default-image

Ξηλώνουν το αιολικό πάρκο από τη Μονή Τοπλού

Κρήτη
Ξηλώνουν το αιολικό πάρκο από τη Μονή Τοπλού

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τέλος εποχής για τις παλιές ανεμογεννήτριες της ΔΕΗ στην περιοχή της Μονής Τοπλού! Μετά από 23 χρόνια λειτουργίας, οι συγκεκριμένες ανεμογεννήτριες, οι οποίες μαζί με μια ανεμογεννήτρια του Οργανισμού Ανάπτυξης Σητείας είναι οι πιο παλιές στην Κρήτη και από τις παλιότερες σε όλη την Ελλάδα, ολοκλήρωσαν πλέον τον "κύκλο ζωής" τους και θα αντικατασταθούν από νέες, πιο σύγχρονες, στο πλαίσιο του νέου αιολικού πάρκου συνολικής ισχύος 7,5 μεγαβάτ που προωθεί η ΔΕΗ - για την ακρίβεια η "ΔΕΗ Ανανεώσιμες" - στο ίδιο σημείο...

Το έργο στην περιοχή της Μονής Τοπλού στη Σητεία εντάσσεται στο μεγάλο πανελλαδικό "πακέτο" των 12 νέων αιολικών πάρκων συνολικής ισχύος 31,8 μεγαβάτ που σχεδιάζει να κατασκευάσει άμεσα, μέσω διαγωνισμών που θα προκηρυχθούν τις προσεχείς ημέρες, η "ΔΕΗ Ανανεώσιμες", θυγατρική της ΔΕΗ. Τα υπόλοιπα νέα αιολικά χωροθετούνται στην Εύβοια και σε διάφορα νησιά, όπως η Χίος, η Ικαρία και η Λήμνος.

Το αιολικό στη Σητεία είναι το μεγαλύτερο από τα 12 πάρκα που περιλαμβάνονται στο προωθούμενο "πακέτο", με προβλεπόμενη ισχύ 7,5 μεγαβάτ. Μπορεί βεβαίως στις σχετικές ανακοινώσεις και το πάρκο στη Σητεία να αναφέρεται ως νέο αιολικό πάρκο, επί της ουσίας όμως, όπως διευκρίνισε στη "Ν.Κ." ο δήμαρχος Σητείας, Θοδωρής Πατεράκης, δεν πρόκειται για νέο αιολικό πάρκο της "ΔΕΗ Ανανεώσιμες" στην περιοχή. Πρόκειται, αντιθέτως, για αντικατάσταση του υφιστάμενου πάρκου που τεχνολογικά "έφαγε" πλέον τα "ψωμιά" του!

Όπως μας ανέφερε ο δήμαρχος, το συγκεκριμένο αιολικό πάρκο, που περιλαμβάνει 19 ανεμογεννήτριες, είναι το παλιότερο αιολικό πάρκο σε όλη την Κρήτη, και ίσως ακόμα-ακόμα και σε όλη τη χώρα! Φτιάχτηκε το 1993. Μετρά δηλαδή 23 χρόνια λειτουργίας, έχοντας φτάσει στα όρια του προβλεπόμενου χρόνου ζωής των ανεμογεννητριών, που είθισται να κυμαίνεται από 20 έως 25 χρόνια.

Για το λόγο αυτό λοιπόν, η "ΔΕΗ Ανανεώσιμες" ετοιμάζει μέσω διαγωνισμού, που τίθεται σε δημόσια διαβούλευση, έργο αποξήλωσης των σημερινών 19 παλαιωμένων ανεμογεννητριών και την αντικατάστασή τους με νέες ανεμογεννήτριες.

Το νέο πάρκο, που προβλέπεται βάσει σχεδιασμού της "ΔΕΗ Ανανεώσιμες" να δημιουργηθεί στη θέση Παλαιόπυργος-Περδικιές Μονής Τοπλού, θα είναι λίγο μεγαλύτερο, με συνολική δυναμικότητα παραγόμενης ισχύος τα 7,5 μεγαβάτ.

Όπως μάλιστα επισήμανε ο κ. Πατεράκης, η ΔΕΗ δεν είναι η μοναδική που προχωρά σε αποξήλωση και αντικατάσταση ανεμογεννητριών. Σε ανάλογη κίνηση, στην περίπτωση μιας ανεμογεννήτριας στο ιδιόκτητό του αιολικό πάρκο στην περιοχή Μάρε Ζήρου, θα προχωρήσει λόγω ακριβώς παλαιότητας και ο Οργανισμός Ανάπτυξης Σητείας. Οργανισμός βεβαίως που έχει ποσοστά συμμετοχής και σε άλλα αιολικά πάρκα στην ευρύτερη περιοχή, ιδιοκτησίας ιδιωτικών εταιρειών...

Σε Σητεία, Εύβοια και νησιά του Αιγαίου

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, 12 νέα αιολικά πάρκα, συνολικής ισχύος 31,8 μεγαβάτ, σχεδιάζει να κατασκευάσει η "ΔΕΗ Ανανεώσιμες", θυγατρική της ΔΕΗ, στη Σητεία (περιοχή Μονής Τοπλού), την Εύβοια και σε νησιά του Αιγαίου.

Η Επιχείρηση έθεσε σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο διακήρυξης των διαγωνισμών για την κατασκευή των πάρκων, η οποία θα διαρκέσει δέκα εργάσιμες ημέρες προκειμένου να ακολουθήσει η προκήρυξη των διαγωνισμών.

Σημειώνεται ότι η αύξηση της παρουσίας της ΔΕΗ στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών αποτελεί στρατηγικό στόχο της Επιχείρησης προκειμένου να καλυφθεί το χαμένο έδαφος των προηγούμενων ετών.

Οι επενδύσεις που προγραμματίζονται περιλαμβάνουν συγκεκριμένα:

- Τη μελέτη, προμήθεια, μεταφορά, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία έντεκα αιολικών πάρκων, συνολικής ισχύος 24,30 MW, στις ακόλουθες θέσεις: Μαρμάρι Εύβοιας ισχύος 5,4 MW, Περδίκι Ικαρίας ισχύος 0,9 MW, Άγιος Ιωάννης Καρπάθου ισχύος 0,9 MW, Σίγρι Λέσβου ισχύος 2,7 MW, Βίγλα Λήμνου ισχύος 0,9 MW, Λακκάκια Πυθαγορείου Σάμου ισχύος 1,8 MW, Μελανιός Χίου ισχύος 2,7 MW, Προφήτης Ηλίας Ψαρών ισχύος 1,8 MW, Ποταμιά Χίου ισχύος 0,9 MW, Τηγάνι Μυκόνου ισχύος 1,8 MW και Μαμάδος Τήνου ισχύος 4,5 MW.

- Τη μελέτη, προμήθεια, μεταφορά, εγκατάσταση και θέση σε λειτουργία ενός αιολικού πάρκου, συνολικής ισχύος 7,5 MW, στη θέση Σητείας Κρήτης.

Ρεπορτάζ: Μπάμπης Σαββίδης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News