default-image

Σάλος για το "hot spot" στα Λιοντάρια

Κρήτη
Σάλος για το "hot spot" στα Λιοντάρια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στη Βουλή, μέσω του γραμματέα και βουλευτή Ηρακλείου της Ν.Δ. Λευτέρη Αυγενάκη, μεταφέρονται πλέον οι αντιδράσεις και το "σούσουρο" που ξέσπασε σε τοπικό επίπεδο με φόντο την είδηση-διαρροή (προφανώς από κάποια γκάφα) για τη δημιουργία "hotspot" στην "καρδιά" του Ηρακλείου και συγκεκριμένα στο χώρο του κλειστού, τα τελευταία χρόνια, πρώην αστυνομικού τμήματος στα Λιοντάρια!

Η είδηση που βγήκε επισήμως μέσα από δελτίο ειδήσεων κεντρικού τηλεοπτικού σταθμού προφανώς οφείλεται σε κάποιο λάθος. Κάποια γκάφα είτε κυβερνητική, αν πρόκειται για διαρροή πληροφοριών από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής ή κάποιο άλλο υπουργείο, είτε δημοσιογραφική!

Η λογική λέει, αν μη τι άλλο, πως είναι πολύ δύσκολο τα κεντρικά μέσα ενημέρωσης στην Αθήνα από μόνα τους, από το πουθενά, να ανακάλυψαν το αστυνομικό τμήμα στα Λιοντάρια και να βρήκαν πως εκεί υπάρχει σχέδιο για να φιλοξενηθούν πρόσφυγες! Οπότε, με βάση την κοινή πάντοτε λογική - γιατί ο διάολος έχει πολλά ποδάρια - μάλλον πρόκειται για κάποια γκάφα ολκής μέσα από την κυβέρνηση: από κάποιο κυβερνητικό στέλεχος που διοχέτευσε ένα τέτοιο σχέδιο που προφανώς δε στέκει πουθενά!

Προφανώς κάποιοι μέσα στο υπουργείο "μπέρδεψαν τα μπούτια τους" και διέρρευσαν ένα τρελό σενάριο, με αποτέλεσμα, όμως, να δημιουργηθεί αναστάτωση στους τοπικούς φορείς, που άρχισαν να ψάχνονται πόθεν προέκυψε ένα τέτοιο τρελό σενάριο σε σχέση με την φιλοξενία των προσφύγων στον τόπο μας. Χώρια βέβαια τις δεύτερες σκέψεις που έκαναν κάποιοι, "βλέποντας" πίσω από την "κουφή", παράδοξη διαρροή ακόμα και σκοπιμότητες...

Σε κάθε περίπτωση, η διά τηλεοπτικού αέρα είδηση πως στα Λιοντάρια επίκειται να στηθεί προσεχώς ένα "hotspot" προκάλεσε εύλογα θυμηδία, ενώ άμεση ήταν και η αντίδραση του Λευτέρη Αυγενάκη, ο οποίος "χτύπησε" μάλιστα εις διπλούν!

Με δύο χθεσινές κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις του προς τους υπουργούς Εσωτερικών, Μεταναστευτικής Πολιτικής και Προστασίας του Πολίτη, μία για το θέμα του "hotspot" στα Λιοντάρια και μία για το θέμα της μετακίνησης αστυνομικών από την Κρήτη στο hotspot της Λέρου, ο γραμματέας της Π.Ε. της Ν.Δ. έσπευσε να θίξει το θέμα της αντιμετώπισης και διαχείρισης του προσφυγικού-μεταναστευτικού ζητήματος και τα προβλήματα που δημιουργούνται στους πολίτες του Ηρακλείου και της Κρήτης. Ο ίδιος θέτει μια σειρά ερωτημάτων, ζητά απαντήσεις και κάνει καυστικά λόγο για έλλειψη σχεδίου και για συνεχόμενη επιπολαιότητα εκ μέρους της κυβέρνησης και πρωτίστως του αρμόδιου υπουργού Γιάννη Μουζάλα.

«Εμπαιγμός και επιπολαιότητες»

«Εμπαιγμός της κυβέρνησης για τους πολίτες του Ηρακλείου: στην καρδιά της πόλης η δημιουργία hotspot προσφύγων», είναι ο χαρακτηριστικός τίτλος της πρώτης επερώτησης του γραμματέα της Ν.Δ., που αναφέρει: «Το Προσφυγικό-Μεταναστευτικό αποτελεί ένα κρίσιμο θέμα, εξαιρετικά σύνθετο και πολύπλοκο, το οποίο χρήζει προσεγμένης, ουσιαστικής και καλά σχεδιασμένης αντιμετώπισης.

Δυστυχώς, το Προσφυγικό-Μεταναστευτικό είναι πρόβλημα που φέρει συγκεκριμένη υπογραφή και σφραγίδα. Το χάος το προκάλεσε η ίδια η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ.

Ειδικότερα, για τη φιλοξενία προσφύγων στο Ηράκλειο το αλαλούμ των ανακοινώσεων με υπογραφή κ. Μουζάλα και των διαρροών καλά κρατεί. Κατά την περσινή (Ιανουάριος 2016) του αιφνίδια επίσκεψη στο Ηράκλειο συναντήθηκε, κεκλεισμένων των θυρών, με επιλεκτικούς συνομιλητές, και ουδέποτε υπήρξε επίσημη ανακοίνωση. Ακολούθησαν έντονες φημολογίες για τοποθέτηση 2.000 προσφύγων-μεταναστών σε δομές φιλοξενίας ανά δήμο στην Κρήτη. Η προ μηνών - εν κρύπτω - επιστολή του (7/9/2016), σε συνέχεια της "κρυφής" επίσκεψής του στο Ηράκλειο, επιβεβαίωσε για μια ακόμη φορά το χάος, την αναποτελεσματικότητα και την ελαφρότητα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ., αλλά και των τοπικών βουλευτών της σε ό,τι αφορά το Προσφυγικό-Μεταναστευτικό. Η τότε "πρόταση" εγκατέλειπε το σενάριο της λειτουργίας δομών φιλοξενίας στο νησί, και προέκρινε τη "διασπορά" των 2.000 προσφύγων-μεταναστών σε σπίτια, διαμερίσματα και ξενοδοχεία σε όλο το νησί.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα που αφορούν σε διαρροή από το υπουργείο, το σενάριο άλλαξε πάλι και αναφέρεται στη δημιουργία hotspot προσφύγων στο παλιό αστυνομικό τμήμα στα Λιοντάρια, στην καρδιά της πόλης του Ηρακλείου.

Αναρωτιέται κανείς εάν αφορά σε "σχεδιασμό" του υπουργείου ή σε συνέχεια του αλαλούμ και της ανικανότητας! Ο κ. Μουζάλας, ως ενορχηστρωτής της ανοργανωσιάς και της μιζέριας, αντί να λύσει το πρόβλημα, εξακολουθεί να μοιράζει υποσχέσεις και να δημιουργεί προβλήματα στις τοπικές κοινωνίες, με αρνητικές επιπτώσεις τόσο για τις τοπικές κοινωνίες όσο και για τους ίδιους τους πρόσφυγες και μετανάστες», σημειώνει ακόμα ο κ. Αυγενάκης.

«Ο κ. Μουζάλας "...αλλάζει" συχνά-πυκνά τις υποσχέσεις και δεσμεύσεις για τους πρόσφυγες-μετανάστες που θα φιλοξενηθούν στο Ηράκλειο το επόμενο διάστημα, εξακολουθώντας να αγνοεί τους πολίτες του Ηρακλείου, την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους φορείς, ιδιαίτερα του τουρισμού.

Προκλητική και η σιωπή των κυβερνητικών βουλευτών του Ηρακλείου. Μάλλον θεωρούν ότι εξελέγησαν από τους πολίτες του Ηρακλείου για να εκπροσωπούν τη μιζέρια, την ανοργανωσιά, την αυθαιρεσία και την παρακμή του κ. Μουζάλα και της κυβέρνησης», συνεχίζει ο κ. Αυγενάκης, ο οποίος καταλήγει θέτοντας μια σειρά ερωτημάτων προς τους συναρμόδιους υπουργούς:

- «Υπάρχει σχέδιο μεταφοράς προσφύγων-μεταναστών στο παλιό αστυνομικό τμήμα στα Λιοντάρια, στην καρδιά της πόλης του Ηρακλείου;

- Για ποιο λόγο ο κ. Μουζάλας δεν ανακοινώνει επίσημα και δημόσια το "σχέδιό" του για το Προσφυγικό-Μεταναστευτικό; Για ποιο λόγο κάνει κρυφές και επιλεκτικές συναντήσεις στην Κρήτη και αφήνει να υπάρχουν διαρροές;».

Μετακίνηση αστυνομικών

Από την Κρήτη στη Λέρο

Στη δεύτερη επερώτησή του ο Λευτέρης Αυγενάκης ζητά εξηγήσεις ως προς την αιφνιδιαστική απόφαση μετακίνησης αστυνομικών από την Κρήτη στη Λέρο. «Αποδυναμώνεται ακόμα περισσότερο η αστυνομική δύναμη του νησιού, καθώς αστυνομικοί αποστέλλονται κατά δεκάδες σε νησιά του ανατολικού Αιγαίου, και πιο συγκεκριμένα στη Λέρο, με στόχο τη φύλαξη και περιφρούρηση hotspot μεταναστών και προσφύγων, αυξάνοντας παράλληλα τις δαπάνες για το Δημόσιο. Δεκάδες αστυφύλακες και αξιωματικοί από ολόκληρη την Κρήτη έχουν μετακινηθεί στη Λέρο, ήδη από τις 15 Ιανουαρίου, ανάμεσά τους και άνδρες της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας, με στόχο να προσφέρουν φύλαξη, γραμματειακές υπηρεσίες καταγραφής προσφύγων και λοιπές υπηρεσίες υποστήριξης. Την πρώτη αυτή ομάδα αναμένεται να αντικαταστήσει δεύτερη και πάλι με προσωπικό από την Κρήτη, χωρίς ωστόσο να υπάρχει σαφής ενημέρωση ή χρονοδιάγραμμα για το πότε θα σταματήσει η διαδικασία αυτή. Και όλα αυτά σε μια περιφέρεια που ήδη παρουσιάζει ελλείψεις σε δυναμικό, με ενώσεις αστυνομικών να ζητούν περισσότερες μεταθέσεις, ώστε να ανταποκριθούν στις ανάγκες του νησιού. Επίσης, η μετακίνηση των αστυνομικών επηρεάζει τη συνολικότερη παραγωγή έργου και στην περίπτωση επιχειρησιακών αναγκών θα πρέπει να αντικατασταθούν από συναδέλφους τους που μένουν πίσω, κάτι που αλλάζει το γενικότερο σχεδιασμό, ενώ παράλληλα υπάρχουν πολλές κενές οργανικές θέσεις αστυνομικών δίχως σαφές χρονοδιάγραμμα κάλυψης αυτών», επισημαίνει χαρακτηριστικά, μεταξύ άλλων, ο κ. Αυγενάκης...

Ρεπορτάζ : Μπάμπης Σαββίδης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News