Κρήτη

Γιατί παράγουν τόσους ρύπους τα πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα;

Δέκα φορές πιο επιβλαβή για το περιβάλλον είναι τα πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα από ότι τα φορτηγά και τα λεωφορεία, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Δέκα φορές περισσότερο νιτρικό οξείδιο και διοξείδιο του αζώτου ανά λίτρο παράγουν τα σύγχρονα πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα.

Η μεγάλη διαφορά στις εκπομπές των ρύπων αυτών οφείλεται στις πολύ αυστηρότερες δοκιμές που εφαρμόζονται σε μεγάλα οχήματα στην Ε.Ε., σύμφωνα με τους συντάκτες της έκθεσης, οι οποίοι ζητούν ανάλογα αυστηρά μέτρα να εφαρμοστούν και στα αυτοκίνητα.

Η ρύπανση της ατμόσφαιρας με οξείδια του αζώτου ευθύνεται για δεκάδες χιλιάδες πρόωρους θανάτους σ' ολόκληρη την Ευρώπη. Μεγάλο ποσοστό της ρύπανσης αυτής οφείλεται στα ντιζελοκίνητα αυτοκίνητα, που εκπέμπουν στους δρόμους εξαπλάσιες ποσότητες ρύπων απ' ό,τι επιτρέπονται στις επίσημες εργοστασιακές δοκιμές.

Το ICCT-International Council on Clean Transportation (Διεθνές Συμβούλιο για «Καθαρές» Μεταφορές) διαπίστωσε ότι τα βαρέα οχήματα που υποβλήθηκαν σε ελέγχους στη Γερμανία και τη Φινλανδία εξέπεμπαν περίπου 210mg οξείδια του αζώτου ανά χιλιόμετρο, δηλαδή κάτω απ' το μισό των 500mg ανά χιλιόμετρα που εξέπεμπαν σύγχρονα πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα.

Ωστόσο τα λεωφορεία και τα φορτηγά διαθέτουν μεγαλύτερες μηχανές και καίνε περισσότερο diesel ανά χιλιόμετρο, πράγμα που σημαίνει ότι τα αυτοκίνητα παράγουν δέκα φορές περισσότερα οξείδια του αζώτου ανά λίτρο καυσίμου.

Ο διευθυντής του ICCT στην Ευρωπη, Πέτερ Μοκ, προειδοποιεί: «Θα εξακολουθεί να επιτρέπεται στους κατασκευαστές να επιλέγουν προσεκτικά ειδικά πρωτότυπα αυτοκίνητα για μετρήσεις εκπομπών ρύπων. Αντιθέτως θα ήταν πολύ καλύτερο να μετρώνται οι εκπομπές των κανονικών οχημάτων μαζικής παραγωγής, από πελάτες που τα οδηγούν υπό κανονικές συνθήκες.»

Πηγή: iefimerida.gr

Σχόλια