default-image

Σημαντική τιμητική διάκριση για τον Λυχνοστάτη

Κρήτη
Σημαντική τιμητική διάκριση για τον Λυχνοστάτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μεγάλη διεθνή διάκριση είχε το Μουσείο «ΛΥΧΝΟΣΤΑΤΗΣ» στον 17ο παγκόσμιο διαγωνισμό AVICOM όπου συμμετέχουν κινηματογραφικές και οπτικοακουστικές παραγωγές μουσείων απ' όλο τον κόσμο.

Το ντοκιμαντέρ-παραγωγή του Μουσείου «Το μέσα Φως» σε σκηνοθεσία Σταύρου Ψυλλάκη απέσπασε το 3ο βραβείο στην κατηγορία ταινιών μεγάλου μήκους.

Η τελετή απονομής των βραβείων έγινε την περασμένη Τρίτη 22 Νοεμβρίου στο Εθνικό Μουσείο της Ουγγαρίας στη Βουδαπέστη και ο διευθυντής του Μουσείου Γιάννης Μαρκάκης που παρέλαβε το βραβείο δήλωσε ενθουσιασμένος για τη διάκριση ανάμεσα σε υποψήφια Μουσεία από 16 χώρες καθώς και για το γεγονός ότι αυτό είναι το τρίτο στη σειρά διεθνές βραβείο που κατακτά η ταινία «Το μέσα Φως».

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην ίδια κατηγορία το 1ο βραβείο έλαβε η μεγάλου μήκους ταινία  «Η επιστροφή», παραγωγή  ενός άλλου Ελληνικού Μουσείου, του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού στη Θεσσαλονίκη.

Παράλληλα, το Μουσείο «ΛΥΧΝΟΣΤΑΤΗΣ» θα συμμετάσχει στην  διεθνή Ημερίδα «Καινοτόμα και νεωτερικά μουσεία της Ευρώπης - Βραβεία EMYA από το European Museum Forum | Η ελληνική και διεθνής εμπειρία», την Δευτέρα, 28 Νοεμβρίου 2016, ώρα 10:00 -17.00 στο Αμφιθέατρο του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου  (οδός Τοσίτσα 1, Αθήνα).

Η ημερίδα που οργανώνεται από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και τον Οργανισμό "Heritage & Museums" έχει ως θέμα τη μουσειακή πολιτιστική πολιτική των ευρωπαϊκών κρατών και την εμπειρία των βραβευμένων μουσείων, ελληνικών και ξένων, κατά τη διάρκεια των σαράντα ετών, από την ίδρυση του φορέα ΕΜF και τη θεσμοθέτηση του διαγωνισμού EMYA (European Museum of the Year Award), από το Συμβούλιο της Ευρώπης.

Ο διευθυντής του Μουσείου Γιάννης Μαρκάκης θα κλείσει τις παρουσιάσεις των εκπροσώπων βραβευμένων ελληνικών μουσείων στις 14.30 με σύντομη αναφορά του στη διάκριση του Μουσείου «Λυχνοστάτης» στο διαγωνισμό ΕΜΥΑ (5η θέση το 2010) και την παρουσίαση της νέας παραγωγής μικρού μήκους του Μουσείου (διάρκειας 13') με τίτλο «Λυχνοστάτης, ένα χειροποίητο Μουσείο».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News