Κρήτη

ΙΓΜΕ: "Φρένο" στις γεωτρήσεις, λόγω έλλειψης προσωπικού

Αποδεκατισμένες παραμένουν οι υπηρεσίες του ΙΓΜΕ στην Κρήτη, την ώρα που το νησί ταλανίζεται από λειψυδρία και κακής ποιότητας ύδατα ακόμη και στην ύδρευση.

Οι υπάλληλοι έχουν μειωθεί στο 1/5 στο νησί σε σχέση με το προσωπικό που υπήρχε κατά την ίδρυση της υπηρεσίας, δε διαθέτουν πια τον απαραίτητο εξοπλισμό και οι εξαγγελίες για στήριξη της δομής έχουν μείνει ανεκπλήρωτες. Στο Ρέθυμνο παραχωρήθηκε σχετική συνέντευξη τύπου στα γραφεία του ΙΓΜΕ.

Με συνοπτικές διαδικασίες με ΚΥΑ το 2013 το ΙΓΜΕ καταργήθηκε αφήνοντας στο δρόμο 400 εργαζομένους, όταν επανιδρύθηκε το 2015, λειτούργησε με 205 μόλις υπαλλήλους πανελλαδικά.

Ενδεικτική είναι η εικόνα και στην Κρήτη, όπου οι 54 υπάλληλοι κατά την ίδρυσή του, έγιναν μόλις 12 και τα 4 γεωτρύπανα, κατέληξαν σε κανένα, την ώρα που οι περισσότερες χώρες του κόσμου, διαθέτουν Ινστιτούτα Γεωλογικών & Μεταλλευτικών Ερευνών ως αναπόσπαστο κρατικό μοχλό ανάπτυξης, όπως αναφέρει ο γεωλόγος και αντιπρόεδρος του συνδικάτου ΙΓΜΕ, Χάρης Σμυρνιώτης.

Το ΙΓΜΕ μαζί με άλλες αντίστοιχες υπηρεσίες είχε ξεδιψάσει περιοχές της ανατολικής Κρήτης και ιδίως τον Άγιο Νικόλαο και το Ηράκλειο που υπέφεραν από λειψυδρία στην ύδρευσή τους, ενώ έχει πραγματοποιήσει και στη δυτική Κρήτη γεωτρήσεις σε αρκετά σημεία, σύμφωνα με την υδρογεωλόγο και πρώην διευθύντρια του ΙΓΜΕ Κρήτης, Ανδριανή Πολυχρονάκη.

Η υπηρεσία προσφέρει γεωτρήσεις ύδρευσης, ζώνες προστασίας υδρευτικών έργων, απορρύπανση περιοχών, ενώ σε κάθε περίπτωση φυσικής καταστροφής σπεύδει με "πυροσβεστικό" ρόλο.

Το Υπουργείο Ανάπτυξης είχε δεσμευθεί για 45 προσλήψεις μέσα στο 2016 και συνολικά 137, οι οποίες αγνοούνται, ενώ αναφορικά με τη χρηματοδότηση έργων, αναμένονται κονδύλια 15 εκατομμυρίων ευρώ, όμως οι εργαζόμενοι αισθάνονται ότι τους τραβούν το χαλί κάτω από τα πόδια τους, αφού δεν έχει εγκριθεί το έργο-προϋπόθεση για τα υπόλοιπα, αυτό της γεωλογικής χαρτογράφησης της χώρας, με σύγχρονα μέσα.

Ρεπορτάζ: Ματθαίος Καπετανάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια