Κρήτη

Τρόμος για τα σπίτια που κινδυνεύουν να πέσουν στο κενό

Να χάσουν τη γη κάτω από τα πόδια τους στην... κυριολεξία κινδυνεύουν καθημερινά δεκάδες Ηρακλειώτες. Σπίτια στην περιοχή Κορώνη Μαγαρά, βρίσκονται πάνω σε ένα επικίνδυνο, έτοιμο να καταρρεύσει ανά πάσα στιγμή, ψηλό πρανές! Τι παρέμβαση θα γίνει.

Να χάσουν τη γη κάτω από τα πόδια τους στην... κυριολεξία κινδυνεύουν καθημερινά δεκάδες συνάνθρωποί μας στο Ηράκλειο, που περιμένουν πώς και πώς την ολοκλήρωση της κατεπείγουσας παρέμβασης που έχει βάλει μπρος ο Δήμος.

Πρόκειται για 5 οικοδομές στην πάροδο της οδού Μνησικλή, στην περιοχή Κορώνη Μαγαρά, που βρίσκονται πάνω σε ένα επικίνδυνο, έτοιμο να καταρρεύσει ανά πάσα στιγμή, ψηλό πρανές!

Η καθίζηση, άλλωστε, που σημειώθηκε στο σημείο, στο προηγούμενο κύμα κακοκαιρίας το Δεκέμβριο, θορύβησε άρδην και τη Λότζια. Ο Δήμος επιχειρεί τώρα, μέσω μιας δύσκολης, ιδιαίτερης και ασυνήθιστης για τα δικά μας δεδομένα παρέμβασης ενίσχυσης-σταθεροποίησης του πρανούς, να άρει το σοβαρό κίνδυνο που υπάρχει για τη σωματική ακεραιότητα και την περιουσία δεκάδων δημοτών...

Στην περιοχή που βρίσκεται το επικίνδυνο πρανές, μήκους 80 μέτρων και ύψους 15 μέτρων, βρέθηκαν την Τρίτη ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Γιάννης Αναστασάκης, ο ειδικός σύμβουλος Στέλιος Μικράκης και στελέχη των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου.

Η αντιπροσωπία του Δήμου πραγματοποίησε αυτοψία στο έργο ενίσχυσης του πρανούς, που είναι ήδη σε εξέλιξη στην πάροδο της Μνησικλή.

Ο δήμαρχος ενημερώθηκε για τη βέλτιστη επιλογή αντιστήριξης του πρανούς με την εξειδικευμένη τεχνική διαδικασία των αγκυρώσεων, τα προβλήματα που ξεπεράστηκαν και το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του έργου.

Με το έργο αυτό αντιμετωπίζεται η ασφάλεια του πρανούς για τη διάνοιξη του σχεδίου πόλης, καθώς αποκαθίσταται η ευστάθειά του και θωρακίζεται έναντι της διάβρωσης από τα έντονα καιρικά φαινόμενα.

Την εντολή για την κατεπείγουσα έναρξη του έργου έδωσε το Δεκέμβριο του 2016 ο δήμαρχος κ. Λαμπρινός, μετά και την καθίζηση που είχε τότε σημειωθεί εν μέσω κακοκαιρίας.

«Κρίναμε απαραίτητη τη συγκεκριμένη παρέμβαση για την ασφάλεια τόσο των κατοίκων, που διαμένουν στις υπερκείμενες οικοδομές, όσο και των διερχομένων. Ευελπιστούμε ότι το έργο θα ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό, ωστόσο κάθε μέρα εργασιών που περνά καθιστά το σημείο ασφαλέστερο, πράγμα που αποτελεί βασική προτεραιότητα για εμάς» ήταν η χαρακτηριστική δήλωση του κ. Λαμπρινού, που αποτυπώνει το μέγεθος της έντονης ανησυχίας που υπάρχει στο Δήμο και στους κατοίκους, που ζουν υπό καθεστώς ανασφάλειας λόγω του κινδύνου κατάρρευσης του πρανούς!

Η σύνθετη τεχνική παρέμβαση

Πώς όμως αντιμετωπίζεται τεχνικά το σοβαρό πρόβλημα που υπάρχει στο σημείο; Η παρέμβαση, που είναι ήδη σε εξέλιξη, αποτελεί, όπως εξήγησε στη "Ν.Κ." ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, κάτι καινούργιο από τεχνικής σκοπιάς, για τα δεδομένα τουλάχιστον εδώ του Ηρακλείου.

«Στο συγκεκριμένο σημείο έχουμε την αίσθηση πως κακώς είχε οριστεί από το σχέδιο πόλης δρόμος 10 μέτρων εις βάρος του πρανούς. Τα τόσο απότομα πρανή, με βάση το συνήθη κανόνα, δεν πολεοδομούνται αλλά αξιοποιούνται αλλιώς, λόγω ακριβώς της επικινδυνότητας της γεωμορφίας τους αυτής. Στη συγκεκριμένη περιοχή έχουμε και άλλα δύο προβλήματα. Το έδαφος δεν προσφέρει σταθερότητα, διότι είναι αργιλικό, ενώ μέσα στο πρανές υπάρχει και νερό. Τα χώματα εκεί αναβλύζουν συνεχώς νερό από τις πηγές που υπάρχουν εκεί.

Έχουμε, δηλαδή, ένα πολυσύνθετο πρόβλημα και όντως μας έχει ανησυχήσει πολύ, διότι υπάρχουν 4-5 οικοδομές πάνω στο πρανές που διατρέχουν κίνδυνο από την αστάθεια την εδαφική», ανέφερε ο κ. Αναστασάκης και πρόσθεσε: «Για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα και να σταθεροποιήσουμε, να "δέσουμε" τεχνικά το πρανές, έχουμε ξεκινήσει μια σύνθετη τεχνική παρέμβαση αποκατάστασης, με την ειδική τεχνική μέθοδο των αγκυρώσεων. Τι είναι αυτή η μέθοδος; Τα αγκύρια αυτά είναι μεγάλες μπάρες από ανοξείδωτο χάλυβα, μήκους 4-5 μέτρων. Με ένα ειδικό μηχάνημα ανοίγονται τρύπες μέσα στο πρανές. Μπαίνουν τα αγκύρια, αυτές οι μπάρες. Να σας πω ότι προβλέπεται να τοποθετηθούν γύρω στα 200 αγκύρια μέσα στο πρανές. Πάνω από τα αγκύρια μπαίνουν ειδικές πλάκες από σίδερο, οι οποίες βιδώνονται με ειδικό τρόπο. Αυτό γίνεται γιατί το βίδωμα σφίγγει και σταθεροποιεί. Αφού γίνει κι αυτό, στη συνέχεια γίνεται το λεγόμενο τσιμέντωμα, μέσω εκτόξευσης με μεγάλη ταχύτητα».

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο, το κόστος της τεχνικής παρέμβασης, που υλοποιείται με κατεπείγον χαρακτήρα, ανέρχεται κοντά στις 180.000 ευρώ, ενώ οι εργασίες εκτιμάται πως θα τελειώσουν σε ένα περίπου μήνα, μιας και στη συγκεκριμένη περίπτωση ισχύει το γνωστό μότο της μάχης με το... χρόνο!

Ρεπορτάζ: Μπάμπης Σαββίδης

Σχόλια