default-image

Έσπασαν οι ελιές - πάγωσαν λεμόνια και πορτοκάλια (video)

Κρήτη
Έσπασαν οι ελιές - πάγωσαν λεμόνια και πορτοκάλια (video)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η σφοδρή χιονόπτωση των τελευταίων 2 ημερών δεν άφησε ανεπηρέαστες ούτε τις αγροτικές καλλιέργειες με το χτύπημα στην φυτική παραγωγή να είναι από μία πρώτη ματιά σημαντικό.

Το βάρος του χιονιού σε πολλές αγροτικές περιοχές ήταν  τέτοιο, που τα δέντρα δεν άντεξαν. Τα ελαιόδεντρα με σπασμένα κλαδιά, ακόμη και σπασμένα στα δύο,  δεν μπόρεσαν να αντισταθούν, με τις καταστροφές που ακόμη δεν μπορούν στο σύνολό τους να αποτιμηθούν, να φαίνονται ήδη τραγικές.

Για πρωτοφανή κακοκαιρία που δεν άφησε τίποτα στο πέρασμά της έκαναν λόγο οι παραγωγοί που δεν έκρυψαν την  αγωνία τους για το τι θα δουν πηγαίνοντας σε τμήματα της περιουσίας τους που προς το παρών είναι λόγω του χιονιού απλησίαστα.

Δείτε το βίντεο

Video Platform Video Management Video Solutions Video Player

>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ: ΑΓΡΟΤΕΣ ΚΑΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ ΘΑ ΔΗΛΩΣΟΥΝ ΖΗΜΙΕΣ ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΧΙΟΝΙΑ

>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΠΛΗΓΜΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΤΟ ΠΕΡΑΣΜΑ ΤΟΥ ΧΙΟΝΙΑ

Ήδη όπως εξήγησε ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Ηρακλείου έχει ενημερωθεί ο ΕΛΓΑ ενώ από την επόμενη κιόλας εβδομάδας έλαβαν τη δέσμευση ότι θα ξεκινήσουν οι έλεγχοι για την εκτίμηση των καταστροφών, με πιθανότερο σενάριο όπως διευκρίνισε ο κ. Χιλετζάκης, να παραμένει η αποζημίωση μέσω ΠΣΕΑ.

Πάγωσαν λεμονιές και πορτοκαλιές

Πέρα από τις ζημιές στα ελαιόδεντρα, καταστροφές υπέστησαν και τα αμπέλια, ενώ σε ένα μεγάλο ποσοστό από το χιονιά δεν γλίτωσαν καλλιέργειες όπως λεμονιές ή και πορτοκαλιές που πάγωσαν στην κυριολεξία.

Καθαρή εκτίμηση θα γίνει τις επόμενες ώρες. Από μια πρώτη ματιά φαίνεται ότι πολλές καλλιέργειες έχουν πληγεί από τον απότομο χιονια κυρίως στην βορειοανατολική Κρήτη. Ήταν τόσο έντονη η χιονόπτωση που οι νιφάδες παρέμειναν στα δέντρα. Και αν δεν βρέξει τις επόμενες ώρες θα δημιουργηθούν στις καλλιέργειες προβλήματα και στα δέντρα που έχουν καρπό είναι χειρότερη η κατάσταση διότι θα παγώσει ο καρπός και θα σπάσουν τα κλαδιά".

Η κακοκαιρία δημιούργησε και προβλήματα σε πολλά χωριά όπου έσπασαν κλαδιά και τα πάντα καλυφθήκαν από χιόνι.

Ρεπορτάζ: Ράνια Μωραϊτη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News