default-image

Παν/μιο: Παρεμπόδισαν την κυκλοφορία και έκαναν βανδαλισμούς

Κρήτη
Παν/μιο: Παρεμπόδισαν την κυκλοφορία και έκαναν βανδαλισμούς

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Να απομονώσουν ενέργειες που ευτελίζουν την πανεπιστημιακή ζωή, επιβάλλοντας «ιδιοτελείς, εξουσιαστικές, αδιαφανείς και αντιδημοκρατικές πρακτικές», καλεί τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας και τους δημοκρατικούς συλλόγους των φοιτητών, καθηγητών και εργαζομένων η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου, Κρήτης με φόντο τις κινητοποιήσεις μερίδας φοιτητών.

Συγκεκριμένα, την περασμένη Τρίτη ένας μικρός αριθμός νεαρών ατόμων, ενδεχομένως φοιτητών, παρεμπόδισε επί δύο περίπου ώρες την κυκλοφορία των λεωφορείων που φτάνουν στην Πανεπιστημιούπολη στις Βούτες Ηρακλείου, επιβάλλοντας στους εργαζόμενους στις συγκοινωνίες αλλά και στους φοιτητές που ήθελαν να χρησιμοποιήσουν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς μια κατάσταση περίπου ομηρίας και προκαλώντας ταλαιπωρία στους επισκέπτες και ασθενείς του ΠΑΓΝΗ.

Το αίτημά τους ήταν η «δωρεάν μεταφορά για όλους». Ωστόσο, πριν μερικές μέρες η ίδια ίσως ομάδα προέβη σε βανδαλισμούς στις εγκαταστάσεις του Πανεπιστημίου Κρήτης, γράφοντας υβριστικά συνθήματα στους τοίχους και τα δάπεδα του κτηρίου της Κοσμητείας της ΣΘΕΤΕ, ενώ ανάρτησε επίσης ανάλογου ύφους ανακοινώσεις στους τοίχους του Ιδρύματος.

Όπως ξεκαθαρίζει σε ανακοίνωσή της η Πρυτανεία, το Πανεπιστήμιο Κρήτης ενδιαφέρεται πρωτογενώς για τη μείωση των εξόδων των φοιτητών του, που σπουδάζουν σε μια δύσκολη οικονομικά εποχή και πολλοί αντιμετωπίζουν σημαντικά οικονομικά προβλήματα. Για το λόγο αυτό, όπως αναφέρεται, οι υπηρεσίες του πασχίζουν να επιλύουν όσα προβλήματα μπορούν σε ό,τι αφορά τη μεταφορά αλλά και τη στέγαση, τη σίτιση, την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, την άθληση και την πολιτιστική έκφραση, αρχίζοντας από τις πλέον ευπαθείς ομάδες, με γονείς ανέργους και με εξαιρετικά χαμηλά εισοδήματα. Στην κατεύθυνση αυτή, όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου Κρήτης, «αξιοποιούμε τον περιορισμένο μας προϋπολογισμό, αλλά και συνεισφορές από δημόσιους φορείς (Περιφέρεια), την Εκκλησία (ιδίως την Ιερά Μητρόπολη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου), καθώς και δωρεές φίλων του Πανεπιστημίου Κρήτης και χορηγίες επιχειρήσεων.

Ας σημειωθεί ότι στο ζήτημα της μεταφοράς ισχύει για τους φοιτητές μας η έκπτωση 50%, όπως και στην υπόλοιπη Ελλάδα, και έχουν επιπλέον χορηγηθεί δωρεάν κάρτες σε ιδιαίτερα ευπαθείς ομάδες μέσω ενός ειδικού προγράμματος με τη στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης, ενώ βρισκόμαστε σε συνεννόηση με το ΚΤΕΛ για περαιτέρω μείωση της τιμής της κάρτας απεριόριστων διαδρομών. Στόχος μας είναι η επίλυση των προβλημάτων ή έστω η ελαχιστοποίησή τους, σε ένα πνεύμα συνεργασίας και αλληλεγγύης, και όχι η καταγγελία ή ο εξαναγκασμός».

Όπως τονίζει στην ανακοίνωσή της η Πρυτανεία, «η βία, λεκτική ή σωματική, δεν αποτελεί αποδεκτό τρόπο επίλυσης των διαφορών σε μια κοινωνία όπου ισχύει η δημοκρατική τάξη. Ακόμη περισσότερο, η βία είναι αδιανόητη σε ένα πανεπιστημιακό Ίδρυμα και απολύτως ασύμβατη με τις ακαδημαϊκές αξίες. Οι επιστήμονες είναι πρωτίστως πολίτες υπεύθυνοι για τους λόγους και τις πράξεις τους, ελεύθεροι να έχουν τη γνώμη τους και να την υποστηρίζουν με επιχειρήματα, πείθοντας τους άλλους με τον ορθό λόγο. Κινητοποιήσεις όπως αυτή της αυτοαποκαλούμενης "Αντιιεραρχικής Συνδικαλιστικής Πρωτοβουλίας", με τις προαναφερθείσες παρενέργειες, δε συμβάλλουν στην επίλυση προβλημάτων, αλλά δημιουργούν νέα, ενίοτε πιο δυσεπίλυτα».

Ωστόσο, μη γνωρίζοντας ποιες παραταξιακές προσδοκίες ώθησαν τους συγκεκριμένους φοιτητές σε αυτό το δρόμο, η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Κρήτης τονίζει πως θα πρέπει να έχουν την επίγνωση ότι στο δρόμο αυτό θα βαδίσουν μόνοι τους. Καταλήγοντας, η Πρυτανεία επισημαίνει ότι «το Πανεπιστήμιο ή θα είναι δημοκρατικό, ανοιχτό στο διάλογο, την ανταλλαγή ιδεών, με συλλογική λειτουργία και σεβασμό στην προσωπικότητα του άλλου ή δεν έχει νόημα να υπάρχει.

Ας μην έχει κανείς αμφιβολία ότι η ακαδημαϊκή κοινότητα και η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Κρήτης θα υπερασπιστούν τη δημοκρατία και τις ακαδημαϊκές αρχές σε όλες τις περιστάσεις και με όλα τα νόμιμα μέσα».

Ρεπορτάζ: Μαρία Αντωνογιαννάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News