default-image

Δεύτερη ευκαιρία στη ζωή για το γιο "βαρόνου" ναρκωτικών vid

Κρήτη
Δεύτερη ευκαιρία στη ζωή για το γιο "βαρόνου" ναρκωτικών vid

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Ο πιτσιρικάς κέρδισε τη δικαστική μάχη, ωστόσο κανείς δεν μπορεί να απαντήσει με σιγουριά στο ερώτημα αν θα βγει νικητής στη μάχη της ζωής. Το μόνο σίγουρο είναι ότι αυτό το παιδί θέλει βοήθεια!». Με αυτά τα λόγια συνόψισε ο δικηγόρος του 15χρονου αγοριού τη διαμορφωθείσα κατάσταση μετά τη χθεσινή αθώωσή του από το Τριμελές Δικαστήριο Ανηλίκων Ηρακλείου, όπου δικαζόταν για την πολύκροτη υπόθεση της διακίνησης κοκαΐνης, στην οποία βασικός κατηγορούμενος είναι ο 42χρονος πατέρας του.

Στο ακροατήριο του Τριμελούς Δικαστηρίου Ανηλίκων, που συνεδρίασε κεκλεισμένων των θυρών - όπως προβλέπεται από το νόμο - διαδραματίστηκε χθες μια σύγχρονη τραγωδία: Όπως είπε στην εφημερίδα  "Νέα Κρήτη" ο συνήγορος υπεράσπισης του παιδιού Διονύσης Βέρρας, παράγοντας της δίκης ανέφερε χαρακτηριστικά ότι ο 15χρονος είναι το μεγαλύτερο θύμα της όλης υπόθεσης. Ωστόσο, η Δικαιοσύνη έδειξε το ανθρώπινο πρόσωπό της.

«Οι δικαστές έδειξαν την ευαισθησία τους. Έσκυψαν πάνω από το παιδί, σχεδόν σαν να ήταν γονείς του και του άνοιξαν τις καρδιές τους και τα αφτιά τους. Άκουσαν με περισσή ανθρωπιά αυτά που είχε να τους πει και αναπόφευκτα οδηγήθηκαν στην απαλλακτική γι' αυτόν απόφαση», επισήμανε ο δικηγόρος του μικρού.

>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ: ΓΙΟΣ ΚΡΗΤΙΚΟΥ "ΕΣΚΟΜΠΑΡ": ΔΕ ΓΝΩΡΙΖΑ ΤΗ ΔΡΑΣΗ ΤΟΥ ΠΑΤΕΡΑ ΜΟΥ

Δείτε το βίντεο

Video Platform Video Management Video Solutions Video Player

Έπειτα από τέσσερις μήνες κράτησης στο Ειδικό Κατάστημα Κράτησης Ανηλίκων στην Κόρινθο, μετά τη σύλληψή του στα τέλη του περασμένου Σεπτεμβρίου, ο 15χρονος παρουσιάστηκε χθες ενώπιον των δικαστών, κατηγορούμενος για διακίνηση ναρκωτικών ουσιών. Πρόκειται για κατηγορία, η οποία - για ενήλικες - επισύρει ποινή έως και ισόβιας κάθειρξης. Εντός της δικαστικής αίθουσας ξεδιπλώθηκαν οι πτυχές της δραματικής ιστορίας του παιδιού, το οποίο μπορεί να αθωώθηκε και να επιστρέφει στο Ηράκλειο, ωστόσο τόσο ο πατέρας του, όσο και η μητέρα του συνεχίζουν να βρίσκονται πίσω από τα κάγκελα της φυλακής. Αμφότεροι βρίσκονται προσωρινά κρατούμενοι στις φυλακές της Νεάπολης Λασιθίου. Εκεί θα παραμείνουν μέχρι και την εκδίκαση της υπόθεσής τους.

Η απολογία

Απολογούμενος χθες, ο μικρός ανέφερε στους δικαστές όσα είχε υποστηρίξει και μετά τη σύλληψή του. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα όσα είπε στη "Νέα Κρήτη" ο συνήγορος υπεράσπισής του Διονύσης Βέρρας, ο 15χρονος ισχυρίστηκε ότι σε δύο-τρεις περιπτώσεις συνόδεψε τη μητέρα του με το αυτοκίνητο.

«Μου έλεγαν οι γονείς μου να πάω μαζί τους κι εγώ πήγαινα», φέρεται να είπε ενώπιον της Έδρας το παιδί.

Τελικά, το Τριμελές Δικαστήριο Ανηλίκων έκρινε αθώο τον ανήλικο, ο οποίος αφέθηκε ελεύθερος.

Τους τελευταίους τέσσερις μήνες, το παιδί βρισκόταν στο Ειδικό Κατάστημα Κράτησης Ανηλίκων, όπου πήγαινε κανονικά σχολείο και παρακολουθούσε τα μαθήματά του. Μπορεί το παιδί να μην ήταν στη φυλακή, ωστόσο σίγουρα το κατάστημα κράτησης δεν είναι το ιδανικό μέρος για να ζει ένα παιδί που συμπλήρωσε τα 15 του χρόνια πριν από λίγους μόλις μήνες.

«Ήταν στον ίδιο χώρο μαζί με μεγαλύτερα παιδιά, από 16 έως 18 ετών», μας είπε ο κ. Βέρρας. Καταλαβαίνει κανείς ότι σε ένα περιβάλλον, όπου ο μικρός χρειαζόταν να έρθει "αντιμέτωπος" με μεγαλύτερούς του ανηλίκους, τα πράγματα δεν ήταν και πολύ εύκολα.

Μιλώντας για τις κατηγορίες που αποδίδονταν στον ανήλικο, σύμφωνα με τις οποίες μετείχε και ο ίδιος στη διακίνηση ναρκωτικών, ο δικηγόρος του υποστήριξε ότι «δεν μπορεί ένα παιδί 15 χρονών να ξέρει τι κάνει ή τι δεν κάνει ο γονιός του. Δεν γίνονται αυτά τα πράγματα. Σε αυτήν την ηλικία, ο άνθρωπος δεν έχει πολλά περιθώρια να αξιολογήσει τέτοιες καταστάσεις. Τα παιδιά υπακούουν στους γονείς τους», ανέφερε ο κ. Βέρρας.

«Αυτό το παιδί έχει τεράστιο έλλειμμα αγάπης. Και είναι λογικό, αφού έχει κλονιστεί η εμπιστοσύνη του και είναι καχύποπτο με τους πάντες. Χρειάζεται βοήθεια, χρειάζεται οικογενειακή θαλπωρή», τόνισε μιλώντας στη "Νέα Κρήτη" ο Διονύσης Βέρρας.

Το χρονικό της υπόθεσης

Η ΕΛ.ΑΣ. είχε φτάσει στα ίχνη του 42χρονου πατέρα τού ανηλίκου στα τέλη του Σεπτεμβρίου του 2016. Έπειτα από παρακολούθηση μισού χρόνου και μετά από σκάψιμο επτά ωρών (!) σε χωράφι της οικογένειας σε χωριό της ενδοχώρας του νομού Ηρακλείου, οι αστυνομικοί κατάφεραν να ξεθάψουν μεγάλη ποσότητα της ναρκωτικής ουσίας. Η εν λόγω ποσότητα μαζί με τις υπόλοιπες που εντοπίστηκαν σε χώρους που χρησιμοποιούσε η οικογένεια ξεπερνούν τα 3,2 κιλά.

Αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Οργανωμένου Εγκλήματος με συναδέλφους τους από τη Δίωξη Ναρκωτικών Ηρακλείου εντόπισαν την ποσότητα κοκαΐνης που ήταν θαμμένη σε βάθος 60 εκατοστών σε χωράφι σε χωριό του δήμου Γόρτυνας. Οι άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. εντόπισαν την κοκαΐνη, η οποία ήταν συσκευασμένη σε αεροστεγή μπολ. Σημειώνεται ότι τα μπολ περιείχαν και ρύζι, προκειμένου να μη βραχεί και καταστραφεί η ναρκωτική ουσία από το υγρό πιάτων που - επίσης - είχε τοποθετηθεί, προκειμένου να μην εντοπίζεται από σκύλους ανιχνευτές. Εκτός από το 42χρονο άνδρα - ο οποίος είχε συλληφθεί ακόμη δύο φορές στο παρελθόν - την 37χρονη γυναίκα του και τον ανήλικο γιο τους, η ΕΛ.ΑΣ. είχε συλλάβει τότε και τον 79χρονο πατέρα τού 42χρονου, ο οποίος είχε ωστόσο αφεθεί ελεύθερος μετά την απολογία του.

Αναζητούν τη θαλπωρή

Με τη θεία τα τρία ανήλικα παιδιά

Σύμφωνα με τον κ. Βέρρα, το παιδί θα μείνει πλέον μαζί με την οικογένεια της θείας του, τη θαλπωρή της οποίας βιώνουν ήδη τα δύο αδέρφια του, ηλικίας 12 και 17 ετών. Όπως είπε στη "Νέα Κρήτη" ο δικηγόρος του παιδιού, τα αδέρφια του μικρού ζουν μαζί με τη θεία τους (αδερφή του πατέρα τους), μετά τη σύλληψη των γονιών τους πριν από περίπου τέσσερις μήνες.

«Θεωρώ ότι τα θεσμοθετημένα όργανα της Πολιτείας πρέπει να βοηθήσουν αυτό το παιδί να σταθεί όρθιο. Ο μικρός έχει πραγματικά τεράστιο συναισθηματικό έλλειμμα και δεν ξέρω πώς - και αν - το έλλειμμα αυτό μπορεί να αναπληρωθεί», συμπλήρωσε με νόημα ο κ. Βέρρας.

Ρεπορτάζ: Νικόλας Αγγελίνος- Φωτεινή Μαυροματάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News