Κρήτη

Σεισμολόγοι: τι έσωσε την Κρήτη - ήταν ο κύριος σεισμός; video

Ο ισχυρός σεισμός 5,6 Ρίχτερ που καταγράφηκε χθες ανατολικά της Κρήτης "ταρακούνησε" τους Κρητικούς.Τι απαντούν οι σεισμολόγοι για το αν ήταν ο κύριος σεισμός και πόσο διαρκεί ο κίνδυνος;

Ο ισχυρός σεισμός 5,6 Ρίχτερ που καταγράφηκε την Τετάρτη ανατολικά της Κρήτης "ταρακούνησε" τους Κρητικούς και «ξύπνησε» μνήμες προηγούμενων χρόνων καθώς πολλοί φοβήθηκαν ότι θα καταγραφεί και πιο ισχυρή σεισμική δόνηση . Σύμφωνα με τους σεισμολόγους το μεγάλο εστιακό βάθος των 68 χιλιομέτρων «έσωσε» τους Κρητικούς αφού ένας σεισμός αυτού του μεγέθους θα μπορούσε να αποδειχθεί εξαιρετικά επικίνδυνος.

Όπως σημείωσε μιλώντας στο neakriti.gr o γεωλόγος - σεισμολόγος του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Αθηνών Σπύρος Λιακόπουλος «ήταν σημαντικό ότι υπήρξε μεγάλο εστιακό βάθος, η αισθητότητα ήταν μεγάλη ,αλλά υπάρχει και μεγάλη απορρόφηση και απόσβεση σεισμικής ενέργειας».

>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ: ΙΣΧΥΡΟΤΑΤΟΣ ΣΕΙΣΜΟΣ 5,6 ΡΙΧΤΕΡ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΗ

Παρακολουθήστε σχετικό video απο την ΚΡΗΤΗ TV , αναφορικά με το σεισμό των 5,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που "επισκέφθηκε" την Κρήτη το βράδυ της Τετάρτης.

"Δεν ξέρουμε αν ήταν ο κύριος σεισμός"

 Η ανησυχία πολλών Κρητικών εκφράστηκε με ένα και μοναδικό ερώτημα: αν πρόκειται για το κύριο σεισμό. Σύμφωνα με τον κ.Λιακόπουλο «αυτό που λέμε πάντα είναι ότι θα πρέπει να περάσουν λίγες ώρες, έως και δύο μέρες για να πούμε με σιγουριά ότι πρόκειται για τον κύριο σεισμό». Πάντως αυτό που διαπιστώνουν οι σεισμολόγοι είναι ότι δεν καταγράφονται μετασεισμοί και ότι η γη σταμάτησε από την πρώτη στιγμή μετά το σεισμό να σείεται . Όπως λέει χαρακτηριστικά «αυτό που βλέπουμε είναι ότι δεν υπάρχουν γεγονότα, γιατί ήταν μεγάλος σεισμός, οπότε αυτό είναι συνήθως θετικό στοιχείο. Η ακολουθία εξελίσσεται ομαλά αλλά δεν μπορούμε να γνωρίζουμε αν ήταν ο κύριος σεισμός».

>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ: Ε.ΛΕΚΚΑΣ: Ο ΣΕΙΣΜΟΣ ΕΓΙΝΕ ΣΕ ΧΩΡΟ ΠΟΥ "ΔΙΝΕΙ" ΠΟΛΛΑ ΡΙΧΤΕΡ

«Είμαστε πάνω στο τόξο…»

Το σημείο πάντως που «έδωσε» τα 5,6 Ρίχτερ είναι κάτι παραπάνω από γνώριμο στους επιστήμονες. Θεωρείται το σημείο όπου «συγκρούεται» η Ευρώπη με την Αφρική. Δεν προκαλεί λοιπόν έκπληξη για τους επιστήμονες το γεγονός ότι «ξύπνησε» ο Εγκέλαδος δίνοντας το συγκεκριμένο σεισμό. «Φυσικά και πρόκειται για γνώριμο σημείο, δεν χρειάζεται να πούμε τίποτα παραπάνω. Είμαστε πάνω στο τόξο και πρέπει να είμαστε πάντα έτοιμοι για όλα. Οι Κρητικοί γνωρίζουν καλά και δεν χρειάζονται άλλες συμβουλές…», αναφέρει ο κΛιακόπουλος.

Είχε μεγάλη διάρκεια ο σεισμός;

Για πολλούς που αισθάνθηκαν τη σεισμική δόνηση είχε μεγάλη διάρκεια και έγινε αισθητός σε πολλά σημεία της Κρήτης. Η αίσθηση ότι είχε μεγάλη διάρκεια είναι για τους σεισμολόγους θέμα υποκειμενικό, όπως και οι απόψεις που υπάρχουν κατά καιρούς ότι μέσω των συχνών σεισμών εκλύεται σεισμική ενέργεια. «Χρειάζονται 31,2 φορές έκλυση ενός «πενταριού» για να ισορροπήσουν ένα «εξάρι» σεισμό» εξηγεί  ο  κ.Λιακόπουλος .

Όπως και να' χει οι Κρητικοί έχουν συνηθίσει πλέον τις "επισκέψεις" του Εγκέλαδου και ευτυχώς στην πλειοψηφία τους αντιμετωπίζουν το φαινόμενο με ψυχραιμία.

Ρεπορτάζ : Φιλία Σαριδάκη

Σχόλια