Κρήτη

Αλλάζει το νομοσχέδιο για τους ΟΤΑ

Την απόσυρση, και την τμηματική επανακατάθεση του προωθούμενου διορθωτικού νομοσχεδίου για τους ΟΤΑ με τη σημερινή του μορφή (ξέχωρα αν ο ίδιος για πολιτικούς λόγους απέφυγε σκόπιμα τη λέξη “απόσυρση”).

Την απόσυρση, και την τμηματική επανακατάθεση του προωθούμενου διορθωτικού νομοσχεδίου για τους ΟΤΑ με τη σημερινή του μορφή (ξέχωρα αν ο ίδιος για πολιτικούς λόγους απέφυγε σκόπιμα τη λέξη "απόσυρση") επιβεβαίωσε ουσιαστικά χθες ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας στο συνέδριο της ΚΕΔΕ στη Θεσσαλονίκη.

Την ίδια ώρα, από το βήμα του συνεδρίου, ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης παρουσίασε το "γαλάζιο" πρόγραμμα αξιοκρατικότερης και αποτελεσματικότερης, όπως είπε, οργάνωσης και λειτουργίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με γνώμονα την κινητικότητα και όχι τις απολύσεις.

Αναλυτικότερα, ο νέος υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης επιβεβαίωσε χθες πως το προωθούμενο νομοσχέδιο για τους ΟΤΑ, όπως το είχε ετοιμάσει η προηγούμενη ηγεσία του ΥΠ.ΕΣ., αποσύρεται για να επανακατατεθεί με τροποποιήσεις και βελτιώσεις.

«Επιβάλλεται ένας διαχωρισμός για να αποφύγουμε δυσλειτουργίες. Υπάρχουν διατάξεις που πρέπει οπωσδήποτε να προωθηθούν εντός του Δεκεμβρίου, γιατί επείγουν και είναι αναγκαίες, καθώς επιλύουν πρακτικά ζητήματα που έχουν ιδιαίτερη σημασία για συγκεκριμένους Δήμους.

Και υπάρχουν διατάξεις που από την ίδια τους τη φύση συνδέονται με τη συνολική αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Δεν οδηγούμαστε, το διευκρινίζω, σε μια ακύρωση του νομοθετήματος», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός, ο οποίος τάχθηκε συνάμα υπέρ της θέσπισης της απλής αναλογικής και στην Αυτοδιοίκηση.

Το πρόγραμμα της Ν.Δ.

Αξιολόγηση, που δε θα οδηγεί σε καμία περίπτωση σε απολύσεις, αλλά σε «μηχανισμό συμμόρφωσης» των δημοτικών υπαλλήλων, συγχώνευση και κατάργηση φορέων, αλλά και κινητικότητα με τη σύμφωνη όμως γνώμη του φορέα προέλευσης, περιλαμβάνει το πρόγραμμα της Ν.Δ., σύμφωνα με τα όσα εξήγγειλε χθες στο συνέδριο της ΚΕΔΕ στη Θεσσαλονίκη ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Αυτή η αξιολόγηση, θέλω να το τονίσω, δεν έχει τιμωρητικό χαρακτήρα, δεν οδηγεί σε απολύσεις. Αυτό πρέπει να το ξεκαθαρίσουμε. Είναι ένα εργαλείο που δίνει τη δυνατότητα της επιβράβευσης στο δημοτικό υπάλληλο που κάνει καλά τη δουλειά του. Γι' αυτούς δε τους υπαλλήλους που δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους, θα υπάρχει ένας μηχανισμός συμμόρφωσης», διευκρίνισε ο πρόεδρος της Ν.Δ.

Παράλληλα, ο κ. Μητσοτάκης εμφανίστηκε αντίθετος στην αλλαγή του εκλογικού νόμου.

Αιχμές Πατούλη

Επικριτικός ως προς τις παλινωδίες γύρω από το περίφημο νομοσχέδιο- "σκούπα" για τους ΟΤΑ εμφανίστηκε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης.

«Πώς είναι δυνατόν σε δύο χρόνια να αλλάξουν τρεις υπουργοί και τώρα να περιμένουμε και να καθυστερεί η διαβούλευση για τον "Καλλικράτη" και τα νομοσχέδια, όπως το νομοσχέδιο- "σκούπα" για το οποίο υπήρξε εξαντλητική διαβούλευση», αναρωτήθηκε σε καυστικό ύφος ο κ. Πατούλης.

Ρεπορτάζ: Μπάμπης Σαββίδης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια