default-image

Στα Χανιά ο Παυλόπουλος, μήνυμα στην Τουρκία (photos)

Κρήτη
Στα Χανιά ο Παυλόπουλος, μήνυμα στην Τουρκία (photos)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στα Χανιά βρίσκεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος για να τιμήσει με την παρουσία του την επέτειο των 103 χρόνων Ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα.

«Οι Έλληνες μπορούμε να ζήσουμε μόνο ελεύθεροι, γι' αυτό και η ιστορία μας είναι μία αδιάλειπτη και αδιαπραγμάτευτη αντίσταση εναντίον κάθε είδους δεσποτισμού» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η ελληνική σημαία υψώθηκε στο φρούριο Φιρκά από τον πρώτο πολίτη της χώρας.Δυνατό μήνυμα πατριωτισμού έστειλε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, από τα Χανιά,όπου και βρέθηκε μαζί με τον πρόεδρο της Βουλής , Νίκο Βούτση, για την 103η επέτειο της Ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα.

Οι Κρήτες αποτελούν εμβληματικό παράδειγμα της αφοσίωσης των Ελλήνων στην Ελευθερία, είπε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας

Πανηγυρικά και με όλες τις δέουσες τιμές εορτάστηκαν τα 103 χρόνια από την ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας μετά τη δοξολογία στον ιερό μητροπολιτικό ναό στα Χανιά, ξεναγήθηκε στο Ναυτικό Μουσείο Κρήτης.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στα Χανιά, ο κ. Παυλόπουλος, αποδεχόμενος πρόσκληση του Μουσείου Τυπογραφίας, θα επισκεφτεί τις εγκαταστάσεις του.

"Οι Έλληνες μπορούμε να ζήσουμε μόνο ελεύθεροι"

O κ. Παυλόπουλος έκλεισε την αναφορά του στην ιστορική ημέρα με αναφορές στις διαρκείς Επαναστάσεις των Κρητών κατά των Οθωμανών και θυμίζοντας τη μνήμη και τους Αγώνες του Ελευθερίου Βενιζέλου λέγοντας ότι «η επέτειος της Ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα 103 χρόνια πριν, είναι η επιτομή του μακραίωνου και άρρηκτου δεσμού των Ελλήνων με την ελευθερία.

»Οι Έλληνες μπορούμε να ζήσουμε μόνο ελεύθεροι γι' αυτό και η ιστορία μας είναι μία αδιάλειπτη και αδιαπραγμάτευτη αντίσταση εναντίον κάθε είδους δεσποτισμού.

»Οι Κρήτες μέσα από τους αγώνες τους για την τελική ένωση με την μητέρα πατρίδα αποδείχτηκαν εμβληματικοί εκφραστές αυτής της απαράμιλλης αφοσίωσης των Ελλήνων στην ελευθερία» τόνισε και πρόσθεσε:

«Στην πραγματικότητα, οι Κρήτες ουδέποτε υποτάχτηκαν στον τουρκικό ζυγό.

Οι διαρκείς εξεγέρσεις τους από το 1669 έως το 2013, με κορυφώσεις τη μεγάλη επανάσταση του 1866-1869 και το Ολοκαύτωμα του Αρκαδίου, την Επανάσταση του 1897-1898 και την Επανάσταση στο Θέρισο το 1905 με πρωταγωνιστή τον Ελευθέριο Βενιζέλο, μαρτυρούν αψευδώς.

Εδώ, στην Κρήτη ο αέρας της ελευθερίας πνέει και θα πνέει πάντα σταθερός, ούριος και ελπιδοφόρος».

Μήνυμα στην Τουρκία

Από τη στρατιωτική λέσχη, όπου και παρατέθηκε το επίσημο γεύμα στον πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε στο κυπριακό ζήτημα, ενώ τόνισε χαρακτηριστικά ότι στις προκλήσεις της Τουρκίας δεν απαντάμε με προκλήσεις, αλλά με αποφασιστικότητα ότι δε θα τις ανεκτούμε ,αναφερόμενος στην αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λωζάνης.

Το απόγευμα ακολουθεί συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου και της Εκτελεστικής Επιτροπής του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών "Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος", υπό την προεδρία του προέδρου της Βουλής και του προέδρου του Ιδρύματος.

Στις 7 μ.μ. στις εγκαταστάσεις του Ιδρύματος, η τελετή αναγόρευσης του προέδρου της Δημοκρατίας σε επίτιμο πρόεδρο και εταίρο του Ιδρύματος.

Ρεπορτάζ: Φωτεινή Μαυροματάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News