default-image

Με ρυθμούς χελώνας η εκτροπή του Πλατύ Ποταμού

Κρήτη
Με ρυθμούς χελώνας η εκτροπή του Πλατύ Ποταμού

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δεν έχει παραπεμφθεί στις... καλένδες, αλλά προχωρά... "αγκομαχώντας" το πολυσυζητημένο, εδώ και χρόνια, εγχείρημα της εκτροπής του Πλατύ Ποταμού για την ενίσχυση του φράγματος της Φανερωμένης. Εγχείρημα που θα δώσει "ανάσα" στον πρωτογενή τομέα τόσο στο νότιο Ρέθυμνο όσο και στη Μεσαρά.

Όπως προκύπτει από τις απαντήσεις που έλαβε στη Βουλή από την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ο Βασίλης Κεγκέρογλου, η κυβέρνηση δεν έχει εγκαταλείψει τελείως το σχεδιασμό για την εκτροπή του Πλατύ Ποταμού, αλλά δεν αποτελεί ακριβώς υψηλή προτεραιότητα, με τις διαδικασίες που έχουν αργήσει ήδη τόσα χρόνια να δρομολογούνται με νωχελικά, υποτονικά βήματα!

Επί του παρόντος εκείνο που αναμένεται άμεσα είναι η μελέτη της οικονομικής σκοπιμότητας του έργου, ενώ η χρηματοδότησή του θα εξεταστεί κάποια στιγμή μέσα στο καλοκαίρι. "Ζήσε, Μάη μου, να φας τριφύλλι", δηλαδή, για ένα έργο που μάλλον έχει αφεθεί, διαχρονικά, από τις τελευταίες κυβερνήσεις μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας...

Αναλυτικότερα,στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη διάρκεια του κοινοβουλευτικού ελέγχου, συζητήθηκε η επίκαιρη ερώτηση του γραμματέα της Κ.Ο. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και βουλευτή Ηρακλείου, κ. Βασίλη Κεγκέρογλου, προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης σχετικά με την εκτροπή του Πλατύ Ποταμού για την ενίσχυση του φράγματος Φανερωμένης.

Ο κ. Κεγκέρογλου αναφέρθηκε στην αύξηση της θερμοκρασίας και τα φαινόμενα ξηρασίας που έχουν ενταθεί τα τελευταία χρόνια στις περιοχές της νότιας Κρήτης και συγκεκριμένα στο νότιο Ρέθυμνο και στη Μεσαρά.

Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρθηκε στο «έργο πνοής», όπως το χαρακτήρισε, της εκτροπής του Πλατύ Ποταμού για την ενίσχυση του φράγματος της Φανερωμένης, που θα επιλύσει προβλήματα άρδευσης στη Μεσαρά και στο νότιο Ρέθυμνο, για να στηριχθεί η αγροτική παραγωγή και να παραμείνουν οι άνθρωποι στον τόπο τους.

Ο βουλευτής τόνισε ότι η προμελέτη είχε ξεκινήσει από το 2009, καθώς και η ανάθεση των οριστικών μελετών, και έθεσε τρία σημαντικά ερωτήματα στον υφυπουργό:

1ον: Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων από τη Διεύθυνση Περιβαλλοντικών Αδειοδοτήσεων του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας;

2ον: Πότε θα εκδοθεί η οριστική υδραυλική και ηλεκτρομηχανική μελέτη για το εν λόγω έργο;

3ον: Ποιος ο χρονικός ορίζοντας για τα τεύχη δημοπράτησης, τη χρηματοδότηση και την δημοπράτηση του έργου;

Ο κ. Κεγκέρογλου στη δευτερολογία του επέμεινε στην ανάγκη άμεσης λήψης μέτρων για την περιοχή της Μεσαράς, τονίζοντας την αναγκαιότητα ολοκλήρωσης της υδραυλικής και ηλεκτρομηχανικής μελέτης, των τευχών δημοπράτησης του έργου και της ένταξής του στο Πρόγραμμα 2014-2020, προκειμένου αυτό να δημοπρατηθεί.

Τα χρονοδιαγράμματα και η απάντηση του υπουργείου

Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, αναγνωρίζοντας ότι πρόκειται για έργο πνοής, ενημέρωσε τον κ. Κεγκέρογλου πως οι υπηρεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης είναι σε συνεχή συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες, λέγοντας πως:

1) Η απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων έχει εκδοθεί.

2) Εντός Δεκεμβρίου θα ολοκληρωθεί η μελέτη έγκρισης οικονομικής σκοπιμότητας του έργου.

3) Η ολοκλήρωση των μελετών και η πληρωμή τους θα γίνει ως «ανειλημμένες υποχρεώσεις» από το Πρόγραμμα 2014-2020.

4) Για τα τεύχη δημοπράτησης και την ένταξη του έργου στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα, προκειμένου αυτό να δημοπρατηθεί, οι διαδικασίες του προγράμματος θα ανοίξουν από την άνοιξη του 2017 και μετά την ημερομηνία αυτή θα εξεταστεί η ένταξη του έργου στο Πρόγραμμα 2014-2020 και συγκεκριμένα στο μέτρο 4.3.1.

Ρεπορτάζ: Μπάμπης Σαββίδης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News