Κρήτη

Τρόμος για ιδιοκτήτες, στο "σφυρί" 100 σπίτια στο Ηράκλειο

Σοκ προκαλούν τα άκρως ανησυχητικά στοιχεία στο Ηράκλειο αφού συνολικά 100 σπίτια κινδυνεύουν να “βγουν στο σφυρί” μέχρι το Μάιο! Οι πλειστηριασμοί θα μεταφερθούν στα γραφεία των συμβολαιογράφων.

Μεγάλο κύμα πλειστηριασμών σπιτιών και ακινήτων βρίσκεται προ των πυλών σε όλη την Ελλάδα και στην Κρήτη, ενόψει και της διενέργειας ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, βάσει νομοθετικού πλαισίου, στα τέλη Μαρτίου. Η όλη διαδικασία πλέον θα γίνεται με ηλεκτρονικό τρόπο, με τα δεκάδες κινήματα αντίστασης που έβαζαν μπλόκο στους πλειστηριασμούς έξω από τα Ειρηνοδικεία να βρίσκονται σε αγωνιστική ετοιμότητα, σχεδιάζοντας νέες μορφές αντίδρασης, όπως σε σπίτια πολιτών που θα κινδυνεύουν να "βγουν στο σφυρί", αλλά και σε γραφεία των συμβολαιογράφων, όπου θα γίνονται online οι πλειστηριασμοί.

Μάλιστα, οι πλειστηριασμοί θα μπορούν να γίνονται σύντομα με ηλεκτρονικό τρόπο, από ένα laptop, από το σπίτι ή το γραφείο του συμβολαιογράφου, με τον κλάδο να πραγματοποιεί συνάντηση στο υπουργείο Δικαιοσύνης.

100 σπίτια κινδυνεύουν να "βγουν στο σφυρί"

Την ίδια ώρα, σοκ προκαλούν τα άκρως ανησυχητικά στοιχεία και στο Ηράκλειο, αφού, όπως αποκαλύπτει το μέλος της Λαϊκής Στάσης Πληρωμών Μόνα Αμανατίδου, συνολικά 100 σπίτια πρώτης κατοικίας, αλλά και ακίνητα στο Ηράκλειο κινδυνεύουν να "βγουν στο σφυρί" μέχρι το Μάιο! Στην υπόλοιπη χώρα, οι πλειστηριασμοί μόνο για το μήνα Ιούλιο του 2017 ανέρχονται σε 140 τη βδομάδα, αριθμός που αυξάνεται κατακόρυφα το μήνα Σεπτέμβριο, οπότε αναμένονται επιπλέον 2.000 πλειστηριασμοί.

Οι πλειστηριασμοί θα μεταφερθούν στα γραφεία των συμβολαιογράφων

«Όπως μέχρι στιγμής τουλάχιστον πληροφορούμαστε, οι πλειστηριασμοί από τα Ειρηνοδικεία θα μεταφερθούν στα γραφεία των συμβολαιογράφων, με την όλη διαδικασία να γίνεται πλέον ηλεκτρονικά. Εμείς από την πλευρά μας θα κινηθούμε νομικά για αυτό, και η πρώτη μας θέση θα είναι να δούμε αν αυτό είναι συνταγματικά σωστό. Δεν πρόκειται να σταματήσουμε τον αγώνα, διότι όχι μόνο προασπίζουμε το δικαίωμα των πολιτών στην ιδιωτική κατοικία και περιουσία, αλλά παράλληλα πολεμάμε ενάντια στην τοκογλυφική πολιτική που ακολουθούν οι κυβερνήσεις. Το σύστημα αλλάζει επειδή το ζητούν οι τράπεζες και επειδή θέλουν να πλήξουν το λαό και όσους αντιστέκονται σε αυτό το σύστημα. Για αυτό οι πολίτες έρχονται κοντά μας και τα κινήματα των Ειρηνοδικείων έχουν απήχηση. Γιατί ο κόσμος ελπίζει ότι θα σώσει την περιουσία του», τόνισε το μέλος της Λαϊκής Στάσης Πληρωμών Μόνα Αμανατίδου.

Το κοινωνικό αδιέξοδο μεγαλώνει ενόψει του νέου θεσμού των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών που φέρνει με σχετικό νομοθέτημα η κυβέρνηση. Ωστόσο από την πλευρά τους οι συμβολαιογράφοι νιώθουν ανυπεράσπιστοι στα νέα δεδομένα, καθώς, όπως τονίζουν, δε διασφαλίζεται η ευταξία κατά τη διαδικασία διενέργειας των πλειστηριασμών.

«Ο υπουργός Δικαιοσύνης μάς ανέφερε ότι θα πρέπει μέχρι τέλος Μαρτίου να υπάρχει το νομικό πλαίσιο των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών ώστε να ξεκινήσει το πιλοτικό πρόγραμμα. Ο συμβολαιογράφος θα μπορεί να μπαίνει στη σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα από το γραφείο, από το σπίτι του ή από οπουδήποτε αλλού έχει υπολογιστή. Οι προσφορές θα κατατίθενται ηλεκτρονικά, και προβλέπεται γενικότερα άλλη οργάνωση από αυτή που υπάρχει σήμερα. Πλειστηριασμοί προβλέπονται κάθε Πέμπτη και Παρασκευή, με τη διαδικασία να διαρκεί αρκετή ώρα. Πρέπει να σημειωθεί, πάντως, ότι αρκετοί πλειστηριασμοί ματαιώνονται λόγω είτε αναβολής είτε ρύθμισης του χρέους, οπότε δε φτάνουν καν μέχρι το συμβολαιογράφο», τόνισε η πρόεδρος του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείου Κρήτης Στέλλα Αρχοντάκη. Εκφράζοντας η ίδια τον προβληματισμό του κλάδου αλλά και τους φόβους που θέλουν να δημιουργούνται έντονες διαμαρτυρίες έξω από τα γραφεία των συμβολαιογράφων, αναφέρει πως «η κυβέρνηση δε μας κατοχυρώνει τη νομιμότητα και την τυπικότητα της διαδικασίας την οποία είμαστε υποχρεωμένοι να ακολουθήσουμε. Ωστόσο είναι ευθύνη της Πολιτείας να το κάνει, ώστε να εξασφαλιστεί η καλή έκβαση μιας αναγκαστικής διαδικασίας που προβλέπεται από τους νόμους του κράτους μας. Αλλά και παράλληλα να τακτοποιήσει το ζήτημα της πρώτης κατοικίας».

Μπλόκαραν 800 πλειστηριασμούς

Πέρα από τη συνέχιση της αποχής των συμβολαιογράφων από τη διενέργεια των πλειστηριασμών, τα κινήματα για την αποτροπή των πλειστηριασμών έξω από τα Ειρηνοδικεία εντείνουν τον αγώνα τους κάθε Τετάρτη και βρίσκονται σε ετοιμότητα ενόψει των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Όπως λένε, η μάχη θα ενταθεί με διάφορες δράσεις σε σπίτια πολιτών και γραφεία συμβολαιογράφων, ενώ παράλληλα θα κινηθούν και νομικά. Αξίζει, πάντως, να αναφερθεί ότι στο Ηράκλειο τα κινήματα κατάφεραν, όπως αναφέρουν, να βάλουν μπλόκο σε 800 πλειστηριασμούς από το 2013 μέχρι σήμερα, αποτρέποντας ταυτόχρονα αρκετά περιστατικά αυτοκτονιών.

Ρεπορτάζ : Γεωργία Μακάκη

Σχόλια