default-image

Η γρίπη "έφτασε" και στην Κρήτη, συναγερμός στις αρχές

Κρήτη
Η γρίπη "έφτασε" και στην Κρήτη, συναγερμός στις αρχές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συναγερμός έχει σημάνει στις υγειονομικές Αρχές της χώρας - με την Κρήτη όμως να βρίσκεται αντιμέτωπη με ένα εντελώς αποδυναμωμένο σύστημα υγείας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται - για τον υπότυπο Α (Η3Ν2) και το επερχόμενο "κύμα" της εποχικής γρίπης, που ξεκινάει σταδιακά. Σύμφωνα, ωστόσο, με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), η δραστηριότητα της γρίπης στην Ελλάδα παραμένει σε χαμηλά επίπεδα.

Με τα μέχρι τώρα επιστημονικά δεδομένα, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Τάκης Παναγιωτόπουλος, επιδημιολόγος, καθηγητής στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, επιστημονικός συνεργάτης του ΚΕΕΛΠΝΟ, «το πιθανότερο είναι να επικρατήσει ο υπότυπος Α (Η3Ν2)». Η ιδιότητά του, σύμφωνα με τον κ. Παναγιωτόπουλο, είναι ότι έχει την τάση να προσβάλλει κυρίως ηλικιωμένους, μια ομάδα που πρέπει να εμβολιάζεται, όπως επίσης οι χρόνια πάσχοντες και οι επαγγελματίες υγείας, ανεξαρτήτως ηλικίας.

Μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί δέκα σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης, με νοσηλεία σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και ένας θάνατος, από εργαστηριακά επιβεβαιωμένη γρίπη τύπου Α. Το κρούσμα ανήκε σε κλινική ομάδα υψηλού κινδύνου, για την οποία συστήνεται εμβολιασμός για την εποχική γρίπη.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ επισημαίνει ότι ο αντιγριπικός εμβολιασμός και η τήρηση των βασικών κανόνων υγιεινής είναι ένας αρκετά αποτελεσματικός τρόπος προστασίας από τη γρίπη. Υπενθυμίζει ότι κατά την περίοδο αυξημένης κυκλοφορίας του ιού της γρίπης συστήνεται η έγκαιρη χορήγηση αντιιικών σε ασθενείς με σοβαρή συμπτωματολογία, κυρίως στα άτομα με παράγοντες κινδύνου για επιπλοκές από τη γρίπη, ανεξαρτήτως του ιστορικού εμβολιασμού, χωρίς να είναι αναγκαία η εργαστηριακή επιβεβαίωση της γρίπης.

>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ: ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΘΑΝΑΤΗΦΟΡΟ ΚΡΟΥΣΜΑ ΓΡΙΠΗΣ

Στην Κρήτη

Την ίδια ώρα όμως, πόσο έτοιμα είναι τα δημόσια νοσοκομεία της Κρήτης να αντιμετωπίσουν την κατάσταση; Υπάρχει μεγάλο πρόβλημα, το οποίο είχε έγκαιρα και σε ανύποπτο χρονικό διάστημα αναδείξει η "Νέα Κρήτη", που σήμερα επανέρχεται.

Όπως τονίζει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος των εργαζομένων στο ΠΑΓΝΗ Δημήτρης Βρύσαλης, «είναι προφανές ότι τα οξυμμένα προβλήματα στα νοσοκομεία, λόγω της υποστελέχωσης και της υποχρηματοδότησης, με μια έξαρση της γρίπης θα πολλαπλασιαστούν. Και καταλαβαίνουμε ότι σήμερα όλες οι συνθήκες έχουν χειροτερεύσει και θα κληθεί το σύστημα υγείας στον τόπο μας να αντιμετωπίσει πολλαπλές περιπτώσεις αυτό το διάστημα».

Όπως προσθέτει ο συνδικαλιστής, «η έλλειψη πρωτοβάθμιας υγείας, που θα μπορούσε σε έναν σημαντικό βαθμό να αντιμετωπίσει τα πιο ήπια προβλήματα, θα επιδεινώσει το πρόβλημα της συσσώρευσης του κόσμου στα νοσοκομεία, από το πιο απλό μέχρι το πιο σοβαρό πρόβλημα. Και θα δούμε πάλι κλινικές Παθολογικές που θα έχουν γεμίσει και θα χρειαστεί να "τρέχουν πίσω τους" άλλες κλινικές γιατί οι ασθενείς δε θα χωράνε στις Παθολογικές και ένα σωρό άλλα προβλήματα»...

Την ίδια ώρα, οξύνεται επικίνδυνα η κατάσταση για τα πιο σοβαρά περιστατικά λόγω της έλλειψης Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, όπως τονίζει ο συνδικαλιστής, καταλήγοντας με την αναφορά του στο πάγιο αίτημα του συνδικαλιστικού κινήματος των εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ, για μια εντελώς δημόσια υγεία, που θα καθοδηγείται από τις ανάγκες των ανθρώπων και όχι... της Αγοράς...

Διαγνώστηκαν τα πρώτα κρούσματα

Μιλώντας στην εφημερίδα "Νέα Κρήτη" , η παιδίατρος Νεκταρία Σεραφείδη ξεκαθάρισε ότι μπορεί να είναι περισσότερο "στόχος" του συγκεκριμένου υπότυπου της γρίπης οι ηλικιωμένοι άνθρωποι, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι θα πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός και για τα παιδιά και κυρίως, βέβαια, για τα παιδιά εκείνα που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου.

«Όπως στους μεγάλους, έτσι και στα παιδιά, μιλάμε για άτομα με ζακχαροδιαβήτη, καρδιοπάθειες, βρογχικό άσθμα κ.ά.», όπως εξηγεί η κ. Σεραφείδη. Επίσης, αναφέρεται και στην επικινδυνότητα που θα πρέπει να μας κάνει να είμαστε σε ετοιμότητα, όταν τα παιδιά μας βρίσκονται σε παιδικούς σταθμούς. Θα πρέπει τα μάτια μας να είναι δεκατέσσερα.

«Σε επαγρύπνηση πρέπει να είμαστε για τα παιδιά. Εγώ στο ιατρείο έχω διαγνώσει ήδη δύο περιπτώσεις που πιστεύω ότι είναι γρίπη. Προς το παρόν τα παιδιά αυτά είναι σε καλή κατάσταση. Δεν έχουν ζοριστεί. Θα δούμε»... Στο ερώτημά μας αν χρειάζεται να γίνει εμβολιασμός των παιδιών που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, λέει χαρακτηριστικά ότι «προλαβαίνουν και τώρα όσα δεν έχουν εμβολιαστεί να εμβολιαστούν».

Ρεπορτάζ : Χριστόφορος Παπαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News