default-image

Λιώνοντας το χιόνι, αποκαλύπτεται η "ζωή" - photos

Κρήτη
Λιώνοντας το χιόνι, αποκαλύπτεται η "ζωή" - photos

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αρχίζει πάλι η πλάση να... "πρασινίζει", να βγαίνουν οι κοτούλες από τα κοτέτσια τους για να τσιμπήσουν λίγο... "κατεψυγμένο" χορταράκι, ενώ λειώνοντας το άσπρο πέπλο που τα είχε καλύψει, ξαναβγαίνουν στην... "επιφάνεια" τα λάχανα, τα μπρόκολα, τα κουνουπίδια, τα κουκκιά, ακόμη και τα κρεμμυδάκια ή και τα ντοματίνια που είχαν κρατηθεί από το καλοκαίρι.

Στους πρώην αποκλεισμένους δρόμους τρέχει ασταμάτητα το νερό από το λειώσιμο του χιονιού, ενώ τα σπασμένα κλαδιά στους κήπους των σπιτιών και στα τριγύρω λιόφυτα "μαρτυρούν" όσα προηγήθηκαν, με μια κακοκαιρία που θα έχει και συνέχεια!

Σαν να ήταν ντυμένη η φύση στα λευκά και τώρα... "αλλάζει ρούχα" μοιάζουν οι περιοχές που είχαν αποκλειστεί από τη χιονοθύελλα. Το φωτορεπορτάζ στις Βασιλειές είναι ενδεικτικό. Στους κήπους των σπιτιών πολλά δέντρα καλλωπιστικά εμφανίζονται "τραυματισμένα", και τις επόμενες μέρες οι ιδιοκτήτες θα αρχίσουν να αφαιρούν τα σπασμένα τους κλαδιά.

Πολλή δουλειά περιμένει όμως κυρίως τους παραγωγούς των σπασμένων ελαιοδέντρων, με τους λιγότερο τυχερούς να μην έχουν προλάβει να μαζέψουν όλη τους τη σοδειά.

Ευαίσθητα στις χαμηλές θερμοκρασίες είναι τα εσπεριδοειδή και ειδικά οι λεμονιές και οι πορτοκαλιές. Τα σημαντικότερα όμως προβλήματά τους έχουν σχέση με την παραγωγικότητά τους, ενώ κινδυνεύουν ιδιαίτερα σε περιπτώσεις παγετού, όπως αναφέρουν οι γεωπόνοι.

Τέτοια φαινόμενα παγετού εντοπίζονται σε περιοχές που δε λιάζονται και δεν αερίζονται, δηλαδή σε πεδινές περιοχές περισσότερο και όχι τόσο σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές.

Θα πρέπει να γνωρίζουμε, επίσης, ότι, όταν καλυφθούν τα φυτά μας από χιόνι, δεν πανικοβαλλόμαστε, καθώς αυτό γίνεται επικίνδυνο μόνο όταν παγώσει, ενώ όταν είναι φρέσκο και αφράτο, λειτουργεί ως μονωτικό.

Στην περίπτωση που το χιόνι παγώσει πάνω στα φυτά, ειδικά το βράδυ, δεν το απομακρύνουμε, γιατί θα τραυματίσουμε τα κλαδιά. Αφήνουμε υποχρεωτικά τον πάγο να λειώσει μόνος του και δε βρέχουμε τα φύλλα, γιατί θα δημιουργήσουμε νέα στρώματα πάγου, κάτι που θα μας πουν οι γεωπόνοι, αν ζητήσουμε τη συμβουλή τους.

Τα κηπευτικά μας

Τα κηπευτικά της εποχής... αποκαλύπτονται σταδιακά, σαν να "τινάζουν" από πάνω τους το κατάλευκο ρούχο τους. Τα λάχανα, τα κουνουπίδια, τα μπρόκολα, αλλά ακόμη και φυτά από ντοματίνια, που παρέμεναν φυτεμένα από την καλοκαιρινή περίοδο, "βγαίνουν" σιγά-σιγά στην επιφάνεια.

Βέβαια, σύμφωνα με τους γεωπόνους (κάτι που γράφει ο "Αγρότυπος", με αφορμή τις καιρικές συνθήκες των τελευταίων ημερών, που πλήττουν το μεγαλύτερο μέρος της χώρας), ορισμένα κηπευτικά δεν έχουν ιδιαίτερο πρόβλημα από το χιόνι, όσο από τον παγετό που μπορεί να ακολουθήσει. Εξαιρούνται τα κηπευτικά εκείνα που είναι ανθεκτικά στον παγετό, όπως το κρεμμύδι, το λάχανο, ο μαϊντανός, το μπιζέλι, το μπρόκολο, το σπανάκι κ.ά.

Λιγότερο ανθεκτικά είναι η αγκινάρα, το αντίδι, το καρότο, το κουνουπίδι, το μαρούλι, η πατάτα, το σέλινο κ.ά. Ωστόσο έχουμε και τα ευπαθή κηπευτικά, όπως είναι τα φασολάκια, φυσικά η ντομάτα κ.ά., ενώ υπάρχουν και τα λαχανικά που είναι πολύ ευπαθή στον παγετό, όπως το αγγούρι, η γλυκοπατάτα, το καρπούζι, η κολοκύθα, το κολοκυθάκι κ.ά.

Εφόσον έχει χιονίσει, σε καμία περίπτωση δεν προσπαθούμε να αφαιρέσουμε το χιόνι πάνω από τα λαχανικά μας. Το χιόνι σε συνθήκες παγετού στην ουσία προστατεύει τα λαχανικά από τις χαμηλές θερμοκρασίες, αφού κάτω από αυτό διατηρείται μια θερμοκρασία λίγο πάνω από τους 0 βαθμούς Κελσίου.

Πρόβλημα από το χιόνι δημιουργείται όταν έχει μεγάλο πάχος, οπότε λόγω βάρους προκαλεί μηχανικές ζημιές στα φυτά (πηγή "Αγρότυπος").

Στο μεταξύ, με ανυπομονησία περιμένουμε τώρα, σε περιοχές με χιόνι, να ξεσπάσουν οι έντονες βροχές που προβλέπουν οι μετεωρολόγοι, και οι οποίες βέβαια θα βοηθήσουν στο γρηγορότερο λειώσιμο των πάγων πια (αφού το αφράτο χιόνι τώρα έχει γίνει πάγος, αποκτώντας πολύ μεγάλη επικινδυνότητα, λόγω ολισθηρότητας).

Οι δρόμοι... "παγίδες"

Η "λεωφόρος" Εθνικής Αντίστασης των Βασιλειών, που έτσι κι αλλιώς είναι δρόμος-καρμανιόλα με πολλά ατυχήματα (και κάποια δυστυχήματα...) μέχρι σήμερα, στη φωτογραφία μας παρουσιάζεται ως ακόμη πιο επικίνδυνη.

Τα χιόνια δεν έχουν λειώσει εντελώς ακόμα, με συνέπεια κομμάτια πάγου να παρασύρονται από το διαρκώς τρεχούμενο νερό, που κάνουν το δρόμο να παραμένει ολισθηρός και επικίνδυνος.

Χθες, τέταρτη μέρα μετά τη χιονοθύελλα της προηγούμενης Κυριακής και έξω από τα σπίτια παρέμεναν αρκετά χιόνια, τα οποία όσο περνούν οι μέρες και οι ώρες μετατρέπονται σταδιακά σε πάγους, μέχρι να λειώσουν και να εξαφανιστούν.

Οι περισσότεροι οδηγοί προσέχουν και πηγαίνουν αργά. Υπάρχουν όμως πάντα κάποιοι που λειτουργώντας σαν "παχύδερμα" και πατούν το γκάζι περιλούζοντας τους διερχόμενους πεζούς εκατέρωθεν του δρόμου, κάτι που μπορεί κάποιος πολύ εύκολα να διαπιστώσει βγαίνοντας και περπατώντας για λίγο σε αυτούς τους δρόμους...

Η έλλειψη, άλλωστε, πινακίδων με ανώτατα όρια ταχύτητας, η έλλειψη υποδομών για να φεύγουν τα νερά σε αγωγούς όμβριων υδάτων και ασφαλώς η έλλειψη άλλων μέτρων, που θα απέτρεπαν την ανάπτυξη των απαράδεκτων ταχυτήτων, όπως τα σαμαράκια, "δίνουν" στους οδηγούς αυτούς το "δικαίωμα" να θεωρούν ότι... μπορούν να είναι επικίνδυνοι. Και δεν έχουν κανένα λόγο να μειώνουν την ταχύτητα του αυτοκινήτου τους, μέχρι να συμβεί πάλι κάποιο περιστατικό...

Είμαστε σε θέση, πάντως, να γνωρίζουμε ότι η πρόεδρος του Δημοτικού Διαμερίσματος Βασιλειών, Χρυσούλα Κωστάκη, δε σταματά να διεκδικεί πινακίδες του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας για την περιοχή, αλλά με περιορισμένη ανταπόκριση από τις αρμόδιες υπηρεσίες...

Κατολισθήσεις κάτω από... σπίτια στην Ούλοφ Πάλμε

Κατηφορίζοντας την Ούλοφ Πάλμε, στη δεξιά πλευρά του (πολύπαθου και χιλιομπαλωμένου από τις πολύ συχνές λακκούβες) δρόμου, υπάρχουν αρκετές κατολισθήσεις, με τα σπίτια να βρίσκονται πάνω από τα τμήματα των συγκεκριμένων σημείων, κάτι που προφανώς δε θα πρέπει να μείνει απαρατήρητο από τους αρμόδιους φορείς της Περιφέρειας Κρήτης και του Δήμου Ηρακλείου...

Πρόκειται για μήκος αρκετών μέτρων, δεξιά της Ούλοφ Πάλμε και σε κοντινή απόσταση πριν και μετά την κάθετη οδό Ευτέρπης. Και όπως δείχνουν και οι φωτογραφίες μας, καλό είναι να ληφθεί σοβαρά υπόψη το φαινόμενο αυτό.

Μάλιστα, μεγάλη εντύπωση μας έκανε και το γεγονός ότι είδαμε τουλάχιστον 4 αυτοκίνητα (τα δύο εν κινήσει) με τρακαρισμένα τμήματά τους, κάτι που προφανώς και οφείλεται στις πολύ κακές καιρικές συνθήκες. Όπως φάνηκε, εξάλλου, εμείς εδώ στην Κρήτη, ιδιαίτερα κοντά και γύρω από τις πόλεις, δεν έχουμε την παραμικρή εμπειρία ως προς την αντιμετώπιση τέτοιων καιρικών φαινομένων, αλλά... παθαίνουμε και μαθαίνουμε...

Πού πήγε... ο καθρέπτης;

Φτάνουμε στο σημείο όπου ξεκινάει η οδός Νίκης, που είναι κάθετη στην Ούλοφ Πάλμε. Και τι βλέπουμε; Ή μάλλον... τι δε βλέπουμε... Ο καθρέπτης που είχε τοποθετηθεί από την αριστερή πλευρά του δρόμου έχει γίνει... άφαντος... Αξίζει να αναφέρουμε ότι αυτός ο καθρέπτης είχε τοποθετηθεί πριν αρχίσουν οι κακοκαιρίες και δεν έμεινε στη θέση του παρά μόνο μερικά 24ωρα... Πού πήγε ο καθρέπτης;

Όσο για τη χρησιμότητά του; Όποιος ανεβαίνει την οδό Νίκης για να μπει στην Ούλοφ Πάλμε, χωρίς τον καθρέπτη, πρέπει να έχει... δικά του "ραντάρ", που θα ελέγχουν το ρεύμα των οχημάτων με κατεύθυνση τις Βασιλειές ή να... βάλει στοίχημα με τον εαυτό του αν... θα περάσει με ασφάλεια ή με... απώλειες.

Ορατότης χωρίς τον καθρέπτη; Σχεδόν... μηδέν... Πάντως, είναι πολύ πιθανότερη η εκδοχή κάποιοι να τον έκλεψαν, αφού δε φάνηκε να έχει σπάσει και να έχει πέσει στο έδαφος. Εκτός και αν οι αρμόδιοι τον αφαίρεσαν για να τον τοποθετήσουν αλλού, κάτι που καλό θα είναι να το πουν. Ο στύλος του, βέβαια, παραμένει στη θέση του...

Στο μεταξύ, καλό είναι να διευκρινίσουμε ότι σε ανάλογες περιπτώσεις, που οι τοπικοί παράγοντες ζητούν καθρέπτες σε άλλα επικίνδυνα σημεία δρόμων γύρω από το Ηράκλειο, συνήθως οι απαντήσεις είναι αρνητικές, με την έννοια ότι δεν υπάρχουν αυτοί οι καθρέπτες. Και αν τελικά εξασφαλιστούν, αυτό αποτελεί ένα... σπουδαίο γεγονός, αρκεί βέβαια όπου τοποθετηθούν τελικά, εκεί να μένουν...

Ρεπορτάζ: Χριστόφορος Παπαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News