default-image

Στο τραπέζι τα μέτωπα πολιτισμού, βασικό "μενού" τα τείχη

Κρήτη
Στο τραπέζι τα μέτωπα πολιτισμού, βασικό "μενού" τα τείχη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όλα στο... τραπέζι! Μια εφ' όλης της ύλης συνάντηση, αναμενόμενη εδώ και καιρό, θα έχουν σήμερα το πρωί στη Λότζια τα στελέχη του Δήμου Ηρακλείου με τη γ.γ. του υπουργείου Πολιτισμού Μαρία Βλαζάκη, όπου θα τεθεί επί τάπητος όλο το αναπτυξιακό πλάνο του Δήμου Ηρακλείου και των τοπικών αρχαιολογικών υπηρεσιών στο πολιτιστικό μέτωπο.

Και φυσικά αναμένεται να προκύψουν νεότερα και εξελίξεις και στο θέμα της παραχώρησης των ενετικών τειχών στο Δήμο, θέμα που φαίνεται να έχει μείνει στάσιμο μετά την καλοκαιρινή έγκριση - έστω και με βαρείς, δύσκολους όρους - του μάστερ πλαν της Λότζιας από το ΚΑΣ και εν συνεχεία το υπουργείο Πολιτισμού.

Στο Δήμο Ηρακλείου είχαν ζητήσει εδώ και καιρό την κάθοδο της γενικής γραμματέως του ΥΠ.ΠΟ. Μαρίας Βλαζάκη, μιας και υπάρχουν πολλά ανοιχτά μέτωπα και σχέδια που είναι στο στάδιο της δρομολόγησης ή της υλοποίησης.

Η κ. Βλαζάκη βρίσκεται στο νησί μας από χθες, όταν και προήδρευσε σε σύσκεψη για τα έργα πολιτισμού που δρομολογούνται μέσω του ΕΣΠΑ στην Κρήτη. Η χθεσινή σύσκεψη ήταν υπηρεσιακού, κατά βάση, χαρακτήρα. Συμμετείχαν, δηλαδή, υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου και οι προϊστάμενοι των τοπικών εφοριών.

Οι επαφές

Σήμερα η κ. Βλαζάκη έχει πολύωρες επαφές και με αυτοδιοικητικούς φορείς. Μάλιστα η παραμονή στη Λότζια αναμένεται πολύωρη, ενώ, όπως ανέφερε στη "Ν.Κ." ο αντιδήμαρχος Γιάννης Αναστασάκης, με βάση το πλάνο που υπάρχει η γ.γ. του ΥΠ.ΠΟ. αναμένεται συνοδεία αντιδημάρχων και στελεχών του Δήμου να επισκεφτεί και να κάνει επιτόπιες αυτοψίες σε συγκεκριμένα σημεία.

Σημεία όπως ο όρμος του Δερματά, όπου ξεκίνησε και είναι σε εξέλιξη εδώ και λίγο καιρό το έργο αποκατάστασης που δημοπράτησε ο Δήμος Ηρακλείου.

Το μάστερ πλαν των τειχών

Το βασικό μενού, βεβαίως, στη σημερινή σύσκεψη ακούει στο όνομα "ενετικά τείχη". Εδώ, μετά τη θερινή έγκριση του μάστερ πλαν, υπό σφιχτούς όρους και προϋποθέσεις, είμαστε σε φάση στασιμότητας και αναμονής.

Θυμίζουμε ότι στις αρχές Ιουλίου πέρασε από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο το μάστερ πλαν που κατέθεσε ο Δήμος, ζητώντας την παραχώρηση του συνόλου των τειχών.

Ένα μήνα αργότερα, στις 4 Αυγούστου, βγήκε η πολυαναμενόμενη απόφαση του υπουργείου Πολιτισμού για τα ενετικά τείχη του Ηρακλείου. Η απόφαση του ΥΠ.ΠΟ. προκάλεσε ανάμεικτα συναισθήματα.

Ναι μεν εγκρίθηκε εν μέρει το master plan του Δήμου, εγκρίθηκε όμως με τόσο αυστηρούς, βαρείς όρους και σφιχτές προϋποθέσεις, που έβαλε πολύ δύσκολα στη Λότζια αλλά και στην πόλη. Στο μοτίβο αυτό μένει να δούμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τι νεότερο θα προκύψει σήμερα στο μέτωπο των ενετικών τειχών.

Βεβαίως, όπως ο καθείς μπορεί να αντιληφθεί, η υπόθεση του μάστερ πλαν για τα τείχη είναι και πολύπλοκη και χρονοβόρα. Ο σχεδιασμός δε θα γίνει μονομιάς, αλλά θα υλοποιηθεί σταδιακά και σε πολλές φάσεις.

Σε μια ενδιάμεση φάση, η πλευρά της Λότζιας θα θέσει σήμερα κάποιες επιμέρους αναπτυξιακές πρωτοβουλίες που επιθυμεί για την αξιοποίηση του σπουδαίου οχυρωματικού μνημείου. Ποιες είναι αυτές;

Η δημιουργία ιστορικού, αρχαιολογικού, περιηγητικού, φυσιολατρικού, αθλητικού, αλλά και πολιτιστικού περιπάτου στην περίμετρο των τειχών, με διαμόρφωση ειδικού μονοπατιού και σήμανση.

Ένας περίπατος που θα περιλαμβάνει και ποδηλατοδρόμο, και ο οποίος θα έχει δύο βασικά γνωρίσματα: την ανεμπόδιστη θέα και την εξασφάλιση της συνέχειας, κατά το μέγιστο δυνατό, για την καλύτερη αντίληψη της ενότητας ενός τόσο μεγάλου και αξιόλογου έργου, όπως είναι ο οχυρωματικός περίβολος που περιβάλλει την πόλη.

Επίσης θα τεθεί επί τάπητος η πρόταση του Δήμου για τη δημιουργία ικανών χώρων στάσης-θέασης-ενημέρωσης σχετικά με το μνημείο και την πόλη, αναψυχής και φύλαξης σε επιλεγμένα σημεία επί του ενετικού περιβόλου και την τάφρο.

Μελέτες

Στο τραπέζι της σημερινής συνάντησης αναμένεται να τεθούν δρομολογούμενες ή μελέτες προς επικαιροποίηση. Ενδεικτικά αναφέρουμε την επικαιροποίηση μελετών στατικής αποκατάστασης του τείχους στο ευθύγραμμο τμήμα από τον ημιπρομαχώνα του Αγίου Φραγκίσκου μέχρι τον προμαχώνα Σαμπιονάρα, στο παραθαλάσσιο τμήμα της ενετικής οχύρωσης, και τη μελέτη ανάσχεσης του κυματισμού για την προστασία όλου του παράκτιου μετώπου της πόλης από τον Κούλε μέχρι το Παγκρήτιο Στάδιο...

Επίσης αναμένεται να τεθούν και συγκεκριμένοι χώροι ή κτήρια, όπως το μέγαρο Κοθρή, στη συμβολή των οδών Επιμενίδου και 25ης Αυγούστου, που ο Δήμος θέλει να πάρει στα χέρια του, ή ακόμα-ακόμα και η οικία Χρονάκη, που γενικώς εδώ και πολλά χρόνια... πηγαινοέρχεται μεταξύ Δήμου και υπουργείου Πολιτισμού.

Διεξοδική συζήτηση θα γίνει, την ίδια ώρα, και σε σχέση με το αναπτυξιακό πρόγραμμα γύρω από τον πολιτιστικό τομέα που έχει καταρτιστεί στο πλαίσιο της βιώσιμης αστικής ανάπτυξης.

Πρόγραμμα στο οποίο, πέρα από τις δράσεις του Δήμου, όπως οι πολιτιστικές διαδρομές για τον επισκέπτη, "φιγουράρουν" και προτάσεις των τοπικών Εφοριών, με ένα μόνο χαρακτηριστικό παράδειγμα, τη λειτουργία έκθεσης στην Πύλη Παντοκράτορα.

Ρεπορτάζ Μπάμπης Σαββίδης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News