Κρήτη

Σε1 μήνα 1000 πολίτες θα χουν δωρεάν νερό- ποιοί είναι αυτοί

Τρέχουν” τις διαδικασίες στη Λότζια : Η τελική χρέωση των 25 κυβικών μέτρων ανά τρίμηνο για κατοικία θα ανέρχεται σε 1 ευρώ συν ΦΠΑ.

Άμεσα θέλουν να "τρέξουν" τώρα στο Δήμο Ηρακλείου το μέτρο της ενίσχυσης-ανακούφισης 1.000 άπορων δημοτών με δωρεάν, για την ακρίβεια σχεδόν δωρεάν, νερό για ένα χρόνο...

Χθες έγινε σύσκεψη στο Δήμο, όπου και εξετάστηκαν τα διαδικαστικά και οι λεπτομέρειες εφαρμογής του πιλοτικού μέτρου, ενώ στόχος είναι μέσα στον επόμενο μήνα να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία τόσο υποβολής όσο και αξιολόγησης των αιτήσεων που θα υποβληθούν από ενδιαφερόμενους δημότες. Δημότες οι οποίοι φυσικά θα πρέπει να πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια, τα οποία πάντως, όπως αποτυπώθηκε στη χθεσινή σύσκεψη, είναι ακόμα υπό επεξεργασία.

Ως γνωστόν, με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, που επικύρωσε τη Δευτέρα την αντίστοιχη απόφαση του Δ.Σ. της ΔΕΥΑΗ, καθιερώνεται για το έτος 2017, αναδρομικά από 1/1/2017, ειδικό μειωμένο τιμολόγιο παροχής υπηρεσιών ύδρευσης για 1.000 άπορους καταναλωτές-δημότες του Δήμου Ηρακλείου.

Με βάση τη σχετική απόφαση, οι 1.000 δημότες που θα τύχουν της ευεργετικής ρύθμισης θα έχουν σχεδόν δωρεάν νερό για μια ποσότητα-πλαφόν, η οποία θεωρείται επαρκής για τις ανάγκες των νοικοκυριών, και από εκεί και πέρα, για οποιαδήποτε περαιτέρω κατανάλωση που θα γίνεται, θα υπάρχει χρέωση μειωμένη.

Αναλυτικότερα, όπως ανέφερε στη "Ν.Κ." ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΗ Νίκος Φακουρέλης, οι 1.000 δημότες θα πληρώνουν ένα συμβολικό τίμημα για 25 κυβικά νερού το τρίμηνο.

Η τελική χρέωση των 25 κυβικών μέτρων ανά τρίμηνο για κατοικία θα ανέρχεται σε 1 ευρώ συν ΦΠΑ.

Εφόσον η κατανάλωση υπερβεί τα 25 κυβικά μέτρα, η χρέωση θα ακολουθεί τις ισχύουσες κλίμακες, μειωμένες κατά 50%.

Δηλαδή, όπως εξήγησε ο κ. Φακουρέλης, αν κάποιος δικαιούχος καταναλώσει 35 κυβικά μέσα στο τρίμηνο, θα πληρώσει 1 συν κάτι ευρώ με το ΦΠΑ για τα πρώτα 25 κυβικά και 0,4 ευρώ για τα υπόλοιπα 10 κυβικά, δηλαδή άλλα 4 ευρώ.

Όμως, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΗ, το όφελος για τους άπορους δημότες θα είναι διπλό. Παράλληλα με το σχεδόν δωρεάν νερό θα "παγώσουν" και τα χρέη που έχουν προς τη ΔΕΥΑΗ για απλήρωτους λογαριασμούς.

Προβληματισμοί-παρατηρήσεις

Η απόφαση, θυμίζουμε, πάρθηκε ομόφωνα στο Δημοτικό Συμβούλιο, αν και δεν έλειψαν κάποιοι επιμέρους προβληματισμοί και επιφυλάξεις από πλευράς παρατάξεων της αντιπολίτευσης...

Ο επικεφαλής των "Ενεργών Πολιτών" Ηλίας Λυγερός, λ.χ., είχε ζητήσει αφενός η ποσότητα του νερού που θα διατίθεται στους πολίτες να είναι παραπάνω, αφού, όπως είχε επισημάνει, είναι αμφίβολο αν τα 25 κυβικά το τρίμηνο επαρκούν για τις ανάγκες μιας 4μελούς ή 5μελούς οικογένειας, και αφετέρου είχε ζητήσει το μέτρο να μην τεθεί σε ισχύ μονάχα για το 2017, αλλά για μια 2ετία.

Ο επικεφαλής της "Λαϊκής Συσπείρωσης" Μιχάλης Κασαπάκης είχε ζητήσει από τη δική του πλευρά να μην ισχύσει το μέτρο αποκλειστικά για δημότες του Ηρακλείου αλλά για κατοίκους. Και αυτό γιατί, όπως εξήγησε στο Δημοτικό Συμβούλιο, αρκετοί πολίτες ζουν στο δήμο Ηρακλείου αλλά δεν έχουν μεταφέρει εδώ την οικογενειακή τους μερίδα.

Για ένα μέτρο που μπορεί να δεχτεί τροποποιήσεις, μιας και εφαρμόζεται πιλοτικά - βλέποντας και κάνοντας - έκανε λόγο, με φόντο τις επιφυλάξεις αυτές, ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΗ.

Σε σχέση με την ποσότητα των 25 κυβικών, ο ίδιος σημείωσε πως σε πρώτη φάση θεωρείται επαρκής για ένα νοικοκυριό...

«Θα τα δούμε όλα αυτά στην πορεία. Και για εμάς, άλλωστε, είναι ένα καινούργιο μέτρο, καινούργιες διαδικασίες. Ξεκινάμε πιλοτικά και βλέπουμε. Γι' αυτό, εξάλλου, και επιλέχτηκε από το Δήμο να επιληφθεί επί των διαδικασιών και των θεμάτων διαπαραταξιακή επιτροπή», σχολίασε στη "Νέα Κρήτη" ο κ. Φακουρέλης.

Ενδεικτικά κριτήρια

Ποιοι θα πάρουν το δωρεάν νερό

Το ακριβές περίγραμμα σε ό,τι αφορά στις λεπτομέρειες της ρύθμισης είναι ακόμα υπό επεξεργασία. Ωστόσο, κάποια ενδεικτικά κριτήρια επιλογής που θα πρέπει να πληρούν οι ενδιαφερόμενοι για να ενταχθούν στο μέτρο είναι τα εξής:

1. Να είναι άποροι, να αδυνατούν δηλαδή να παράσχουν στην οικογένειά τους τα απαραίτητα για στοιχειώδη διαβίωση.

2. Να είναι δημότες του Δήμου Ηρακλείου.

3. Το υδρόμετρο της κατοικίας τους να ανήκει στον αιτούντα ή σε μέλος της οικογένειάς του που συγκατοικεί, συγγενή μέχρι πρώτου βαθμού.

Όπως ανέφερε ο κ. Φακουρέλης, στόχος της ΔΕΥΑΗ και του Δήμου είναι να "τρέξουν" γρήγορα οι διαδικασίες και να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατό η ρύθμιση.

Στην κατεύθυνση αυτή, οι ενδιαφερόμενοι καλούνται υποβάλουν αίτηση-δήλωση μέχρι τις 31 Ιανουαρίου, στο γραφείο του γενικού γραμματέα του Δήμου, συνυποβάλλοντας και τα αναγκαία δικαιολογητικά. Πληροφορίες δίνονται στο τηλέφωνο 2813/409.151.

Ρεπορτάζ: Μπάμπης Σαββίδης

Σχόλια