Κρήτη

Δηλητηριασμένος γύπας βρήκε ξανά την ελπίδα

Ένας μικρός δηλητηριασμένος γύπας βρέθηκε να περιφέρεται σε κατοικημένη περιοχή, στα Χανιά, την Τετάρτη, με τα σημάδια της εξάντλησής του να είναι εμφανή.

Από νωρίς το πρωί της Τετάρτης ειδοποιήθηκαν οι εθελοντές του ΕΚΠΑΖ ότι ένα όρνιο περιφέρεται σε κατοικημένη περιοχή στην Κίσσαμο Χανίων τις δύο τελευταίες ημέρες και έχει καταλήξει στη στέγη ενός σπιτιού. Άμεσα ειδοποιήθηκε η Διεύθυνση Δασών Χανίων.

Το πουλί μετακινήθηκε όμως και αργά το μεσημέρι το εντόπισαν εκ νέου πολίτες σε δρόμο παράλληλο της Εθνικής. Με την βοήθεια στης Αστυνομίας αλλά και της Πυροσβεστικής Χανίων ο Γύπας πιάστηκε, μεταφέρθηκε στην Διεύθυνση Δασών και από εκεί τον παρέλαβαν οι εθελοντές της ΕΚΠΑΖ.

Το ζώο ήταν εμφανώς εξαντλημένο, αδύνατο και έχει σημάδια άτυπης δηλητηρίασης. Έπειτα από την άμεση φαρμακευτική αντιμετώπιση των συμπτωμάτων και την ενυδάτωση που του έγινε είναι ήδη καλύτερα, αν και αδύναμο ακόμη.

Για τον λόγο αυτό θα μείνει για μερικές ημέρες ακόμη υπό την φροντίδα των εθελοντών της ΕΚΠΑΖ και μόλις κριθεί ότι είναι ασφαλές θα μεταφερθεί στην Αίγινα, όπου και σταδιακά θα ενταχθεί στον μεγάλο κλωβό με τα υπόλοιπα Όρνια που φιλοξενούνται στο συγκεκριμένο κέντρο.

Το άπειρο πουλί θα αποθεραπευτεί και θα δυναμώσει μαζί με άλλα του είδους του και την Άνοιξη θα επιστρέψει στην Κρήτη για να επανενταχθεί με ασφάλεια στο φυσικό του περιβάλλον.

Συνεχές το πρόβλημα με τους γύπες

Κάθε χρόνο ένας σημαντικός αριθμός νεαρών γυπών κινδυνεύει σοβαρά είτε από πνιγμό στην θάλασσα (λόγω απειρίας μπορεί ένα δυνατό ρεύμα να τα ρίξει στην θάλασσα), είτε απομακρύνονται και χάνονται από το κοπάδι τους και λόγω απειρίας δεν βρίσκουν φαγητό και τέλος καταλήγουν, είτε δηλητηριάζονται από φόλες ή από δευτερογενή αίτια (τρώνε κάποιο ζώο που έχει δηλητηριαστεί, είτε από κάποιο ατύχημα κλπ.

Χάρη όμως στην εξαιρετική συνεργασία ευαισθητοποιημένων συμπολιτών μας, των αρμόδιων Κρατικών Αρχών και των εθελοντών του ΕΚΠΑΖ έχουν σωθεί δεκάδες πουλιά τα τελευταία χρόνια και έχουν επανενταχθεί επιτυχώς.

Η ΕΚΠΑΖ αναφέρει: «Θέλουμε να ευχαριστήσουμε από καρδιάς όλους όσους βοήθησαν το ζώο που βρισκόταν σε ανάγκη: τους πολίτες πρώτα -πρώτα που ενημέρωσαν έγκαιρα για το περιστατικό, την Δ/νση Δασών , την Πυροσβεστική και την Αστυνομία Χανίων για την βοήθεια και την συνεργασίας τους προς το συμφέρον του ζώου.»

Σχόλια