default-image

Πάνω από 30 εκατ. τουρίστες το 2017 στην Ελλάδα!

Κρήτη
Πάνω από 30 εκατ. τουρίστες το 2017 στην Ελλάδα!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εκτιμήσεις ότι η Ελλάδα φέτος μπορεί να σπάσει το φράγμα των 30 εκατομμυρίων τουριστών προκαλούν το χαμόγελο, με τους πλέον αισιόδοξους να τονίζουν πως, αν δεν αλλάξουν τα πράγματα, βρισκόμαστε ίσως μπροστά στην καλύτερη τουριστική χρονιά των τελευταίων 20 χρόνων.

Η Κρήτη και φέτος παρουσιάζεται ως τουριστικός "πρωταγωνιστής", καθώς στις προκρατήσεις είναι μάλλον ο απόλυτος τουριστικός προορισμός στη χώρα μας, με τους αριθμούς από τη Γερμανία να θέλουν αύξηση των προκρατήσεων προς το νησί μας ακόμα και στο "τεράστιο" ποσοστό του 35%.

Ανάλογη είναι η εικόνα και για τις άλλες τουριστικές μας αγορές. Μάλιστα, με βάση το γερμανικό τουρ οπερέιτορ Der Touristik, η Ελλάδα «είναι "ο νικητής" στη σχέση τιμής-απόδοσης μεταξύ των φαβορί προορισμών το καλοκαίρι του 2017».

Ο Der Touristik δίνει έμφαση φέτος στους προορισμούς της δυτικής Μεσογείου, όπου οι επισκέπτες αισθάνονται ασφαλείς, ενώ από την ανατολή Μεσόγειο εξαίρεση αποτελεί η Ελλάδα, όπου οι κρατήσεις, όπως λέει, έχουν υπερδιπλασιαστεί.

Οι Βαλεαρίδες Νήσοι, τα Κανάρια Νησιά, η Πορτογαλία και η Ιταλία, μαζί με την Ελλάδα, βρίσκονται στην πρώτη πεντάδα τού τουρ οπερέιτορ των προορισμών με την υψηλότερη ζήτηση, ενώ δυναμική επιστροφή διαφαίνεται και για την Αίγυπτο.

Είναι απόλυτα θετικό το γεγονός ότι πολλές αεροπορικές εταιρείες προγραμματίζουν αύξηση στη διαθεσιμότητα των αεροπλάνων τους προς την Κρήτη ακόμα και στο 30%, γεγονός που αποτυπώνει τη μεγάλη ζήτηση που καταγράφεται προς το νησί μας. Στις πιο "παραδοσιακές" για την Ελλάδα ευρωπαϊκές αγορές, τα μηνύματα που έρχονται είναι παραπάνω από ενθαρρυντικά για φέτος:

Ενδεικτικά, οι Γερμανοί τουρ οπερέιτορ χαρακτηρίζουν την Ελλάδα «απόλυτη τάση» για φέτος, με την Thomas Cook και την TUI να διαπιστώνουν ισχυρή ζήτηση για Κρήτη, Ρόδο και Κω, ενώ στη Ρωσία η ζήτηση για την Ελλάδα είναι διπλάσια σε σχέση με πέρυσι.

Την ίδια στιγμή, η Περιφέρεια Κρήτης, η οποία έδωσε το "παρών" στη διεθνή τουριστική έκθεση της Ουτρέχτης "Vakantibeurs 2017" στην Ολλανδία, διαπίστωσε αύξηση κατά 45% στις προκρατήσεις για τη χώρα μας σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, ενώ καταγράφεται και αύξηση αεροπορικών θέσεων με ένταξη επιπλέον γραμμών σε 22 ελληνικούς προορισμούς.

Το αμερικανικό... όνειρο

Μεγάλο εμφανίζεται το ενδιαφέρον προς την Ελλάδα φέτος και από τους Αμερικανούς, που έχουν αυξήσει σχεδόν κατά 20% τις αναζητήσεις στο διαδίκτυο για την πατρίδα μας, με τη Σαντορίνη και τη Μύκονο να βρίσκονται στις πρώτες θέσεις, και να ακολουθούν η Αθήνα, η Κρήτη και η Θεσσαλονίκη.

Στο κομμάτι του ανοίγματος νέων αγορών, η υπουργός Τουρισμού, Έλενα Κουντουρά, φαίνεται να αναμένει σημαντικά οφέλη από την πρόσφατη κίνηση της Emirates να συνδέσει την Αθήνα με τις ΗΠΑ, ξεκινώντας από τις 12 Μαρτίου νέα καθημερινή πτήση από το Ντουμπάι προς το Newark Liberty International Airport στη Νέα Υόρκη, μέσω της Αθήνας!

Σημειωτέον ότι οι πρώτες συζητήσεις με την Emirates πραγματοποιήθηκαν το 2015, ενώ, πέραν της αύξησης της κίνησης από τις ΗΠΑ, «η προσδοκία από τη συμφωνία είναι να δημιουργηθούν τουριστικά "πακέτα" ώστε να ανοίξει για την Ελλάδα η αγορά του Ειρηνικού, από το 2018 και μετά, με την προσέλκυση Ινδών και Κινέζων τουριστών», σύμφωνα με την ηγεσία του υπουργείου Τουρισμού.

Τουρίστες με... άδεια πορτοφόλια

Στο ζενίθ οι αφίξεις, στο ναδίρ τα έσοδα

Πάντως, παρά τα τουριστικά ρεκόρ, η υστέρηση στα τουριστικά έσοδα πρέπει σίγουρα να προβληματίσει την επίσημη Πολιτεία, η οποία και δέχεται τα παράπονα των επαγγελματιών του τουρισμού, που κάνουν συγκεκριμένες αναφορές που αφορούν τους τουρίστες κακής ποιότητας όσον αφορά στα πορτοφόλια τους.

Με βάση λοιπόν τα επίσημα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος σε ό,τι αφορά τα έσοδα, η πτώση στο 11μηνο του 2016 αντιστοιχεί σε ένα 6,6% έναντι του 11μήνου του 2015, με απώλειες της τάξεως των 915 εκατ. ευρώ.

Μάλιστα, οι φορείς του τουρισμού καλούν το αρμόδιο υπουργείο να επανακαθορίσει τη στάση του και να κάνει ένα ουσιαστικό άνοιγμα στις λεγόμενες "ποιοτικές οικονομικά τουριστικές τάξεις" της Ευρώπης αλλά και της Αμερικής.

Όσον αφορά στις τουριστικές μας υποδομές, εξακολουθούν να είναι το μελανό σημείο της τουριστικής μας βιομηχανίας, μιας και η περυσινή αλλά και φετινή αύξηση της τουριστικής μας επισκεψιμότητας μάλλον οφείλεται στις διεθνείς συγκυρίες (άσχημη κατάσταση στην Τουρκία) και όχι σε έναν ουσιαστικό σχεδιασμό.

Εκτιμήσεις ΕΟΤ για το 2017

* +2,5 εκατ. τουρίστες

* Εκτίμηση για 30 εκατ. τουρίστες

* Αύξηση διαθέσιμων θέσεων σε αεροπορικές εταιρείες κατά 3,6 εκατ.

Αύξηση Αμερικανών τουριστών προς Ελλάδα

* 3 πτήσεις από Αθήνα για Νέα Υόρκη από το Μάρτιο

* 12 διεθνείς πτήσεις εκτός Ευρώπης από Αθήνα

Στοιχεία Thomas Cook για προκρατήσεις

* Κρήτη +35%

* Ρόδος +20%

* Κως +15%

* Κυκλάδες +12%

* Κέρκυρα +10%

Ο χάρτης των προκρατήσεων

* Γερμανία

* Μεγάλη Βρετανία

* ΗΠΑ

* Ρωσία

* Γαλλία

* Ιταλία

* Αυστρία

* Βέλγιο

* Σουηδία

* Ελβετία

Ρεπορτάζ: Μάνος Δασκαλάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News