default-image

"Κατάρα" για τους Κρητικούς η διάθεση του πετρελαίου

Κρήτη
"Κατάρα" για τους Κρητικούς η διάθεση του πετρελαίου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μικρή πτώση της τιμής - από τα 0,94 ευρώ που ξεκίνησαν κατά μέσον όρο οι τιμές, σε 0,91 έως 0,92 ευρώ το λίτρο - αλλά και ελάχιστη άνοδος της ζήτησης είναι τα χαρακτηριστικά της παρούσας διαμορφούμενης κατάστασης στην αγορά του πετρελαίου θέρμανσης στο νομό Ηρακλείου, με τους βενζινοπώλες να έχουν στραμμένο το ενδιαφέρον τους για κάποια αναθέρμανση της αγοράς στο Δεκέμβριο... ίσως...

Τα νοικοκυριά δε βάζουν πετρέλαιο, και όσα αποφασίζουν να βάλουν δεν ξεπερνούν σε διαθέσιμα ποσά τα 300 με 400 ευρώ ως μια πρώτη για φέτος δαπάνη, όταν μέχρι και πριν την "εξυπνάδα" της εξίσωσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης ένα σπίτι έβαζε μέχρι και 1 τόνο πετρελαίου, για να "καλωσορίσει" το χειμώνα!

Σαν "κατάρα" είναι πλέον η έναρξη του χειμώνα για τα ελληνικά νοικοκυριά, ενώ όλοι (με ελάχιστες θλιβερές εξαιρέσεις οπαδών του κυβερνώντος κόμματος) έχουν να το λένε για την τεράστια "κωλοτούμπα" ΣΥΡΙΖΑ ως προς τα όσα έλεγε ως αντιπολίτευση και όσα κάνει τώρα, αυξάνοντας αντί να επαναφέρει στα παλαιότερα επίπεδα τον ΕΦΚ του πετρελαίου θέρμανσης.

Πώς διαμορφώνεται όμως η κατάσταση στην τοπική αγορά του πετρελαίου θέρμανσης στα μέσα Νοεμβρίου, με τον καιρό να παγώνει πλέον σε αξιοσημείωτο βαθμό; Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Πωλητών Πετρελαιοειδών Νομού Ηρακλείου, Λυκούργος Σαμόλης, λέει στη "Νέα Κρήτη" ότι υπάρχει ελάχιστη πτώση των τιμών, γύρω στα 3 λεπτά το λίτρο, ενώ «έχουμε μια μικρή αύξηση της κατανάλωσης, με πολύ δειλά βήματα. Σήμερα, ας πούμε (σ.σ. χθες), κάναμε μερικές διανομές. Ο κόσμος προφανώς περιμένει να φθηνύνει το πετρέλαιο. Και πλέον αυτό που κάνει είναι να παραγγέλνει στα κρύα. Δεν παραγγέλνει πιο μπροστά. Έχει οικονομικές δυσκολίες και περιμένει την τελευταία στιγμή, δυστυχώς. Εκεί, πάνω στην τελευταία στιγμή, τρέχουμε κι εμείς να τους εξυπηρετήσουμε όλους πάνω στο ζόρι»...

Μάλιστα, όπως λέει ο Λυκούργος Σαμόλης, «η δουλειά είναι πλέον δύο μήνες. Οι καταναλωτές πάνε και σε άλλες μορφές θέρμανσης και γενικά καμία σχέση με παλιότερα»...

Αλλά ας μην πάμε μακριά. «Αν δούμε πέρυσι, είχαμε καλύτερη κίνηση σε σχέση με την κίνηση που έχουμε φέτος. Τώρα προφανώς να έχουμε αύξηση της κίνησης κατά το Δεκέμβρη, λόγω κρύου. Δεν το ξέρουμε αυτό. Μπορεί πέρυσι κατά τη συγκεκριμένη περίοδο να είχε κρύο και φέτος το κρύο να ξεκινήσει μετά το Δεκέμβρη».

Βέβαια, όπως λέει ο κ. Σαμόλης, δε θα πρέπει να παραβλέπουμε και τη διαφορά των τιμών, που πέρυσι ήταν τουλάχιστον 10 με 12 λεπτά το λίτρο κάτω σε σχέση με τη φετινή περίοδο.

Βενζινάδικα χωρίς πετρέλαιο

Την ίδια ώρα, πολλά είναι τα βενζινάδικα εκείνα που έχουν επιλέξει φέτος να μη φέρουν και να μη διαθέσουν καθόλου πετρέλαιο θέρμανσης. Αυτή τη διαπίστωση μας επιβεβαιώνει και ο πρόεδρος των βενζινοπωλών Λυκούργος Σαμόλης, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Υπάρχει το φαινόμενο αυτό. Κάποιοι δεν έχουν φέρει πετρέλαιο θέρμανσης για το λόγο ότι δεν είναι πλέον ενδιαφέρον σαν εμπόρευμα. Φανταστείτε ότι έναν τόνο μπορεί να τον πηγαίναμε παλιότερα σε ένα σπίτι και τώρα τον ένα τόνο τον κάνεις τέσσερις και πέντε διαδρομές μέχρι να τον διαθέσεις. Ο βενζινοπώλης πλέον δεν έχει όφελος. Παθαίνει ζημιά. Και εκτός αυτού, η αύξηση αυτή που δημιουργείται δε φέρνει χρήματα στα ταμεία του κράτους. Είναι ζημιά. Η ακριβή τιμή είναι για όλους ζημιά».

Καμία δυνατότητα πρόβλεψης

Στο ερώτημά μας αν μπορούμε να προβλέψουμε τη διαμόρφωση των τιμών στο επόμενο διάστημα, ο κ. Σαμόλης είναι κατηγορηματικός λέγοντας πως «ποτέ δεν μπορείς να προβλέψεις», ενώ για το κατά πόσον εμείς ως καταναλωτές από τη στάση μας καθορίζουμε και το σκαμπανέβασμα των τιμών, απαντά: «Καμία σχέση. Αυτό το ορίζουν οι διεθνείς τιμές και η διαφορά δολαρίου και ευρώ. Δεν τους ενδιαφέρει καθόλου η συμπεριφορά των καταναλωτών. Μάλιστα μπορεί να "πέφτει" το βαρέλι και η τιμή να ανεβαίνει λόγω αύξησης της τιμής του δολαρίου».

Την ίδια ώρα, προκαλεί σοκ η διαφορά μεταξύ της πραγματικής τιμής του πετρελαίου θέρμανσης και της τιμής που διαμορφώνεται από τους πολλούς και δυσβάσταχτους φόρους του κράτους. «Οι φόροι στην τελική τιμή του πετρελαίου συμμετέχουν σε ποσοστό περίπου 69%», όπως τονίζει ο πρόεδρος των πρατηριούχων!

«Πρέπει να φθηνύνει το πετρέλαιο»

Στο σημείο αυτό ο κ. Σαμόλης κατηγορεί τη σημερινή κυβέρνηση ότι, ενώ έλεγε ως αντιπολίτευση ότι το πετρέλαιο θέρμανσης πρέπει να φθηνύνει για να μπορούν τα ελληνικά νοικοκυριά να ζεσταίνονται, τώρα και η ίδια ως κυβέρνηση κρατάει ψηλά τον ΕΦΚ ή και τον αυξάνει ακόμα περισσότερο. «Έτσι ο κόσμος κρυώνει, χωρίς μάλιστα να υπάρχει και όφελος για το κράτος, αφού δεν μπαίνουν χρήματα στα ταμεία. Και χάνουμε και από την πώληση και από το ΦΠΑ. Ο κόσμος δεν έχει χρήματα. Τον έχουν "αδειάσει". Οι άνθρωποι ψωνίζουν με πολύ μικρές ποσότητες. Και πολλοί έχουν σταματήσει τελείως τα καλοριφέρ, διότι αυτή τη στιγμή δεν έχουν να αγοράσουν».  

Ρεπορτάζ: Χριστόφορος Παπαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News