default-image

Θα πληρώσουν ακριβά τη νέα χρονιά οι ελεύθεροι επαγγελματίες

Κρήτη
Θα πληρώσουν ακριβά τη νέα χρονιά οι ελεύθεροι επαγγελματίες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το 2017 θα είναι γενικώς μια εξαιρετικά δύσκολη χρονιά για τους περισσότερους Έλληνες, αφού αυξάνονται οι φόροι και όχι μόνο, ωστόσο ιδιαίτερα "απαιτητικό" θα είναι για εκατοντάδες χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους, που θα κληθούν να πληρώσουν υψηλότερα ασφάλιστρα, λόγω του "ετεροχρονισμένου" υπολογισμού των εισφορών με βάση το εισόδημα του... 2015 επιβάρυνσης για όσους δήλωναν ή θα δηλώνουν εισόδημα πάνω από 25.000 ευρώ, αλλά και της "μεταφοράς" της καταβολής εισφορών του 2016 μέσα στο πρώτο εξάμηνο του νέου χρόνου.

Όλοι, ωστόσο, θα έχουν "προσωπικές διαφορές" στις εισφορές, αφού τα ασφάλιστρα θα υπολογίζονται με βάση τα εισοδήματα δύο χρήσεων...

Οι 5 βασικές κατηγορίες ασφαλισμένων, όπως γράφει η "Ημερησία", που θα αρχίσουν να λαμβάνουν, σταδιακά, από τα τέλη Ιανουαρίου έως τις αρχές Φεβρουαρίου, τα "φουσκωμένα" ασφάλιστρα, είναι:

- Όλοι όσοι δήλωναν ή θα δηλώνουν εισόδημα πάνω από 25.000 ευρώ το χρόνο. Η επιβάρυνση, υπολογίζοντας τις εισφορές 20% για τον κλάδο της σύνταξης και 6,95% για ασθένεια στα εισοδήματα (χωρίς δηλαδή εισφορές για επικουρικό και εφάπαξ), σε σχέση με τα "κλειστά" ασφάλιστρα π.χ. του ΟΑΕΕ στην 4η κατηγορία (335,37 ευρώ το μήνα και 4.024,44 ευρώ το χρόνο), ξεκινά από +3,4% και φτάνει στο +257,12%.

- Επιβάρυνση θα έχουν και όσοι δήλωναν ή δηλώνουν λιγότερα από... 7.032 ευρώ (δηλ. λιγότερα από τα 586,08 ευρώ το μήνα, που είναι το ελάχιστο ασφαλιστέο εισόδημα), αφού θα υποχρεώνονται να πληρώνουν 1.895 ευρώ σε ετήσια βάση ή 158 ευρώ το μήνα για σύνταξη και ασθένεια.

- Οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι που είχαν απώλεια εισοδήματος το 2016 σε σύγκριση με τα εισοδήματα τα οποία είχαν δηλώσει το 2015.

Τα ειδοποιητήρια που θα λάβουν στις αρχές του νέου χρόνου θα αναγράφουν ποσά ασφαλίστρων για το πρώτο εξάμηνο του 2017, που έχουν υπολογιστεί με βάση τα εισοδήματα του 2015.

Δεύτερο λογαριασμό, με βάση τα εκκαθαρισμένα, πλέον, εισοδήματα του 2016, θα λάβουν τον... Ιούλιο, οπότε κατόπιν συμψηφισμού θα καλούνται να πληρώσουν, στο δεύτερο εξάμηνο του χρόνου, χαμηλότερα ή υψηλότερα ανά μήνα ασφάλιστρα.

- Οι αγρότες και οι επιστήμονες που δεν κατέβαλαν το 2016 τις εισφορές του έτους αυτού (πλήρωναν είτε απολογιστικά ανά εξάμηνο είτε και αργότερα, μετά από πολύμηνες παρατάσεις, όπως οι δικηγόροι λόγω απεργίας).

- Όσοι πολυαπασχολούμενοι διατηρήσουν τη διπλή ασφάλιση το 2017 είτε λόγω ασφάλισης ιδιότητας (π.χ. δικηγόροι, μηχανικοί που εργάζονται στο Δημόσιο, σε ΔΕΚΟ) είτε λόγω απασχόλησης ως μισθωτοί και, παράλληλα, ως ελεύθεροι επαγγελματίες με συμβάσεις έργου ή ανεξάρτητων υπηρεσιών, αμειβόμενοι με μισθό και με "μπλοκάκι".

Σε κάθε περίπτωση, ακόμη κι αν τους δοθεί... περισσότερος χρόνος για την αποπληρωμή των "οφειλών" τους, θα πρέπει να πληρώσουν, αναδρομικά από την 1η/1/2017, διπλές εισφορές. Και τις παλαιές (τα "κλειστά" -απλήρωτα ασφάλιστρα) και τις νέες (με βάση το νόμο Κατρούγκαλου και τα εισοδήματα του προηγούμενου έτους).

Να σημειωθεί ότι, ειδικά για τους αγρότες, οι εισφορές αυξήθηκαν κατά 50% το 2016, ενώ η εισφορά ασθενείας θα είναι στο 6,95% επί του εισοδήματος από την 1η/1/2017 και μαζί με την εισφορά για τη σύνταξη (14% αντί 20% λόγω μεταβατικής ρύθμισης) θα καταβάλουν συνολικά το 20,95%, με ελάχιστο ύψος ασφαλιστέου εισοδήματος τα 4.922,40 ευρώ (410,20 ευρώ το μήνα που αντιστοιχεί στο 70% του νομοθετημένου κατώτατου μισθού εργαζόμενου ηλικίας πάνω από 25 ετών), δηλαδή 86 ευρώ το μήνα, κατ' ελάχιστο και 1.032 ευρώ σε ετήσια βάση, για τις δύο συγκεκριμένες "καλύψεις".

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News