default-image

Επετειακό ημερολόγιο από το Πνευματικό Κέντρο Άνω Βιάννου

Κρήτη
Επετειακό ημερολόγιο από το Πνευματικό Κέντρο Άνω Βιάννου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένα επετειακό εορταστικό ημερολόγιο εξέδωσε το Πνευματικό Κέντρο Άνω Βιάννου, «Περικλής Βλαχάκης», με αφορμή τη συμπλήρωση των 5 χρόνων λειτουργίας του. Το ημερολόγιο περιέχει φωτογραφίες, λογοτεχνικά και επιστημονικά κείμενα με βασικό θέμα την παράδοση, τη λογοτεχνική παραγωγή, την αρχαιολογική σπουδαιότητα και γενικότερα την άυλη πολιτιστική κληρονομιά της ευρύτερης περιοχής της Βιάννου.

Αυτό το εγχείρημα έρχεται να επιβεβαιώσει ακόμα μια φορά το σκοπό του δωροθέτη Περικλή Βλαχάκη αποδεικνύοντας παράλληλα ότι η πολιτιστική μας κληρονομιά δίνει προστιθέμενη αξία στη ζωή των πολιτών και αποτελεί ίσως το πιο σημαντικό κεφάλαιο της χώρας μας.

Όταν ο Περικλής Βλαχάκης στα νεανικά του χρόνια συμμετείχε σε πολιτιστικές δράσεις που λάμβαναν χώρα στην περιοχή της Βιάννου, όπως θεατρικές παραστάσεις, καντάδες, χορωδία, λογοτεχνικοί κύκλοι, εικαστικά, η απουσία ενός χώρου που να φιλοξενεί όλη αυτή την πλούσια καλλιτεχνική παραγωγή ήταν ιδιαίτερα αισθητή και του έδωσε την ιδέα να δωρίσει όλη του την περιουσία στην υλοποίηση αυτού του σκοπού.

Το Πνευματικό Κέντρο αποπερατώθηκε με τις άοκνες προσπάθειες πολλών σημαντικών ανθρώπων της Βιάννου και τα τελευταία χρόνια αποτελεί στέρεο έρεισμα πολιτιστικής και πνευματικής προόδου για όλη την περιοχή, αφού πιστό στις επιταγές του δωροθέτη του έχει φιλοξενήσει στις σύγχρονες εγκαταστάσεις του πληθώρα σημαντικότατων εκδηλώσεων για την ιστορία, την αρχαιολογία, τη λαογραφία, τη μουσική παράδοση του τόπου, τομείς στους οποίους μπορεί ακόμη να ειπωθούν πολλά, αλλά και να γίνουν έρευνες για νέο υλικό και αξιοποίηση του υπάρχοντος.

Η επετειακή ατζέντα του 2017 είναι στην πραγματικότητα ένας απολογισμός των 5 χρόνων ενεργού παρουσίας του Πνευματικού Κέντρου και συνιστά την έκφραση ευχαριστιών του ΔΣ του κέντρου σε όλους εκείνους που το στήριξαν όλα αυτά τα χρόνια με κάθε τρόπο, και έχουν πλέον καταγραφεί στους φίλους του.

Περιλαμβάνει χαιρετισμούς φίλων του ιδρύματος, το ιστορικό του Πνευματικού Κέντρου, τις εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν όλα αυτά τα χρόνια, αδημοσίευτα ποιήματα για το Ολοκαύτωμα της Βιάννου, καθώς επίσης και κείμενα που έχουν δημοσιευτεί στο περιοδικό «Βιαννίτικες Ρίζες» και στα πρακτικά του 1ου Παμβιαννίτικου Συνεδρίου, λογοτεχνικά κείμενα του Ιωάννη Κονδυλάκη, της βραβευμένης συγγραφέως παιδικών και νεανικών βιβλίων Μαρίας Παπαγιάννη, του λαογράφου συγγραφέα Γιώργη Σταματάκη και καλλιτεχνικές φωτογραφίες από όμορφα και ιστορικά σημεία της Βιάννου.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Πολιτιστικού Κέντρου, τα έσοδα από τη διάθεση του ημερολογίου θα στηρίξουν μορφωτικές δραστηριότητες για νέους και θα ενισχύσουν το βραβείο «Περικλής Βλαχάκης» για τις σπουδές του πρωτεύσαντα μαθητή/τριας της Γ' Λυκείου του σχολείου Βιάννου για το έτος 2016 2017.

Το ΔΣ του Πνευματικού Κέντρου Άνω Βιάννου «Περικλής Βλαχάκης», σας εύχεται Καλή Χρονιά με Υγεία και Πνευματική Πρόοδο.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News