default-image

Γράμματα σ' ένα φίλο Γερμανό, από τη Θεατρική Συντροφιά

Κρήτη
Γράμματα σ' ένα φίλο Γερμανό, από τη Θεατρική Συντροφιά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τέσσερις επιστολές γραμμένες σε έναν υποθετικό φίλο Γερμανό γράφει ο Αλμπέρ Καμύ, και η Θεατρική Συντροφιά Ηρακλείου τις μεταφέρει στη σκηνή από τις 25 Νοεμβρίου  ως τις 18 Δεκεμβρίου, κάθε Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή στις 9.30 μ.μ.

Η παράσταση θα ανέβει σ' έναν καινούργιο χώρο που διαμορφώθηκε ειδικά για τις ανάγκες του έργου, την "Ξυλαποθήκη", όπου ο θεατής θα έχει την αίσθηση ότι μπαίνει από την πρώτη στιγμή μέσα στο σκηνικό του έργου και της εποχής.

Πρόκειται για ένα επίκαιρο κείμενο, που στηλιτεύει το φασισμό και τον πόλεμο, μέσα επιστολές που γράφτηκαν κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, από τον Ιούλιο του 1943 ως τον Ιούλιο του 1944 και εκδόθηκαν εκτός Γαλλίας, η οποία βρισκόταν τότε υπό γερμανική κατοχή, σε λίγα αντίτυπα. Ο Καμύ, μετά την απελευθέρωση, αρνήθηκε να τις επανεκδώσει.

Τα «Γράμματα σε ένα φίλο Γερμανό» αποτελούν ένα άτυπο μανιφέστο του συγγραφέα, στο οποίο διακηρύττει τη δύναμη της ανθρωπιάς και του πνεύματος, καταδικάζοντας ταυτόχρονα το παράλογο που φέρει ο πόλεμος, το μίσος, η αδιαλλαξία. Με γλώσσα ευγενή, που μετουσιώνεται θαυμαστά σε ένα αιχμηρό κατηγορώ, ο Καμύ μάς υπενθυμίζει πώς σε περιόδους κρίσης ο αποπροσανατολισμός και η σύγχυση εύκολα κυριαρχούν.

Οι αντιστοιχίες ανάμεσα στο τότε και το σήμερα, πολλές. Στην παράστασή μας, μια γυναίκα αντιτάσσεται στον παραλογισμό της εποχής της, πολεμά και τελικά φυλακίζεται για τα πιστεύω της, που δεν παύει όμως να υποστηρίζει με όσες δυνάμεις της έχουν απομείνει.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ:

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Σοφία Δερμιτζάκη- Στέλλα Κουφάκη

ΕΡΜΗΝΕΙΑ: Σοφία Δερμιτζάκη

VIDEO ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ : Nickolay Dorozhkin

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΣΚΗΝΙΚΟΥ: Γιώργος Μανουσάκης

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΜΟΥΣΙΚΗΣ-ΗΧΟΥ: Στέλλα Κουφάκη

ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ: Φανή Καλαθάκη

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Γιάννα Καραγιώργου-FOTOPROFILE

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΦΙΣΑΣ: Mark Quigley

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ: Σοφία Δερμιτζάκη, Στέλλα Κουφάκη

Είσοδος: 10 ευρώ Φοιτητικό: 8 Ευρώ

Τηλέφωνο για κρατήσεις: 6942291891 και 6947744796

Ξυλαποθήκη, Έβανς 60.

Υποσημείωση:

Το ρολόι της φωτογραφίας αποτελεί ένα θλιβερό απομεινάρι της 10ης Ιουνίου του 1944, της ημέρας του μακελειού των Ναζί στο Oradour-Sur-Glane, ένα χωριό της Γαλλίας. Οι δείκτες του έχουν σταματήσει στις 4:00, την ώρα που ακούγεται η πρώτη έκρηξη και ξεκινά ακόμη μία ναζιστική θηριωδία, με απολογισμό 642 νεκρούς, γυναικόπαιδα και άντρες. Μόνον 6 άνθρωποι κατάφεραν να σωθούν...

Με απόφαση του Ντε Γκωλ, το Oradour-Sur-Glane παρέμεινε ερειπωμένο, ως αιώνιο μνημείο της ναζιστικής βαρβαρότητας. Σήμερα το ρολόι βρίσκεται μέσα σε ειδικά διαμορφωμένη προθήκη στο μικρό μουσείο του Oradour-Sur-Glane, μαζί με άλλα αντικείμενα που μαρτυρούν τη βιαιότητα εκείνης της μέρας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News