default-image

Ολομέτωπη επίθεση όλων εναντίον του Δημάρχου

Κρήτη
Ολομέτωπη επίθεση όλων εναντίον του Δημάρχου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Γιάννης Κουράκης έκανε λόγο για μια εικονική πραγματικότητα και έναν ωραιοποιημένο απολογισμό του Βασίλη Λαμπρινού που προφανώς - όπως επισήμανε δηκτικά - αφορά άλλη πόλη και όχι το... Ηράκλειο!

Ο Ηλίας Λυγερός χαρακτήρισε τον απολογισμό του δημάρχου ως συγγραφικό, μυθιστορηματικό πόνημα και μίλησε για άλλο ένα ευφάνταστο success story, που ουδεμία σχέση έχει με την πραγματικότητα την οποία βιώνουν καθημερινά οι δημότες.

Και οι δύο επικεφαλής, καθώς έλειπαν ο Μιχάλης Κασαπάκης και η Μόνα Αμανατίδου, εξαπέλυσαν σφοδρές βολές.

Για την ακρίβεια, εξαπέλυσαν μια ολομέτωπη επίθεση... αποδόμησης του απολογισμού πεπραγμένων για την πρώτη διετία της θητείας του που έκανε ο δήμαρχος Ηρακλείου, ο οποίος νωρίτερα, σε μια κίνηση που δεν έχει συνηθίσει, είναι η αλήθεια, έσπευσε να τσιγκλήσει τον προκάτοχό του Γιάννη Κουράκη.

Οι αιχμές του Βασίλη Λαμπρινού περί των παλιότερων μακροσκελών απολογισμών του Γιάννη Κουράκη, αλλά και τα υπονοούμενα για το έργο του Πολιτιστικού Κέντρου - παρά το γεγονός πως ο ίδιος επέλεξε να κάνει τον απολογισμό του στο Πολιτιστικό (!) - έδωσαν το έναυσμα για να ανέβουν ακόμα περισσότερο οι τόνοι στην ειδική συνεδρίαση παρουσίασης του απολογισμού της δημοτικής Αρχής.

Γιάννης Κουράκης και Ηλίας Λυγερός απάντησαν στα μηνύματα ικανοποίησης που έστειλε ο Βασίλης Λαμπρινός για τον απολογισμό πεπραγμένων του, με μια γλαφυρή... ακτινογραφία αποκαρδιωτικών καταστάσεων σε πολλά μέτωπα της καθημερινότητας.

Την ίδια ώρα, και οι δύο σκιαγράφησαν ένα τοπίο θολών, επιπόλαιων χειρισμών της Λότζιας, όπως π.χ. στα θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων και της αφαλάτωσης και κατηγόρησαν τη δημοτική Αρχή για αυταρχική νοοτροπία και έλλειψη διάθεσης συναίνεσης με την αντιπολίτευση.

Ο πρώην δήμαρχος, μάλιστα, αισθανόμενος, όπως υπογράμμισε, θιγμένος από προσπάθειες μηδενισμού του έργου των προηγούμενων δημοτικών Αρχών εκ μέρους του Βασίλη Λαμπρινού, έδωσε και άλλη διάσταση στη δική του τοποθέτηση.

Πέρα από τα σφοδρά πυρά της κριτικής, ο Γιάννης Κουράκης προχώρησε σε έναν απολογισμό του δικού του έργου, προς αντιπαραβολή, όπως είπε, της έλλειψης έργου από τη νυν δημοτική Αρχή.

Μια έντονη πολιτική χροιά της φιλοσοφίας της δικής του παράταξης για το Ηράκλειο "συνόδεψε" επίσης και την ομιλία του Ηλία Λυγερού, ο οποίος, πέρα από τις επιμέρους επιθέσεις για συγκεκριμένους χειρισμούς της δημοτικής Αρχής, την κατηγόρησε ότι έχει μια πρωτοφανή φιλοσοφία να μαζεύει χρήματα στην άκρη αντί να τα διοχετεύει στην πόλη προς όφελος της τοπικής κοινωνίας.

Η χροιά, το περιεχόμενο των ομιλιών και των δύο επικεφαλής, έδωσε ένα έντονο στίγμα προεκλογικής ατμόσφαιρας στη χθεσινή ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Προεκλογικό στίγμα που έδωσε από τη μεριά του και ο ίδιος ο δήμαρχος Ηρακλείου, ο οποίος έκλεισε τη δευτερολογία του δίνοντας ραντεβού με τους κ.κ. Κουράκη και Λυγερό στις επόμενες εκλογές...

Αναλυτικότερα, σε μια κίνηση που ομολογουμένως δε μας έχει συνηθίσει, ο δήμαρχος Ηρακλείου άνοιξε την ομιλία του με μια... επίθεση στον Γιάννη Κουράκη!

Ο ίδιος σχολίασε συγκεκριμένα σχετική ανακοίνωση της παράταξης των "Ανοιχτών Οριζόντων", και το σκληρό, όπως είπε, ύφος της.

«Δε μηδενίζουμε το έργο των προηγούμενων δημάρχων, αλλά αναφερόμαστε σε συγκεκριμένους τομείς στους οποίους αλλάξαμε σελίδα στα πεπραγμένα του Δήμου», είπε ο Βασίλης Λαμπρινός απευθυνόμενος στον Γιάννη Κουράκη, ο οποίος έσπευσε να του απαντήσει πως δεν πρόκειται να καταπιεί τις τακτικές μηδενισμού και πως παρευρίσκεται για να υπερασπιστεί «το έργο όλων των προηγούμενων δημοτικών Αρχών».

Αυτή ήταν η πρώτη στιγμή έντασης ανάμεσα σε νυν και πρώην δήμαρχο, ενώ αργότερα ακολούθησε και δεύτερο σκηνικό έντασης.

Αφορμή για τη δεύτερη ένταση ήταν μια αναφορά-υπονοούμενο του Βασίλη Λαμπρινού για το έργο του Πολιτιστικού Κέντρου. Εμμέσως πλην όμως σαφώς, μέσω της ατάκας πως «ειδικά για το Πολιτιστικό Κέντρο δε διεκδικούμε καμία πατρότητα κύριε Κουράκη, είναι όλο δικό σας», ο δήμαρχος άφησε υπόνοιες για σκοτεινά σημεία στο έργο.

Ο ίδιος αργότερα το "μάζεψε", λέγοντας πως η αναφορά δεν περιείχε καμία υπόνοια. Ωστόσο ήταν ξεκάθαρο πως η αποστροφή αυτή περιείχε "καρφί", για το οποίο ο κ. Κουράκης εξεμάνη, εκφράζοντας παράλληλα την απορία του γιατί ο δήμαρχος αφήνει "σκιές" για το Πολιτιστικό, το οποίο μάλιστα διάλεξε για να κάνει απολογισμό!

Στα του απολογισμού πεπραγμένων, ο κ. Λαμπρινός χαρακτήρισε ως σημαντικότερη προεκλογική εξαγγελία, που υλοποιήθηκε την πρώτη διετία της θητείας του, την εκπόνηση στρατηγικού αναπτυξιακού σχεδιασμού, μεσω ΣΟΑΠ και ΒΑΑ.

Για την Κοινωνική Πολιτική ο κ. Λαμπρινός ανέφερε, μεταξύ άλλων:

«Δίνουμε πρωινά συνολικά σε περισσότερα από 400 παιδιά οικογενειών που έχουν ανάγκη. Συγκεκριμένα, με ίδιους πόρους, ωφελήθηκαν από το Σεπτέμβριο του 2015 έως τον Ιούνιο του 2016, 325 μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Επιπλέον 100 μαθητές ωφελήθηκαν για δεύτερη χρονιά από χορηγία ιδιωτικής επιχειρήσεως.

Το Κέντρο Αστέγων λειτουργεί με διανυκτέρευση για πρώτη φορά και μάλιστα από το καλοκαίρι του 2015 με δικές μας δαπάνες. Καθιερώσαμε επίσης το θεσμό του Κοινωνικού Φροντιστηρίου. Χάρη στην εθελοντική προσφορά 120 καθηγητών (συνολικά από την ημέρα της έναρξής του), έχει βοηθήσει περίπου 350 μαθητές σε όλα τα μαθήματα Γυμνασίου και Λυκείου.

Αναφερόμενος στον τομέα του πολιτισμού, ο δήμαρχος Ηρακλείου στάθηκε στην απονομή βραβείων Ηθικής Τάξης και "Νίκου Καζαντζάκη", ενώ μίλησε για πολιτιστική άνοιξη στην πόλη.

«Δε μας ενδιαφέρουν τα έργα-πυροτεχνήματα που δεν εντάσσονται σε έναν ουσιαστικό σχεδιασμό, εγκαινιάζονται με τυμπανοκρουσίες και εν συνεχεία αποδεικνύονται υπερκοστολογημένα και δυσλειτουργικά», ανέφερε ο Βασίλης Λαμπρινός, ο οποίος υποστήριξε πως η δημοτική Αρχή δέχεται άδικη κριτική περί ελλείμματος σε έργα υποδομών για την πόλη...

«Παρά τα όσα έχουν ακουστεί περί απραξίας, έχουμε ολοκληρώσει μέσα σε δύο χρόνια 30 συμβασιοποιημένα έργα, τα 28 από την προηγούμενη δημοτική Αρχή, εγκαίρως και προπάντων επιτυχώς, με μόλις δεκατέσσερις μηχανικούς και γεωπόνους στη Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων και Μελετών.

Από αυτά, το Σεπτέμβριο του 2014 τα δεκαπέντε ουσιαστικά δεν είχαν ξεκινήσει καν, επτά βρίσκονταν σε ποσοστό υλοποίησης κάτω του 20%, ενώ μόλις δύο είχαν ποσοστό υλοποίησης πάνω από το 50%!

Και μπορεί το τελικό αποτέλεσμα στην πλατεία Κορνάρου, για παράδειγμα, να μην αρέσει σε κάποιους, αλλά αυτό είναι ζήτημα αισθητικής, για την οποία δεν ευθυνόμαστε, αφού είμαστε υποχρεωμένοι να ακολουθήσουμε τις εγκεκριμένες μελέτες βάσει των οποίων είχε χρηματοδοτηθεί το έργο», επισήμανε ο δήμαρχος.

Στο μέτωπο της καθαριότητας, ο κ. Λαμπρινός παραδέχτηκε ότι η εικόνα δεν είναι η δέουσα που αρμόζει στην πόλη. Υποστήριξε, όμως, πως σήμερα το Ηράκλειο είναι πιο καθαρό από ό,τι παλαιότερα...

Στον οικονομικό τομέα ο δήμαρχος προχώρησε σε δύο αναφορές που προξένησαν σφοδρές αντιδράσεις από πλευράς αντιπολίτευσης. Το ένα ζήτημα αφορούσε στα δημοτικά τέλη. Ο ίδιος ανέφερε πως ο Δήμος αναγκάστηκε το 2016 να προχωρήσει σε μικρή αύξηση τελών στα νοικοκυριά επειδή ήταν υποχρεωμένος να εναρμονιστεί με το νόμο.

Αργότερα στην ομιλία του ο Ηλίας Λυγερός έκανε λόγο για ψέμα - για την ακρίβεια για μισή αλήθεια - εκ μέρους του δημάρχου! Όπως είπε, ο νόμος δεν προβλέπει κατώτατο συντελεστή τελών. Προβλέπει απλώς συγκεκριμένη αναλογία μεταξύ υψηλότερου και χαμηλότερου συντελεστή. Οπότε, όπως εξήγησε, ο Δήμος θα μπορούσε κάλλιστα να μειώσει τον υψηλότερο συντελεστή αντί να πάει σε αύξηση τελών.

Η δεύτερη αναφορά, που άναψε "φωτιές", αφορούσε στο περίφημο δάνειο της ΕΤΕπ και το «μπλόκο», όπως είπε ο κ. Λαμπρινός, που έβαλε η αντιπολίτευση στην προσπάθεια απορρόφησης δανειακών κεφαλαίων για συγκεκριμένα έργα, όπως η μεγάλη παρέμβαση στο "σταυρό" της πόλης...

Για φθηνό τακτικισμό έκαναν λόγο τόσο ο Γιάννης Κουράκης όσο και ο Ηλίας Λυγερός. Όπως τόνισαν, ενώ η σχετική απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου απαιτούσε ευρεία πλειοψηφία και υπερψήφιση και από την αντιπολίτευση, η δημοτική Αρχή δεν έκανε καμία κρούση, κουβέντα και διαβούλευση, αλλά ζήτησε εκβιαστικά την ψήφο των παρατάξεων.

Ρεπορτάζ: Μπάμπης Σαββίδης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News