default-image

Ν.Κατσαρός: Με τη CETA υποβαθμίζουμε τη ζωή μας

Κρήτη
Ν.Κατσαρός: Με τη CETA υποβαθμίζουμε τη ζωή μας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενέκρινε τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου ανάμεσα στη Ευρωπαϊκή Ένωση και τον Καναδά (CETA), έπειτα από έντονη διαμάχη.

Με τη θετική αυτή ψήφο, μεγάλο μέρος του κειμένου θα τεθεί σύντομα σε ισχύ προσωρινά, μέχρι την επικύρωση της συμφωνίας από το σύνολο των εθνικών και τοπικών κοινοβουλίων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διαδικασία που θα πάρει χρόνια.

Έξω από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είχαν συγκεντρωθεί διαδηλωτές αντιτίθεμενοι στη CETA, προερχόμενοι από μη κυβερνητικές οργανώσεις ή από κόμματα της Αριστεράς.

Ο καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό αναμένεται να μιλήσει σήμερα Πέμπτη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Βάσει της συμφωνίας, θα καταργηθεί το 99% των δασμών, ενώ προάγεται επίσης η συνεργασία Καναδά- ΕΕ σε κοινωνικά, υγειονομικά και περιβαλλοντικά θέματα.

Τη CETA υποστήριξε η πλειονότητα των ευρωβουλευτών, κυρίως αυτοί της δεξιάς, καθώς και οι φιλελεύθεροι και οι σοσιαλιστές.

Η CETA «είναι η απάντηση της Ευρώπης και του Καναδά στην πολιτική του Ντόναλντ Τραμπ», «ένα μοντέλο για το μέλλον που βασίζεται στη συνεργασία, τις κοινές αξίες και τα πρότυπα» δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, ο Γερμανός Μάνφρεντ Βέμπερ.

''Καταργούνται τα προνόμια των προϊόντων Προστατευόμενης Ονομασίας και Προέλευσης. Υποβαθμίζεται η ποιότητα ζωής και τροφίμων για όλους μας σταδιακά από τις 20 Φεβρουαρίου'' λέει στο Ράδιο 9,84 ο Νίκος Κατσαρός, πρώην πρόεδρος του ΕΦΕΤ, της Ένωσης Ελλήνων Χημικών και σήμερα Επιστημονικός Συνεργάτης στο Δημόκριτο .  

Επισημαίνει ότι οι Πολυεθνικές έχουν ως φαίνεται μεγαλύτερη δύναμη από τις κυβερνήσεις και προσθέτει πως περιμένει από την Ελληνική Κυβέρνηση να πει Όχι σ' αυτή την εμπορική συμφωνία.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News