default-image

Γρίφος ο μίτος της Αριάδνης: Στην παράταση ο χιονιάς, αργεί στην Κρήτη

Κρήτη
Γρίφος ο μίτος της Αριάδνης: Στην παράταση ο χιονιάς, αργεί στην Κρήτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το μίτο της... Αριάδνης αναζητούν οι μετεωρολόγοι για να βγουν από το λαβύρινθο του απρόβλεπτου, όπως χαρακτηρίζεται το καιρικό σύστημα που παίζει το... κρυφτούλι με το χιονιά και έχει πάρει το όνομα της μυθικής κόρης του βασιλιά Μίνωα και της Πασιφάης.

 Τα χιόνια δεν έφτασαν μέχρι τις παραλίες, όπως ήταν η εκτίμηση αρχικά, ενώ οι πολικές θερμοκρασίες έμειναν απλώς σε... ψηφιακή μορφή πάνω στα προγνωστικά μοντέλα.

Έτσι, το ραντεβού με τη σφοδρή κακοκαιρία μετατίθεται για το βράδυ της Κυριακής προς Δευτέρα και την ερχόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με το αμερικανικό προγνωστικό μοντέλο GFS.

Με βάση τα δεδομένα του συστήματος, η "πολική" έκπληξη είναι καθ' όλα πιθανή να συμβεί, καταποντίζοντας τη θερμοκρασία από 3 έως -1 βαθμούς Κελσίου, με χιόνια κατά τόπους έως και υψόμετρο 170 μέτρων και πολλές βροχές περισσότερο στη δυτική και βόρεια Κρήτη και λιγότερο στα νότια και τα ανατολικά του νησιού.

Όσο για την αποτυχία της πρόγνωσης για τις μέρες των Θεοφανίων, η αιτία, πάντα σύμφωνα με το αμερικανικό GFS, φαίνεται να οφείλεται στη μετατόπιση δυτικά κατά μερικά εκατοντάδες χιλιόμετρα του λεγόμενου "Αρκτικού αυλού", δηλαδή του σιβηρικού αεροχειμάρρου, που θα έφερνε (και τελικά θα φέρει σύμφωνα με το μοντέλο) τον... Αρκτικό Κύκλο στην περιοχή μας.

Η αιτία γι' αυτή τη μετατόπιση φαίνεται να είναι η αργοπορημένη κίνηση της "Αριάδνης" από την Αδριατική στο νότιο Αιγαίο.

Σύμφωνα με τον ερευνητή του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Μιχάλη Δρετάκη, σήμερα και αύριο θα έχουμε στα πεδινά πολλές βροχές και κατά τόπους καταιγίδες, πολλά χιόνια στο ορεινά και κυρίως στα Ανώγεια και το Οροπέδιο Λασιθίου, με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες.

Το ενδιαφέρον είναι πάντως ότι, αν και ο υδράργυρος βρίσκεται σε καθοδική πορεία, οι χαμηλής έντασης άνεμοι που έπονται και κυρίως οι δυτικοί, που είναι κυρίαρχοι, θα μειώσουν σήμερα την αίσθηση του κρύου. Οι κατά τόπους καταιγίδες θεωρείται πιθανόν ότι σε ορισμένες περιοχές μπορεί να μετατραπούν σε χιονόνερο ή χαλάζι.

Το σύστημα που χαρακτηρίζει την "Αριάδνη", σύμφωνα με το γνωστό επιστήμονα του ΜΦΙΚ, είναι διαφορετικό από το σύνηθες βόρειο που φέρνει πολικές αέριες μάζες από τη Μαύρη Θάλασσα, ισχυρούς βοριάδες, χιόνια και κρύο, δηλαδή τα κλασικά φαινόμενα, γνωστά και προβλέψιμα.

Σύμφωνα με τον κ. Δρετάκη, ο δυτικός καιρός σπαζοκεφαλιάζει τους γνώστες αλλά και τα μαθηματικά μοντέλα, λόγω της περιπλοκότητάς του.

Τέτοιου είδους δυτικά ρεύματα είναι συνηθισμένα για Μάρτιο-Απρίλιο και σπάνια για χειμώνα, γεγονός που εξηγεί την αδυναμία ασφαλούς πρόγνωσης.

Το κυρίαρχο χαρακτηριστικό αυτού του συστήματος είναι ο άστατος καιρός - αλλού βροχή και αλλού όχι, αλλού χιόνι και αλλού ακόμη και ήλιο στα... ξαφνικά. Αν στην εξίσωση προστεθεί και το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό που έχει η Κρήτη, με τα μικροκλίματά της, τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο θολά και ο γρίφος δυσεπίλυτος.

Ομοιότητες με το σύστημα που κυριαρχεί τώρα είχε ο χιονιάς της 13ης Φεβρουαρίου 2004, μόνο που τότε το σύστημα ήταν τόσο ψυχρό που έδωσε χιόνια ακόμη και στο λιμάνι του Ηρακλείου και τη νήσο Δία.

Κάτι που δε φαίνεται επί του παρόντος στον ορίζοντα για την... παράταση της κακοκαιρίας που αναμένεται από το βράδυ της Κυριακής προς Δευτέρα. Και σε αυτήν την περίπτωση πάντως τα προγνωστικά μοντέλα "σηκώνουν τα χέρια... ψηλά".

Κάποια δείχνουν ότι το χαμηλό σύστημα που έρχεται από τα νότια θα μας ζεστάνει σε πρώτη φάση, φέρνοντας όμως πολλή βροχή, και θα γυρίσει σε χιονόκαιρο στη συνέχεια, ενώ για άλλα μοντέλα θα μετατραπεί σε ισχυρό βόρειο ρεύμα με τοπικά φαινόμενα.

Στην πραγματικότητα, σύμφωνα με τον κ. Δρετάκη, αυτή η κρύα μάζα που τώρα δημιουργείται στο βόρειο Αιγαίο «θα αποφασίσει τι θα κάνει μόλις φτάσει στις θάλασσές μας». Οπότε αναμείνατε στο... ακουστικό σας.

Γεγονός είναι πάντως ότι φέτος έχει παραγίνει το κακό, καθώς η αβεβαιότητα είναι ο κυρίαρχος, όπως πρόσφατα, τα Χριστούγεννα, όταν φαινόταν πως θα χιόνιζε σε όλη την Ελλάδα, ακόμη και σε χαμηλά υψόμετρα, και τελικά δύο μέρες πριν άλλαξαν τα δεδομένα και φυσικά τα προγνωστικά.

Η "Αριάδνη" εμφανίζεται πάντως αρκετά γριφώδης και κινείται μέσα σε λαβυρίνθους, όπως η μυθική Κρητικιά βασίλισσα, που έδωσε το όνομά της στο σύστημα που μας επισκέπτεται, για το οποίο αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά, σύμφωνα με τον κ. Δρετάκη, που έχει όνομα από το Εθνικό Αστεροσκοπείο και αυτό θα αποτελέσει εφεξής τον κανόνα, στα διεθνή πρότυπα, για όλα τα αξιόλογα καιρικά φαινόμενα στη χώρα μας.

Δήμος Ηρακλείου: Σε ετοιμότητα το Γραφείο Πολιτικής Προστασίας

Σε ετοιμότητα για την κακοκαιρία βρίσκεται και ο Δήμος Ηρακλείου. Με σήμα του προς όλες τις συναρμόδιες υπηρεσίες, το αυτοτελές Γραφείο Πολιτικής Προστασίας ενημερώνει, σύμφωνα με έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ, για επιδείνωση των καιρικών συνθηκών με ισχυρές βροχές, θυελλώδεις ανέμους, καταιγίδες, χιονοπτώσεις και παγετό έως και αύριο Κυριακή 8 Ιανουαρίου.

Παράλληλα, καλεί σε αυξημένη ετοιμότητα το προσωπικό και μηχανολογικό εξοπλισμό των υπηρεσιών, για αντιμετώπιση περιστατικών έκτακτης ανάγκης. Επίσης, ενημερώνονται οι κάτοικοι προκειμένου να τεθεί σε ετοιμότητα το δίκτυο εθελοντών σε κάθε περιοχή.

Ρεπορτάζ: Σταύρος Μουντουφάρης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News