default-image

Δάκος: Η Μεσσηνία διεκδικεί τα λεφτά της Κρήτης!

Κρήτη
Δάκος: Η Μεσσηνία διεκδικεί τα λεφτά της Κρήτης!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μέσω Ηρακλείου και Λέσβου η Καλαμάτα διεκδικεί χρήματα για το δάκο.Βάζοντας ως μοντέλο το νομό Ηρακλείου και τη Λέσβο ο Δήμος Καλαμάτας ζητά την επανένταξη του, στο πρόγραμμα της δακοκτονίας, αναφέροντας σε επιστολή του προς το Βαγγέλη Αποστόλου:  ''Δεν είναι δυνατόν να λαμβάνει για τη δακοκτονία ο Νομός Ηρακλείου διπλάσιο σχεδόν ποσόν (2,8 εκατ. ευρώ) σε σχέση με το σύνολο της Μεσσηνίας, ενώ έχει λιγότερα δένδρα, ή να λαμβάνει η Λέσβος, με μέση ετήσια παραγωγή ελαιολάδου περί τους 10.000 τόνους, σχεδόν όσα η Μεσσηνία των 50.000 τόνων''.

Η επιστολή έχει ως αποδέκτες το Υπουργείο την περιφέρεια Πελοποννήσου και τον αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας καθώς η παραγωγή επλήγη από το δάκο και το εισόδημα των παραγωγών έπεσε κατακόρυφα.

Έντονη η αντίδραση των τοπικών φορέων από το ''κάρφωμα'' του Δήμου Καλαμάτας υποστηρίζοντας ότι η στάση του παραγωγικού κόσμου απαιτείται να είναι ενιαία σε όλη την Ελλάδα.

"Ατυχής η επιστολή του Δημάρχου"

''Ατυχής η επιστολή του Δημάρχου και λάθος τα στοιχεία που επικαλείται'' επισημαίνει ο αντιπεριφερειάρχης Ευριπίδης Κουκιαδάκης στο Ράδιο 9,84 και στην Αγγέλα Δουλγεράκη. Ατυχής κι απαράδεκτη επίσης η στάση εκπροσώπου της αυτοδιοίκησης να διαχωρίζει με αυτό τον τρόπο τις περιοχές της χώρας όταν αυτό που χρειάζεται είναι ομόνοια και διεκδίκηση''. Ο κος Κουκιαδάκης ζήτησε από το Δήμο Καλαμάτας να ανακαλέσει ή να πάρει πίσω το επίμαχο σημείο διαφορετικά η απάντηση θα είναι πολύ σκληρή.

''Όποιος διαβάσει την επιστολή προσεκτικά θα διαπιστώσει ότι δεν ζητείται να κοπούν χρήματα από το Ηράκλειο, αλλά αναφέρεται προκειμένου να καταδειχθούν οι διαφορές και μόνο που υπάρχουν'' η διευκρίνιση από το γραφείο του Δημάρχου όταν ερωτήθηκαν από το Ράδιο 9,84, αρνούμενοι να μιλήσουν στο σταθμό ως τους ζητήθηκε.

Το 2017 οι παραγωγοί απαιτείται να είναι ενωμένοι. Οι προκλήσεις και οι απαιτήσεις θα είναι μεγάλες. Δεν γνωρίζουν τα πραγματικά στοιχεία. Ο νομός Ηρακλείου διαθέτει 15.266.107 ελαιόδεντρα χωρίς να συμπεριλαμβάνεται το 5% των αδήλωτων δέντρων, και η Μεσσηνία 13.719.000'' η απάντηση σε έντονο ύφος του προέδρου της ΕΑΣΗ Ανδρέα Στρατάκη, κρίνοντας ότι είναι απαράδεκτη η στάση της Δημοτικής Αρχής Καλαμάτας.

Η επιστολή που δημοσιεύτηκε και στα τοπικά μέσα ενημέρωσης της Καλαμάτας -kalamata.gr- έχει ως εξής:

«Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Η ελαιοκομική περίοδος 2016 - 2017 στο Δήμο Καλαμάτας και ευρύτερα χαρακτηρίσθηκε από τα εξής αρνητικά γεγονότα:

1. Από την ευρεία προσβολή από δάκο και δευτερευόντως από γλοιοσπόριο και κερκόσπορα του ελαιοκάρπου προς ελαιοποίηση, από τον οποίο παράγεται το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο ΠΟΠ Καλαμάτα και της βρώσιμης ελιάς ΠΟΠ Καλαμάτα, σε όλη την έκταση του Δήμου Καλαμάτας και με ιδιαίτερη ένταση στις Δημοτικές Κοινότητες Καλαμάτας και Βέργας,

2. Από την εξαίρεση από τη δακοκτονία κατά το έτος 2016, με απόφαση της Περιφέρειας, των Δημοτικών Κοινοτήτων Καλαμάτας και Βέργας του Δήμου Καλαμάτας, παρά τις γραπτές αντιρρήσεις του Δήμου μας και την εκπεφρασμένη βούλησή του για συμπερίληψη στο πρόγραμμα καταπολέμησης του δάκου αυτών των εκτεταμένων και σημαντικών ελαιοπαραγωγών περιοχών

3. Από την απώλεια εισοδήματος, σε ορισμένες περιπτώσεις ολοκληρωτική, για τους ελαιοπαραγωγούς, ως συνέπεια της καρπόπτωσης και της αδυναμίας συλλογής ακατάλληλου ελαιοκάρπου, καθώς και την υποβάθμιση των ποιοτικών χαρακτηριστικών του παραγομένου ελαιολάδου

4. Από το γεγονός ότι οι ελαιοπαραγωγοί κατέβαλαν εισφορά δακοκτονίας στις περιοχές όπου αυτή αναποτελεσματικώς διενεργήθηκε, ενώ εν γένει συμμετέχουν όλοι οι φορολογούμενοι, επομένως και οι ελαιοπαραγωγοί των περιοχών που εξαιρέθηκαν, στα έξοδα της καταπολέμησης του δάκου.

Επισημαίνεται ότι ο Πρόεδρος του ΕΛΓΑ, σε δηλώσεις του κατά την επίσκεψή του στην Καλαμάτα στις 25 Νοεμβρίου 2016, κατέστησε σαφές ότι οι ασθένειες και οι εχθροί δεν ασφαλίζονται στον ΕΛΓΑ και δεν υπάρχει περίπτωση για κατ' εξαίρεση αποζημίωση.

Κύριε Υπουργέ,

Γνωρίζετε καλά τη μεγάλη σημασία του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου ΠΟΠ Καλαμάτα και της βρώσιμης ελιάς ΠΟΠ Καλαμάτα για το εισόδημα των παραγωγών, περιλαμβανομένης της αυτοκατανάλωσης, ιδίως στη σημερινή περίοδο, καθώς και τη σημασία των προϊόντων αυτών για την τοπική οικονομία δεδομένης της δραστηριοποίησης στο Δήμο Καλαμάτας τουλάχιστον 10 τυποποιητικών επιχειρήσεων με σημαντικές εξαγωγές, όπως και για την εθνική οικονομία.

Κύριε Υπουργέ,

Ο Δήμος Καλαμάτας ζητεί:

• την επανένταξη των Δημοτικών Κοινοτήτων Καλαμάτας & Βέργας του Δήμου Καλαμάτας στο πρόγραμμα δακοκτονίας

• την αύξηση των πόρων που δίδονται από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για το πρόγραμμα δακοκτονίας της ΔΑΟΚ ΠΕ Μεσσηνίας. Δεν είναι δυνατόν να λαμβάνει για τη δακοκτονία ο Νομός Ηρακλείου διπλάσιο σχεδόν ποσόν (2,8 εκατ. ευρώ) σε σχέση με το σύνολο της Μεσσηνίας, ενώ έχει λιγότερα δένδρα, ή να λαμβάνει η Λέσβος, με μέση ετήσια παραγωγή ελαιολάδου περί τους 10.000 τόνους, σχεδόν όσα η Μεσσηνία των 50.000 τόνων

• την άμεση αποζημίωση των ελαιοπαραγωγών, με ταυτόχρονη προσφυγή στην Ευρωπαϊκή Ένωση, πέραν των ζημιών που καλύπτονται από τον ΕΛΓΑ,

• την άμεση παρέμβαση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ώστε να προωθηθεί η ένταξη των ζημιών (ποσοτικών και ποιοτικών) σε πρόγραμμα ΚΟΕ μέσω ΠΣΕΑ

• τη μη παρακράτηση από τους ελαιοπαραγωγούς του ποσού που αφορά στη δαπάνη χρηματοδότησης του προγράμματος δακοκτονίας

• τη διοργάνωση ημερίδας στην Καλαμάτα, όπου θα τεθεί το ζήτημα και οι αλλαγές που πρέπει να γίνουν, ώστε η δακοκτονία να διεξάγεται με ορθό τρόπο.

Κύριε Υπουργέ,

Είμαστε στη διάθεσή σας για περαιτέρω συνεργασία, ώστε η δακοκτονία να συνεχίσει να διεξάγεται επιτυχώς, όπως αυτό συνέβαινε επί δεκαετίες».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News