Κρήτη

Αθήνα: Απόβαση Κρητικών, ζητούν κήρυξη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης

Στην Αθήνα ο υπουργός ενημέρωσε τους Ιεραπετρίτες για άμεση σύγκληση του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών για δρομολόγησή πλοίου ασφαλείας

Η παρατεταμένη απεργία της ΠΝΟ έχει προκαλέσει ως γνωστό σοβαρά προβλήματα στους Κρητικούς και δη στους αγρότες που βλέπουν πλέον τα προιόντα τους όχι μόνο να μένουν απούλητα αλλά και να καταστρέφονται παραμένοντας εγκλωβισμένα στις νταλίκες από το ένα άκρο της Κρήτης στο άλλο.

Οι αγρότες από την Ανατολική Κρήτη , με σύμμαχο τους φορείς , ετοιμάζουν αποψε απόβαση στο λιμάνι του Ηρακλείου μαζί με αγρότες άλλων περιοχών , όπως Μεσαράς, Ηρακλείου και Βιάννου .Το ραντεβού δίδεται στις 5 το απόγευμα και όπως ανέφερε στον 9,84 ο δήμαρχος Ιεράπετρας κ. Καλαντζάκης "αν απόψε δεν φύγουν τα καράβια θα γίνει πόλεμος."

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η ΚΡΗΤΗ ΣΕ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟ- ΝΕΟ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ

Στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας βρέθηκε σήμερα ο δήμαρχος Ιεράπετρας κ. Θεοδόσιος Καλαντζάκης μαζί με τον πρόεδρο του ενιαίου αγροτικού συλλόγου Ιεράπετρας για μία ακόμη συνάντηση με τον κ.Κουρουμπλή.

Μάλιστα όπως τους διαβεβαίωσε, «αναγνωρίζοντας τον αγώνα των αγροτών και τους κόπους σας που πάνε χαμένοι θα καλέσω εντός της ημέρας , σύσκεψη του Συμβουλίου Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών για δρομολόγησή πλοίου ασφαλείας, προκειμένου να φύγουν απόψε τα εμπορεύματα σας.»

Οι Ιεραπετρίτες ενημέρωσαν τον υπουργό και για το αίτημα τους για  κήρυξη της Κρήτης και του Δήμου Ιεράπετρας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Επιστολή που υπέβαλλε  ο Δήμαρχος Ιεράπετρας, κ.Θεοδόσιος Καλαντζάκης στον Γενικό Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, κ. Αναστάσιο Ιωάννου, καθώς και στον Περιφερειάρχη Κρήτης, κ.Σταύρο Αρναουτάκη.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά: «Όπως γνωρίζετε η παρατεταμένη απεργία της ΠΝΟ πλήττει ανεπανόρθωτα την Κρήτη και πολλούς Δήμους της μεταξύ των οποίων και την Ιεράπετρα, επιφέροντας τεράστια οικονομική καταστροφή σε πολλούς κλάδους.

Τα πλήγματα που έχουν δημιουργηθεί στον αγροτικό τομέα και τις θερμοκηπιακές καλλιέργειες είναι ανεπανόρθωτα με τον αγροτικό κόσμο να βρίσκεται πλέον σε απόγνωση, αφού βλέπει τις καλλιέργειές του να καταστρέφονται και τα ευπαθή αγροτικά προϊόντα να μένουν εγκλωβισμένα και αδιάθετα, οδηγώντας τον σε ολοκληρωτική οικονομική καταστροφή.

Με δεδομένη την κρισιμότητα της κατάστασης και την τεράστια καταστροφή που έχουν υποστεί χιλιάδες αγρότες της Ιεράπετρας και του νησιού μας, λόγω της αδυναμίας σε επίπεδο κράτους να εφαρμόσει τον προβλεπόμενο νόμο,  αιτούμαστε την κήρυξη του νησιού και του Δήμου Ιεράπετρας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και την άμεση δρομολόγηση πλοίου ασφαλείας για την μεταφορά των αγροτικών μας προϊόντων.

Παρακαλούμε για τις άμεσες ενέργειές σας προκειμένου να επιλυθεί ένα ζήτημα που πλήττει το νησί μας ανεπανόρθωτα»  καταλήγει ο Δήμαρχος Ιεράπετρας αιτούμενος την υλοποίηση άμεσων ενεργειών από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση και την Περιφέρεια Κρήτης.

Αποφασισμένοι να πιέσουν την πολιτεία προκειμένου να εφαρμόσει το νόμο με τη δρομολόγηση πλοίου ασφαλείας δηλώνουν οι αγρότες μιλώντας στο Ράδιο 9,84.Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομάδας Παραγωγών Ανατολή από την Ιεράπετρα Μιχάλη Αγγελάκη, ο αγροτικός κόσμος δεν τάσσεται απέναντι στους ναυτεργάτες αλλά στην κυβέρνηση καθώς αυτή πρέπει να εφαρμόσει το νόμο .

Νέα έκκληση στην Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία να αναστείλει την απεργία και να προσέλθει σε διάλογο απηύθυνε ο υπουργός Ναυτιλίας Π. Κουρουμπλής, μετά από την ανάρτηση στην ιστοσελίδα του ΥΠΟΙΚ ανακοίνωσης που διαβεβαιώνει ότι δεν θα υπάρξει αύξηση στις φορολογικές εισφορές των ναυτικών.

«Με βάση και την τελευταία, γραπτή ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών, εξέλειπε πλέον το επιχείρημα της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας για συνέχιση της απεργίας, επειδή δήθεν δεν υπήρχε γραπτή δέσμευση της κυβέρνησης ότι δε θα αλλάξει το φορολογικό καθεστώς των Ναυτικών», τονίζει το υπουργείο Ναυτιλίας σε ανακοίνωσή του.

Η ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του υπουργείου Οικονομικών αναφέρει συγκεκριμένα:

«Σε συνέχεια της τοποθέτησης του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου στη σημερινή συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής, σύμφωνα με την οποία 'Ο προϋπολογισμός του 2017 και ο προϋπολογισμός του 2018 θα κλείσουν χωρίς καμία αύξηση στις φορολογικές εισφορές των ναυτικών, υπογραμμίζεται ότι: η κυβέρνηση ούτε το έπραξε στο παρελθόν, ούτε σκοπεύει στο μέλλον να εξομοιώσει τους ναυτικούς με τους μισθωτούς».

Ερωτηθείς εάν σκέφτεται να προχωρήσει στο θέμα της πολιτικής επιστράτευσης ο κ. Κουρουμπλής είπε ότι δεν ήθελε «να φτάσουμε στην εφαρμογή του νόμου και αυτών που προβλέπει», σημειώνοντας πάντως ότι δεν είναι σωστό να υφίστανται την ταλαιπωρία τα νησιά.

Αναστολή της απεργίας ζητούν και οι ακτοπλόοι - Δηλώνουν αντίθετοι στην αύξηση της φορολογίας των ναυτικών

Το δίκαιο του αιτήματος των ναυτικών αναφορικά με την φορολογία τους αναγνωρίζουν οι ακτοπλόοι, καλώντας ωστόσο την Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία να σταματήσει την απεργία.

Σε ανακοίνωση του συγκεκριμένα, ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ) επισημαίνει: «Η πρωτοφανής σε διάρκεια απεργία της ΠΝΟ και των πληρωμάτων των ακτοπλοϊκών πλοίων έχει δημιουργήσει σοβαρότατα προβλήματα στην καθημερινή διαβίωση των νησιωτών μας, στη διακίνηση του επιβατικού κοινού και παράλληλα στη διακίνηση εμπορευμάτων με καταστροφικές επιπτώσεις στην οικονομία των νησιών. Λαμβανομένων υπόψη των ανωτέρω ο ΣΕΕΝ καλεί την ΠΝΟ να διακόψει άμεσα τις απεργιακές κινητοποιήσεις αποκαθιστώντας την ομαλότητα στα νησιά μας».

Ο ΣΕΕΝ εκφράζει παράλληλα «την έντονη αντίθεσή του» σε ό,τι αφορά στην αύξηση της φορολογίας των ναυτικών, η οποία, όπως επισημαίνει, «θα έχει πολύ σοβαρές αρνητικές συνέπειες στη ναυτιλία μας, στην καλή εξυπηρέτηση και ανάπτυξη των νησιών μας, στον τουρισμό της χώρας και στην προστασία των εθνικών μας συμφερόντων σε μία εποχή εξαιρετικά δύσκολη για την πατρίδα μας».

Ρεπορτάζ: Βάλια Μπούη με πληροφορίες από naftemporiki:

φωτογραφία :Νίκος Χαλκιαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια