Κρήτη

Τα πιο δύσκολα Χριστούγεννα για την οικογένεια του Ραφάηλ

Δύσκολα θα είναι τα Χριστούγεννα για την οικογένεια του 5χρονου Ραφαήλ που είχε συγκινήσει τους Κρητικούς με την περιπέτεια υγείας του. Πέρα από την ολική τύφλωση του αγοριού, εμπόδιο στέκονται τα οικονομικά της οικογένειας.

Οι εορταστικές ημέρες έφτασαν πάλι και φέτος... Σε κάποια σπίτια θα επικρατήσει η χαρά κι η ζεστασιά. Σε κάποια άλλα όμως, μόλις κλείσουν οι πόρτες, πολλές οικογένειες θα βιώσουν το δικό τους δράμα. Έτσι, μη μπορώντας να κάνουν αλλιώς, θα ζήσουν μέσα στην πίκρα και τη σιωπή ή θα ζητήσουν τη βοήθεια κάποιου φορέα ή τη δική μας συμπαράσταση.

Μία από αυτές είναι και η οικογένεια του 5χρονου Ραφαήλ Σκέντζα. Ο λόγος για το αγοράκι εκείνο που η περιπέτεια υγείας του είχε συγκινήσει πολλούς πολίτες της Κρήτης - και όχι μόνο - τον περασμένο Μάρτιο, καθώς, όταν δημοσιοποιήσαμε το Γολγοθά που βιώνουν το παιδί και οι γονείς του, κινητοποιήθηκαν άμεσα, οπότε και ο καθένας με τον τρόπο του βοήθησε στο να γίνει το μικρό θαύμα στο οποίο ήλπιζε η οικογένεια.

Ο 4χρονος Ραφαήλ Σκέντζας γεννήθηκε πρόωρα. Από την αρχή η υγεία του αντιμετώπιζε πολλά και σοβαρά προβλήματα, με τους γιατρούς να φοβούνται ότι ίσως και να πάσχει από κάποια μορφή καρκίνου. Ευτυχώς αυτό το ενδεχόμενο γρήγορα απομακρύνθηκε. Το παιδί μπήκε στη θερμοκοιτίδα. Όμως στη συνέχεια έπαθε σηψαιμία, ενώ παράλληλα διαγνώστηκε ότι πάσχει από τύφλωση και στα δύο μάτια. Εκεί ξεκίνησε και το δράμα για την οικογένεια... με το αγοράκι, τελικά, να χάνει το ένα μάτι του.

Όταν το παιδί έπρεπε να υποβληθεί σε επέμβαση οφθαλμικής πρόθεσης σε ιδιωτική κλινική, ο πατέρας του Ραφαήλ απευθύνθηκε στην εφημερίδα "Ν.Κ." ζητώντας βοήθεια, διότι το κόστος για την επέμβαση έφτανε τα 1.500 ευρώ. Δεν καλυπτόταν από κάποιο ασφαλιστικό ταμείο, οπότε και με τον πατέρα να είναι άνεργος ήταν αδύνατον για την οικογένεια να το διαθέσει. Όμως ο χρόνος πίεζε ασφυκτικά, καθώς η επέμβαση έπρεπε να γίνει στην Αθήνα μέσα το πολύ σε ένα μήνα!

Με τη δημοσιοποίηση του θέματος, τα τηλεφωνήματα των πολιτών (επώνυμων και μη), που θέλησαν να προσφέρουν τον οβολό τους ή ακόμα και να καλύψουν εξ ολοκλήρου το ποσό που απαιτείτο για την επέμβαση στην οποία έπρεπε να υποβληθεί άμεσα το μικρό αγγελούδι, ήταν δεκάδες. Για το λόγο αυτό, και στις δύσκολες ημέρες που ζούμε, τους αξίζουν, πραγματικά, πολλά συγχαρητήρια για το ενδιαφέρον που έδειξαν, με το μικρό Ραφαήλ και την οικογένειά του να εκφράζουν εκ βάθους καρδίας τις θερμές ευχαριστίες τους.

Δέκα μήνες μετά, χάρη στη βοήθεια όλων μας, ο μικρός Ραφαήλ υποβλήθηκε στην επέμβαση που χρειαζόταν σε ιδιωτική κλινικής της Αθήνας. Τα χρήματα συγκεντρώθηκαν και έτσι του έγινε η εμφύτευση οφθαλμικής πρόθεσης, για να μπορέσει το προσωπάκι του να αναπτυχθεί κανονικά.

Δίχως τέλος τα προβλήματα

Έκκληση για δουλειά από τον πατέρα

Σήμερα ο μικρός Ραφαήλ μένει με τους γονείς του στην Αθήνα και πηγαίνει κανονικά στο νηπιαγωγείο. Δεν έχει αποκατασταθεί το πρόβλημα τύφλωσης που έχει, όμως προσπαθεί η ζωή του να αποκτήσει μια κανονική ροή.

Εμπόδιο σε αυτό όμως, πέρα από την ολική τύφλωση που δεν τον αφήνει να ζήσει σαν κανονικό παιδί, στέκονται και τα οικονομικά προβλήματα που συνεχίζει να αντιμετωπίζει η οικογένειά του.

Η οικογένεια, εκτός από τον 4χρονο Ραφαήλ, έχει άλλα δύο κοριτσάκια, που ευτυχώς είναι καλά στην υγεία τους. Ο πατέρας του 4χρονου Ραφαήλ, ο κ. Στέλιος Σκέντζας, δούλευε από 'δω και από 'κει στο μεροκάματο, προσπαθώντας να θρέψει την οικογένειά του. Τους τελευταίους μήνες, όμως, είναι άνεργος. Όπου και αν έχει απευθυνθεί για δουλειά, δε βρίσκει τίποτα. Από την άλλη, η μάνα με τόσα παιδιά να μεγαλώσει και λόγω του ότι πρέπει επί μονίμου βάσεως να είναι δίπλα στον Ραφαήλ, δεν μπορεί να εργαστεί και μένει σπίτι. Η οικογένεια δεν έχει κανένα άλλο εισόδημα. Μένει στο νοίκι, με αποτέλεσμα να δυσκολεύεται υπερβολικά να τα βγάλει πέρα. Ακόμα και τώρα, όπως μας είπε ο πατέρας, αναγκάστηκε να δανειστεί 250 ευρώ από μια φίλη για να πληρώσει το ενοίκιο, προκειμένου να μην του κάνουν έξωση και αναγκαστεί να μείνει και πάλι στο δρόμο με τα παιδιά του.

Αυτό που ζητά σήμερα ο πατέρας του μικρού Ραφαήλ είναι να βρεθεί μια δουλειά για τον ίδιο, προκειμένου να καταφέρει να ζήσει την οικογένειά του χωρίς όλες αυτές τις μεγάλες στερήσεις. Για το λόγο αυτό και απαυδισμένος πια, αφού όπου και αν έχει απευθυνθεί οι πόρτες είναι κλειστές, απευθύνει έκκληση σε όποιον έχει να του προσφέρει ένα μεροκάματο, να επικοινωνήσει μαζί του στο τηλέφωνο 6931.839.723, χαρίζοντας αισιοδοξία σε αυτόν και σε όλη την οικογένεια, με τον ίδιο να ελπίζει στην ευαισθητοποίηση των Κρητικών, αλλά και στο πνεύμα των ημερών.

Ρεπορτάζ : Μαρία Αντωνογιαννάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια