default-image

Ζητούν εξηγήσεις οι Ενεργοί Πολίτες για τα απορριμματοφόρα

Κρήτη
Ζητούν εξηγήσεις οι Ενεργοί Πολίτες για τα απορριμματοφόρα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου θα μεταφερθεί προσεχώς η πρόσφατη αποκάλυψη- "βόμβα" της "Ν.Κ." για τους πρωτοφανείς χειρισμούς της δημοτικής Αρχής, και συγκεκριμένα του αντιδημάρχου Καθαριότητας, γύρω από την προμήθεια 8 νέων απορριμματοφόρων.

Όπως είχαμε αποκαλύψει, 4 μέρες πριν αποσφραγιστεί ο ηλεκτρονικός διαγωνισμός για τη συμφερότερη προσφορά μεταξύ δύο εταιρειών από την Επιτροπή του Διαγωνισμού, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Χάρης Μαμουλάκης επισκέφτηκε στην Αθήνα τη μία από τις δύο εταιρείες, προκειμένου να ενημερωθεί για την πρόοδο της προμήθειας των 8 απορριμματοφόρων (!), λες δηλαδή και ο ίδιος γνώριζε εκ των προτέρων πού, σε ποια διαγωνιζόμενη εταιρεία θα κατέληγε 4 μέρες μετά η Επιτροπή Διαγωνισμού του Δήμου!

Με φόντο την αποκάλυψη αυτή, η παράταξη των "Ενεργών Πολιτών", με επικεφαλής τον Ηλία Λυγερό, κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση προς το δήμαρχο Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινό, ζητώντας εξηγήσεις για τα όσα συνέβησαν γύρω από το διαγωνισμό της προμήθειας των απορριμματοφόρων.

Διαγωνισμός, όπως επισημαίνει με νόημα ο Ηλίας Λυγερός και τα υπόλοιπα μέλη της παράταξης, στο πλαίσιο του οποίου οι χειρισμοί δεν ακολούθησαν τη φυσιολογική ροή και εξέλιξη των γεγονότων...

Η επερώτηση

«Κύριε δήμαρχε, όπως θα σας είναι γνωστό καλύτερα από τον καθένα, ένας διαγωνισμός (ιδιαίτερα αν είναι ηλεκτρονικός και υψηλού αντικειμένου) για να ολοκληρωθεί απαιτεί:

- Απόφαση, τελική, της Επιτροπής Διενέργειας του διαγωνισμού και έγκριση από τον αρμόδιο φορέα.

- Έγκριση από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση του συνόλου της διαγωνιστικής διαδικασίας.

- Προσυμβατικό έλεγχο από τα αρμόδια κλιμάκια του Ελεγκτικού Συνεδρίου (συμβάσεις άνω των 500.000 ευρώ).

- Απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Μετά απ' όλα αυτά, καλείται ο ανάδοχος για υπογραφή της σύμβασης εκτέλεσης, προσκομίζοντας όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Στον τελευταίο διαγωνισμό-προμήθεια 8 απορριμματοφόρων μερικά γεγονότα έγιναν χωρίς να ακολουθηθεί η σωστή σειρά, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται ερωτήματα στα οποία πρέπει να απαντήσετε προσωπικά εσείς», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι "Ενεργοί Πολίτες Ηρακλείου" και συνεχίζουν: «Δυο λόγια για το ιστορικό:

Με τις αποφάσεις της Οικονομικής Επιτροπής και του Δημοτικού Συμβουλίου προκηρύχθηκε δημόσιος ηλεκτρονικός διαγωνισμός.

Η Επιτροπή Διαγωνισμού, μετά την υποβολή των προσφορών, ξεκίνησε τη διαδικασία αξιολόγησης και όρισε ημερομηνία ανοίγματος των οικονομικών προσφορών και ανάδειξης αναδόχου την 22α/11/2016 και ώρα 14:00.

Ταυτόχρονα κλήθηκε έκτακτη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής για την Πέμπτη 24/11/2016, για την έγκριση του αποτελέσματος. Μέχρι τη στιγμή εκείνη δεν υπήρχε προσωρινός ανάδοχος στο συγκεκριμένο διαγωνισμό. Και όμως...

Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, που διεξήχθη την 21η/11/2016, στο θέμα 40β κληθήκαμε να ψηφίσουμε για την έγκριση της δαπάνης μετάβασης του αντιδημάρχου κ. Μαμουλάκη στην Αθήνα στις 18/11/2016 (δηλαδή 4 ημέρες πριν το άνοιγμα των οικονομικών προσφορών και 6 ημέρες πριν την έγκριση της απόφασης της Οικονομικής Επιτροπής), προκειμένου να συναντηθεί με την εταιρεία "ΚΑΟΥΣΗ Α.Ε." (μία από τις συμμετέχουσες στο διαγωνισμό) για τον έλεγχο (!!) της προόδου της προμήθειας των 8 απορριμματοφόρων.

Και ως διά μαγείας προσωρινός ανάδοχος είναι η εταιρεία "ΚΑΟΥΣΗΣ Α.Ε.", με αποφάσεις χρονικά μεταγενέστερες.

Να θυμίσουμε ότι η ανάθεση τελειώνει με την υπογραφή της σύμβασης - που δεν έχει γίνει ακόμα, διότι απαιτούνται ακόμα έλεγχοι και αποφάσεις».

«Το ερώτημα που γεννάται είναι πώς και με ποια γνώση και αρμοδιότητα γίνονται συναντήσεις με μία από τις εταιρείες που συμμετείχε στο διαγωνισμό, χωρίς να έχει προκύψει από τις αναμενόμενες διαδικασίες έστω και ο προσωρινός ανάδοχος; Κύριε δήμαρχε, είναι κάτι που πρέπει να εξηγηθεί και να στηριχθεί θεσμικά και νομικά.

»Πολύ δε περισσότερο που η συνάντηση έγινε όχι για να του ανακοινωθεί το αποτέλεσμα του διαγωνισμού (εξάλλου δεν ήταν γνωστό), αλλά να δουν τον έλεγχο της προόδου της προμήθειας (δηλαδή εύλογα διερωτάται κάποιος αν η συγκεκριμένη εταιρεία έχει ήδη ξεκινήσει την κατασκευή και ελέγχθηκε για την πρόοδο;).

Αναμένουμε με ενδιαφέρον την τοποθέτησή σας στο καίριο θέμα της διαφάνειας και της ισοτιμίας», καταλήγει η παράταξη του Ηλία Λυγερού...

Ρεπορτάζ: Μπάμπης Σαββίδης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News