Κρήτη

Σύσκεψη στην περιφέρεια για τη σταφίδα

Αιτία φέρεται να είναι η μη έγκαιρη ενημέρωση του Αμπελουργικού Μητρώου τα ορθά στοιχεία του οποίου ΟΠΕΚΕΠΕ και ΕΛΓΑ - υπηρεσίες του υπουργείου, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο των αμπελουργών Μύρωνα Χιλιετζάκη.

Σύσκεψη εκτάκτως σήμερα στη περιφέρεια υπό τον αντιπεριφερειάρχη Ευριπίδη Κουκιαδάκη. Τη Δευτέρα η προθεσμία κατάθεσης του φακέλου στις Βρυξέλλες στον οποίο συμπεριλαμβάνεται μόνο η μαύρη Κορινθιακή.


Από το Αύγουστο του 2016, ωστόσο τα ΜΜΕ στην Κόρινθο έγραφαν: Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων γνωστοποίησε στις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τις αλλαγές στις οποίες θα προχωρήσει στις Συνδεδεμένες Ενισχύσεις οι οποίες θα ισχύσουν από το 2017. Η συμπερίληψη της σταφίδας στον Πίνακα Συνδεδεμένων ενισχύσεων του 2017 είναι αποτέλεσμα των συντονισμένων ενεργειών και παρεμβάσεων των Βουλευτών Κορινθίας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων.

Το θέμα πήρε το δρόμο του και στη Βουλή με τον Βασίλη Κεγκέρογλου να ζητά όχι μόνο διευκρινήσεις αλλά και αποκατάσταση της αδικίας.

Στην ερώτηση αναφέρεται:

ΠΡΟΣ  ΥΠΟΥΡΓΟ:

Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ.Ε.Αποστόλου.

ΘΕΜΑ: «Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης εξαιρεί την «Σουλτανίνα» από τις συνδεδεμένες ενισχύσεις».

Σύμφωνα με ανακοίνωση, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης γνωστοποίησε στις υπηρεσίες της Ε.Ε τα προϊόντα των συνδεδεμένων ενισχύσεων, όπως θα ισχύσουν από το 2017 και μετά.

Με μεγάλη έκπληξη διαπιστώνουμε ότι έχει εξαιρεθεί από την πρόταση για συνδεδεμένες ενισχύσεις η «Σουλτανίνα», η σταφίδα που παράγεται στη Κρήτη και μάλιστα είναι προϊόν Π.Ο.Π.

Επειδή τα δημοσιεύματα αναφέρουν ότι η επιλογή να ενταχθεί μόνο η κορινθιακή σταφίδα δεν είναι αποτέλεσμα μια επιστημονικής μελέτης ή μιας εισήγησης των αρμόδιων υπηρεσιών αλλά απαίτηση των Βουλευτών Κορινθίας του ΣΥΡΙΖΑ.

Ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

-Ποιοι είναι οι λόγοι αποκλεισμού της σουλτανίνας από το καθεστώς συνδεδεμένων ενισχύσεων;

-Δεν υπήρχαν ανάλογες εισηγήσεις από τους Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ Κρήτης;

-Προτίθεστε να αναθεωρήσετε την απόφαση σας και να συμπεριλάβετε την σταφίδα της Κρήτης στις συνδεδεμένες ενισχύσεις;

Και παρακαλώ να καταθέσετε για την ενημέρωση της Βουλής:

Τις εισηγήσεις των υπηρεσιών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για την ένταξη στο καθεστώς των συνδεδεμένων ενισχύσεων και κάθε σχετικό έγγραφο.

Ο ερωτών Βουλευτής

Βασίλης Κεγκέρογλου

Σχόλια