default-image

Ξεσηκωμός κτηνοτρόφων για το..."φιλοδώρημα" - video

Κρήτη
Ξεσηκωμός κτηνοτρόφων για το..."φιλοδώρημα" - video

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ηφαίστειο έτοιμο να εκραγεί θυμίζουν ορεινές περιοχές της Κρήτης, όπου οι κτηνοτρόφοι θα λάβουν ψίχουλα από την εξισωτική αποζημίωση, λόγω αλλαγών στον τρόπο κατανομής της.

Από φέτος  το επίμαχο μέτρο επεκτείνεται σε χιλιάδες δικαιούχους που διατηρούν χωράφια σε αγροτικές περιοχές, εξέλιξη που αποτελεί ισχυρό πλήγμα για την κτηνοτροφία και  για τους κατ' επάγγελμα αγρότες. 

http://vod.cretetv.gr/html5/html5lib/v1.6.12.27i/mwEmbedFrame.php/cache_st/11111/wid/_105/uiconf_id/11170240/entry_id/0_6br02whn/

Μείωση στα χρήματα της εξισωτικής η οποία μεταφράζεται άνω του 50% και παρά το γεγονός ότι φέτος αυξήθηκαν τα συνολικά ποσά από 160 εκατομμύρια ευρώ σε 250 εκατομμύρια, με τους δικαιούχους να αυξάνονται σε 300.000 από 80.000 που ήταν πέρυσι.

Για παράδειγμα, κτηνοτρόφοι σε ορεινές περιοχές που λάμβαναν πέρυσι 6.500 ευρώ, φέτος δικαιούνται 2.600 ευρώ, σύμφωνα με τον Σύνδεσμο Ελληνικής Κτηνοτροφίας που κάνει λόγο για εξισωτική - φιλοδώρημα στους κτηνοτρόφους, ζητώντας από την κυβέρνηση την τροποποίηση του θεσμικού πλαισίου.

Για τα μεγάλα προβλήματα που δημιουργήθηκαν σε σχέση με την καταβολή της εξισωτικής, ο Βασίλης Κεγκέρογλου κατέθεσε ερώτηση προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης.

Αγρότες ορεινών περιοχών βρίσκονται σε αδιέξοδο καθώς όπως τονίζουν δεν θα είναι σε θέση να καλύψουν τα έξοδα ακόμη ούτε για την αγορά ζωοτροφών.  Ραντεβού με τον αρμόδιο υπουργό θα επιδιώξει άμεσα η Παγκρήτια Συντονιστική Επιτροπή Κτηνοτροφικών Συλλόγων της Κρήτης, με στόχο να γίνει καλύτερη και δικαιότερη κατανομή της εξισωτικής για τους κατ' επάγγελμα αγρότες και κτηνοτρόφους.

Εντωμεταξύ, με απόφαση του Βαγγέλη Αποστόλου αυξάνεται για το 2016 το ανώτατο ποσό που μπορούν να εισπράξουν οι δικαιούχοι Εξισωτικής Αποζημίωσης των Ορεινών Περιοχών, από 100 ευρώ το εκτάριο σε 125 ευρώ το εκτάριο.

Έως τις 7 Δεκεμβρίου θα μπορούν - σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ - να υποβάλλονται οι ενστάσεις για την εξισωτική αποζημίωση από τους παραγωγούς μετά και την αύξηση στον προϋπολογισμό του επίμαχου Μέτρου που ανακοίνωσε το Υπουργείο Ανάπτυξης.

Ρεπορτάζ: Γεωργία Μακάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News