default-image

Η ώρα των απόφασεων για τη φιλοξενία των προσφύγων

Κρήτη
Η ώρα των απόφασεων για τη φιλοξενία των προσφύγων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το φορέα ή τους φορείς διαχείρισης, που θα αναλάβουν το κομμάτι της οργάνωσης-διαχείρισης γύρω από τη φιλοξενία των 2.000 προσφύγων στο νησί, με σημείο αναφοράς τις υπάρχουσες αναπτυξιακές εταιρείες της Αυτοδιοίκησης, καλούνται να αποφασίσουν αύριο το πρωί περιφερειάρχης και δήμαρχοι της Κρήτης, την ώρα που στο Δήμο Ηρακλείου επιχειρούν σιγά-σιγά να βάλουν στο κάδρο της προετοιμασίας και τις τοπικές κοινότητες. Σε μια κίνηση προφανώς στην κατεύθυνση της διασποράς των φιλοξενούμενων προσφύγων και στις περιφερειακές περιοχές του δήμου.

Αναλυτικότερα, στο μέτωπο του Προσφυγικού, εξελίξεις εν αναμονή πάντοτε και της νέας καθόδου του υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, στα τέλη του μήνα, θα έχουμε από την αυριανή μέρα. Και αυτό γιατί αύριο το πρωί θα πραγματοποιηθεί νέα σύσκεψη της αρμόδιας Συντονιστικής Επιτροπής της ΠΕΔ Κρήτης για το Προσφυγικό.

Η σύσκεψη αναμένεται να γίνει στο γραφείο του περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη, που έχει οριστεί από την Περιφερειακή Ένωση Δήμων ως επικεφαλής της Συντονιστικής Επιτροπής. Πέρα από τους δημάρχους-μέλη της Επιτροπής, το "παρών" αναμένεται να δώσουν και εκπρόσωποι των Αναπτυξιακών Εταιρειών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στις οποίες και θα πέσει το βάρος της διαχείρισης.

Ως γνωστόν, στην πρόσφατη συνεδρίαση της ΠΕΔ, που είχε γίνει στη Λότζια και είχε επί τάπητος το ζήτημα της φιλοξενίας των προσφύγων, δεν είχαν ληφθεί οριστικές αποφάσεις, αλλά είχε χαραχθεί η βασική γραμμή πλεύσης. Γραμμή η οποία, όπως είναι η επιθυμία που εκφράστηκε κατά κόρον από τους αυτοδιοικητικούς του νησιού, προβλέπει κατά πρώτον τη συγκέντρωση των αρμοδιοτήτων σε έναν παγκρήτιο φορέα ή τέσσερις φορείς για το νησί, ένα δηλαδή ανά περιφερειακή ενότητα, και κατά δεύτερον την αξιοποίηση των υφιστάμενων Αναπτυξιακών Εταιρειών των Δήμων αντί για τις ΜΚΟ, τις οποίες οι αυτοδιοικητικοί θέλουν να θέσουν εκτός κάδρου διαχείρισης...

Στην τελευταία συνεδρίαση της ΠΕΔ αποτυπώθηκε ξεκάθαρα η ομόθυμη βούληση, ο σχεδιασμός και η πρακτική εφαρμογή του σε ό,τι αφορά τη φιλοξενία των 2.000 προσφύγων, που αναμένονται από την άνοιξη στο νησί μας, να υλοποιηθούν από τις Αναπτυξιακές Εταιρείες και ανά περιφερειακή ενότητα της Κρήτης, δίχως την εμπλοκή των ΜΚΟ.

Αυτή είναι η βασική αρχή του σχεδίου που ετοιμάζουν στην Περιφερειακή Ένωση Δήμων, θεωρώντας πως είναι προτιμότερο να μείνουν μακριά οι ΜΚΟ και να πάρουν στις "πλάτες" τους το βάρος οι Αναπτυξιακές Εταιρείες...

Βεβαίως θα πρέπει να εξεταστούν οι λεπτομέρειες. Και αυτό ακριβώς θα γίνει αύριο το πρωί. Περιφερειάρχης, δήμαρχοι και εκπρόσωποι των Αναπτυξιακών Εταιρειών θα βάλουν κάτω τα δεδομένα όλα. Θα εξετάσουν τις υποδομές, τα μέσα, τις δυνατότητες που έχουν οι Αναπτυξιακές, ώστε να διαπιστωθεί αν και ποιες εξ αυτών μπορούν να ανταποκριθούν αποτελεσματικά στην αποστολή αυτή της πρακτικής εφαρμογής του σχεδιασμού, με βάση φυσικά το πρόγραμμα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ. Πρόγραμμα, σημειωτέον, το οποίο έχει διασφαλισμένη χρηματοδότηση μόνο για το 2017 και όχι για το 2018, για το οποίο έχουν δοθεί πάντως καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις από τον Γιάννη Μουζάλα πως θα βρεθούν τα αναγκαία κονδύλια...

Όπως είναι γνωστό, ο φορέας που θα αναλάβει τη μεταφορά των προσφύγων στο νησί θα υλοποιήσει πρόγραμμα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, σύμφωνα με το οποίο οι πρόσφυγες θα κατανεμηθούν αναλογικά σε όλους τους νομούς της Κρήτης, θα φιλοξενηθούν κατά προτεραιότητα σε σπίτια 60-90 τ.μ., με ενοίκιο που δε θα ξεπερνά το ποσό των 400 ευρώ. Επίσης, εναλλακτικά θα μπορούν να φιλοξενηθούν σε μισθωμένες ξενοδοχειακές μονάδες.

Τα χρήματα που θα δίνονται στους πρόσφυγες αντιστοιχούν σε ένα ποσό της τάξης των 90 ευρώ μηνιαίως ανά άτομο, για την κάλυψη του κόστους διαβίωσής τους, αυξανόμενο όταν πρόκειται για μητέρες με μικρά παιδιά, για τις οποίες θα υπάρχει η δυνατότητα να καλυφθούν κάποια επιπλέον έξοδα.

Ενημέρωση στις τοπικές κοινότητες

Εν αναμονή της αυριανής σύσκεψης, καθώς επίσης και της νέας καθόδου Μουζάλα στο νησί μας, οι Δήμοι συνεχίζουν τις κινήσεις προετοιμασίας. Στην κατεύθυνση αυτή, σε επίπεδο Δήμου Ηρακλείου έγινε μια ενημερωτική σύσκεψη της διαπαραταξιακής επιτροπής του Δήμου με τους προέδρους των Κοινοτήτων.

Στη συνάντηση, εκτός του κ. Γιάννη Ξυλούρη εκ μέρους της "Δύναμης Πολιτών" και του κ. Αριστείδη Αθανασάκη εκ μέρους των "Ενεργών Πολιτών", παρευρέθηκαν επίσης η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής κ. Μαρία Καναβάκη, ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος κ. Πέτρος Ινιωτάκης και ο εντεταλμένος σύμβουλος Τουρισμού και πρόεδρος του Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών κ. Gian Andrea Garancini.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, «στη συνάντηση συζητήθηκαν όλες οι τελευταίες εξελίξεις γύρω από το πολύ σημαντικό αυτό θέμα. Οι πρόεδροι ενημερώθηκαν για το πρόγραμμα της Ύπατης Αρμοστείας, που χρηματοδοτεί τη φιλοξενία των προσφυγών σε μικρά ξενοδοχεία και διαμερίσματα, το οποίο αποτελεί και το σχέδιο που έχει προκρίνει ως το πλέον ενδεδειγμένο η ΠΕΔ Κρήτης, ενώ τους ζητήθηκε από την Επιτροπή να βοηθήσουν προετοιμάζοντας τις τοπικές κοινωνίες για να υποδεχτούν, εφόσον χρειαστεί, ομαλά και δίχως προβλήματα τους πρόσφυγες.

Η συνάντηση έγινε μέσα σε καλό κλίμα και η ανταπόκριση των προέδρων στο συγκεκριμένο αίτημα υπήρξε θετική»...

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News