Κρήτη

Τα κρητικά προϊόντα στο Άμπου Ντάμπι των Αραβικών Εμιράτων

Τα Κρητικά προϊόντα και η Κρητική Διατροφή παρουσιάστηκαν από την Περιφέρεια Κρήτης στην 7η διεθνή έκθεση τροφίμων και ποτών «SIAL MIDDLE EAST», που πραγματοποιήθηκε στο Άμπου Ντάμπι των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Την Περιφέρεια Κρήτης που συμμετείχε με δικό της περίπτερο, εκπροσώπησε στη διεθνή έκθεση η αντιπεριφερειάρχης Κρήτης, αρμόδια για τον πρωτογενή τομέα Θεανώ Βρέντζου-Σκορδαλάκη, ο περιφερειακός σύμβουλος Λασιθίου Ιωάννης Γουλιδάκης και το στέλεχος της Π.Ε. Λασιθίου Ελένη Δρακωνάκη.

Στο περίπτερο της Περιφέρειας Κρήτης παρουσιάστηκαν τυποποιημένα ποιοτικά προϊόντα του νησιού μας, όπως ελαιόλαδο, βρώσιμες ελιές, σταφίδα, παξιμάδια, υποπροϊόντα χαρουπιού, μέλι, τυροκομικά,  γαλακτοκομικά, νερά, βότανα και φυσικοί χυμοί.

Μεγάλο ήταν το πλήθος των επισκεπτών στο περίπτερο της Περιφέρειας Κρήτης, ανάμεσα τους επιχειρηματίες, αξιωματούχοι των ΗΑΕ, ο Πρέσβης της Ελλάδας στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα Διονύσιος Ζώης, ο  Εμπορικός Ακόλουθος κρητικής καταγωγής Μανόλης  Μαρκιανός, ο περιφερειάρχης αγροτικού τομέα του Κουρδιστάν, μέλη της Βασιλικής Οικογένειας του Άμπου Ντάμπι, εκπρόσωποι της Ελληνικής παροικίας που  δραστηριοποιούνται στον εμπορικό και ξενοδοχειακό τομέα.

Μάλιστα υπολογίζεται ότι σήμερα περί τους 8.000 Έλληνες μεταξύ αυτών και Κρητικοί δραστηριοποιούνται στην περιοχή των ΗΑΕ.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον εκφράστηκε από τους εμπορικούς επισκέπτες για την εισαγωγή ελαιολάδου, παξιμαδιών,  όπως  επίσης για λυχναράκια, μυζηθρόπιτες, χορτόπιτες, τυροκομικά προϊόντα, τυρί επάλειψης, μέλι, σταφίδες, βότανα, οπωροκηπευτικά και χυμούς (προϊόντα που είδη εισάγονται στα ΗΑΕ).

Η κ. Βρέντζου καθ' όλη τη διάρκεια της έκθεσης, είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με περισσότερους από 100 επιχειρηματίες που εκδήλωσαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την εισαγωγή Κρητικών προϊόντων, μεταξύ αυτών και η  κρατική  εταιρεία «Aldahara».

Εξάλλου το περίπτερο της Περιφέρειας Κρήτης επισκέφτηκε, η βραβευμένη για το 2016 Λέσχη Αρχιμαγείρων Αραβικών Εμιράτων, τα μέλη της οποίας ενημερώθηκαν από την αντιπεριφερειάρχη, για  τα  Κρητικά προϊόντα, την  Κρητική Κουζίνα και Διατροφή.

Επίσης οι πολυπληθείς επισκέπτες εξέφρασαν θετικά σχόλια για την παρουσία της Κρήτης στην έκθεση, είχαν την ευκαιρία να γευτούν τις ιδιαίτερες, μοναδικές γεύσεις της Κρητικής γης, να ενημερωθούν για τα προϊόντα της, την Κρητική διατροφή και τα οφέλη της.

Παράλληλα διανεμήθηκαν ενημερωτικά φυλλάδια της Περιφέρειας Κρήτης όπως επίσης ο κατάλογος των πιστοποιημένων επιχειρήσεων και προϊόντων.

Η έκθεση

Η διεθνής έκθεση SIAL MIDDLE EAST είναι η μεγαλύτερη εμπορική έκθεση για τον κλάδο τροφίμων- ποτών στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και Βορείου Αφρικής. Με ετήσια παρουσία, αποτελεί την ταχύτερα αναπτυσσόμενη έκθεση στην περιοχή: η διοργάνωση συγκεντρώνει περισσότερους από 900 εκθέτες και πάνω από 15.736 εμπορικούς επισκέπτες και 30 εθνικά περίπτερα, ενώ ο αριθμός των επιχειρηματιών-αγοραστών ξεπερνά τους 15.000.

Η διεθνής έκθεση SIAL MIDDLE EAST συμπεριλαμβάνεται στο γκρουπ εκθεσιακών γεγονότων της SIAL, που ξεκίνησε το 1964 στο Παρίσι και σταδιακά επεκτάθηκε με επτά πλέον διεθνούς εμβέλειας εκθεσιακά γεγονότα παγκοσμίως.

Τα ΗΑΕ αποτελούν ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα εξαγωγικών δραστηριοτήτων σε παγκόσμιο  επίπεδο, και η περιοχή αποτελεί  ένα  πολύ  κομβικό  σημείο  για  τις επιχειρήσεις που επιθυμούν να βρουν συνεργάτες, αλλά και για όσους θέλουν να εξάγουν στην ευρύτερη περιοχή.

Μερική άρση εμπάργκου Ρωσίας-Τουρκίας

Σύμφωνα με δηλώσεις του ειδικού συμβούλου του Συνδέσμου Εξαγωγικών Επιχειρήσεων Φρούτων Λαχανικών και Χυμών «Incofruit Hellas» κ Γιώργο Πολυχρονάκη, εκπρόσωποι της Υπηρεσίας Φυτοϋγειονομικού ελέγχου της Ρωσίας, συναντήθηκαν με αξιωματούχους της Τουρκικής κυβέρνησης και συμφώνησαν τη μερική άρση του εμπάργκο που πέρυσι είχαν επιβάλει οι Ρώσοι στα Τουρκικά αγροτικά προϊόντα, μετά την κατάρριψη του Ρωσικού αεροπλάνου από Τουρκικά πυρά.

Ενώ επίκειται η επίσημη ανακοίνωση και η επανέναρξη των εξαγωγών, προς τη Ρωσία, αρχικά για τα Τουρκικά κολοκύθια, τις πιπεριές, τις μελιτζάνες και τα μαρούλια, οι Ευρωπαϊκές χώρες του αγροτικού νότου, βλέπουν με ιδιαίτερη ανακούφιση αυτή τη συμφωνία.

«Η προσπάθεια που έκαναν οι Τούρκοι εδώ και μήνες μέσω της διπλωματικής οδού, για να ξανανοίξουν την αγορά της Ρωσίας, τελικά άρχισε να καρποφορεί. Από τη στιγμή που πέρυσι οι Ρώσοι έκλεισαν τα σύνορα τους για τα Τουρκικά αγροτικά προϊόντα, άρχισε να δημιουργείται ένα κλίμα αρνητικό για τα αντίστοιχα Ελληνικά που δέχονταν ισχυρές πιέσεις από τα φτηνά προϊόντα της γειτόνισσας χώρας.

Με την προχθεσινή τους απόφαση, θα αρχίσει η μείωση της υπερπροσφοράς των κηπευτικών κυρίως από τις ευρωπαϊκές αγορές αφού η τουρκική παραγωγή θα επιστρέψει στη Ρωσικά αγορά. Μετά τα λεμόνια που είχαν εξαιρεθεί από το εμπάργκο των Ρώσων, απελευθερώνονται τώρα και οι εξαγωγές πιπεριάς, μελιτζάνας, κολοκυθιού και μαρουλιού, ενώ θα υπάρξει και συνέχεια.

Για την Κρήτη και για την Ιεράπετρα είναι πάρα πολύ σημαντικό, ότι θα φύγουν από τις Ευρωπαϊκές αγορές οι Τούρκικες πιπεριές, που προσφέρονταν σε πολύ χαμηλές τιμές», μας είπε ο κ. Γιώργος Πολυχρονάκης.

«Οι εξαγώγιμες πιπεριές στα δημοπρατήρια της Ιεράπετρας, μέχρι σήμερα, πωλούνται σε πάρα πολύ χαμηλές τιμές, που δεν εξασφαλίζουν το κόστος παραγωγής για τους αγρότες μας. Ελπίζω ότι μόλις αδειάσει η Ευρωπαϊκή αγορά από τις φτηνές Τουρκικές πιπεριές, θα βελτιωθεί και η τιμή της κρητικής πιπεριάς, που είναι ποιοτικά ανώτερη και έχει παραχθεί με τη χρήση ωφέλιμων εντόμων, και χωρίς τη χρήση φυτοφαρμάκων», πρόσθεσε ο πρόεδρος του Ενιαίου Αγροτικού Συλλόγου Ιεράπετρας κ. Μανόλης Μιχαλάκης.

Οι παραγωγοί εξαγώγιμων αγροτικών προϊόντων στο μεταξύ, ζητούν και από την Ε.Ε. να ξεκινήσει τη διαδικασία άρσης των κυρώσεων που έχει επιβάλει στη Ρωσία, για να αρθεί ακολούθως και το εμπάργκο που έχει επιβάλει από το 2014 η Ρωσία στα κοινοτικά και επομένως και στα Ελληνικά αγροτικά προϊόντα.

Ρεπορτάζ: Νίκος Πετάσης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια