξει το πρόγραμμα που έχει ήδη υπονομευθεί.

Ρεπορτάζ: Φωτεινή Μαυροματάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News