Κρήτη

Μετανάστες: Φεύγουν με τραγωδίες στις αποσκευές τους- video

Αναβλήθηκε για σήμερα το απόγευμα η αναχώρηση των 41 μεταναστών, πακιστανικής υπηκοότητας, οι οποίοι εντοπίστηκαν τα ξημερώματα της περασμένης Παρασκευής στην Ιεράπετρα, ενώ προφυλακίστηκε στη Νεάπολη ο 37χρονος Τούρκος δουλέμπορος.

Η Διεύθυνση Αστυνομίας Λασιθίου έχει τακτοποιήσει όλες τις διαδικασίες, ώστε η μεταφορά τους στο Τμήμα Αλλοδαπών Αττικής να γίνει σήμερα το απόγευμα. Από το Τμήμα Αλλοδαπών Αττικής το πιθανότερο είναι ότι θα μεταφερθούν στο κλειστό κέντρο φιλοξενίας μεταναστών Κορίνθου, μέχρι να βρεθεί ο καλύτερος τρόπος της επαναπροώθησής τους στη χώρα τους, το Πακιστάν.

Τραγωδίες διαλυμένων οικογενειών

Μιλώντας με τον 25χρονο Ισμαήλ, ο οποίος δέχτηκε να μας παραχωρήσει μια μίνι συνέντευξη, εκπροσωπώντας και τους άλλους συμπατριώτες του, μάθαμε ότι προορισμός τους ήταν η Ιταλία.

«Έχουμε συγγενείς και φίλους στην Ιταλία και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, που μας περιμένουν. Πληρώσαμε 4.500 ευρώ ο καθένας για να ταξιδέψουμε από την Τουρκία προς την Ιταλία. Ταλαιπωρηθήκαμε πολλές μέρες για να φτάσουμε από την Κωνσταντινούπολη στη νότια Τουρκία με λεωφορείο. Στην Ιεράπετρα από την πρώτη στιγμή που φτάσαμε μας συμπεριφέρθηκαν πάρα πολύ καλά. Ευχαριστούμε το Λιμενικό Σώμα, την Ελληνική Αστυνομία, τον ΕΕΣ, το Δήμο Ιεράπετρας, την τοπική Εκκλησία, το νοσοκομείο και όλους τους ανθρώπους που μας φρόντισαν, προσφέροντάς μας ζεστή φιλοξενία. Τώρα εμείς δε θέλουμε να γυρίσουμε στο Πακιστάν. Θέλουμε να μείνουμε στην Ελλάδα, μέχρι να μπορέσουμε να βρούμε τους συγγενείς μας», μας είπε ο 25χρονος Ισμαήλ, λίγες ώρες πριν την αναχώρησή τους από την Ιεράπετρα για το λιμάνι του Ηρακλείου.

«Οι περισσότεροι μάς είπαν ότι έχουν συγγενείς που είναι χαμένοι στην Ευρώπη. Γι' αυτό και ήρθε μια ειδική υπηρεσία του ΕΕΣ, η RFL, που είναι εξειδικευμένη στο να αποκαθιστά την επαφή μεταξύ των μελών των διασκορπισμένων οικογενειών. Τους εγκαταστήσαμε ένα ειδικό σύστημα Wi-Fi για να μπορέσουν να επικοινωνήσουν μαζί τους, φέραμε και δορυφορικά τηλέφωνα και ακούσαμε από τις συνομιλίες τους ότι άλλοι συγγενείς είναι στην Ευρώπη, άλλοι στο Πακιστάν και άλλοι σε διάφορες χώρες, όπως Ιορδανία και Λίβανο, ως πρόσφυγες. Η εγκυμονούσα μάθαμε ότι έχει άλλα τρία παιδιά, διασκορπισμένα από εδώ και από εκεί, μακριά από τους συγγενείς και τον άντρα της. Υπάρχουν ανάμεσά τους αυτές οι τραγωδίες των διαλυμένων οικογενειών. Αυτό είναι το μεγαλύτερό τους πρόβλημα. Νομίζω ότι έχουν δικαίωμα αυτές οι διαλυμένες οικογένειες να ξαναβρεθούνε. Αυτό εμείς προσπαθήσαμε να το κάνουμε, αλλά δεν ξέρω από εδώ και πέρα τι προβλέπεται. Είναι Πακιστανοί. Δεν είναι ούτε καν Παστούν του Νότιου Αφγανιστάν, και δεν εντάσσονται στο Διεθνές Δίκαιο, για να έχουν τα προνόμια που έχουν οι πρόσφυγες. Θεωρούνται παράνομα εισελθόντες και θα πάνε σε κλειστό χώρο φιλοξενίας, με αστυνομική φύλαξη», πρόσθεσε τέλος ο γιατρός κ. Ανδρέας Μαμαντόπουλος.

Για άλλη μια φορά η Ιεράπετρα αποδεικνύει ότι είναι υπόδειγμα ανθρωπιάς, φέροντας εις πέρας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την υπόθεση της αξιοπρεπούς φιλοξενίας 41 νέων ανθρώπων που ψάχνουν να βρουν τα υπόλοιπα μέλη των οικογενειών τους στην Ευρώπη, και μια καλύτερη τύχη σε μια ευρωπαϊκή χώρα, που θα έχει τη δυνατότητα να τους δώσει δουλειά και ένα μεροκάματο.

«Από την πρώτη στιγμή κινητοποιήθηκαν οι πάντες, με τον ΕΕΣ να σηκώνει το μεγαλύτερο βάρος της φροντίδας των ανθρώπων αυτών, που ευτυχώς ήταν νέοι και σε γενικές γραμμές καλά στην υγεία τους. Ευτυχώς βγήκαμε ασπροπρόσωποι ως κοινωνία, για μια ακόμα φορά, και αν χρειαστεί θα το ξανακάνουμε», μας είπε ο πρόεδρος του Περιφερειακού Τμήματος του ΕΕΣ κ. Ανδρέας Μαμαντόπουλος.

Στη φυλακή ο δουλέμπορος

Ενώ στην Ιεράπετρα οι 41 μετανάστες ετοίμαζαν τα πράγματά τους για να αναχωρήσουν με τα λεωφορεία της Ελληνικής Αστυνομίας, την ίδια ώρα οι άνδρες του Λιμενικού συνόδευαν τον 37χρονο Τούρκο δουλέμπορο στη Νεάπολη, προκειμένου να εμφανιστεί ενώπιον ανακριτή και εισαγγελία. Στις 2:30 χθες το μεσημέρι αποφασίστηκε η προφυλάκισή του στις φυλακές της Νεάπολης, μέχρι να οδηγηθεί στο εδώλιο του κατηγορουμένου για έκθεση ανθρώπινων ζωών σε κίνδυνο, παράνομη μεταφορά μεταναστών με σκοπό το κέρδος, και παράνομη είσοδο στη χώρα μας χωρίς τα απαραίτητα ταξιδιωτικά έγγραφα.

Ρεπορτάζ: Νίκος Πετάσης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια