default-image

Στα κρύα του λουτρού άφησαν τη ΔΕΥΑΗ

Κρήτη
Στα κρύα του λουτρού άφησαν τη ΔΕΥΑΗ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

"Αχ, αυτός ο ανασχηματισμός", είναι ο τίτλος που ταιριάζει... "γάντι" στο κλίμα που υπάρχει στη ΔΕΥΑΗ και στη Λότζια τις τελευταίες ημέρες. Στη ΔΕΥΑΗ και στο Δήμο Ηρακλείου ήταν πανέτοιμοι να υποδεχτούν το προηγούμενο Σάββατο τον τέως πλέον υπουργό Οικονομίας, Γιώργο Σταθάκη, και να ακούσουν από τα χείλη του τις επίσημες ανακοινώσεις ως προς την έγκριση του φιλόδοξου σχεδιασμού, ύψους 24,5 εκατ. ευρώ, που στοχεύει στο να δώσει τέλος μέσα στα επόμενα χρόνια στον εφιάλτη της ταλαιπωρίας του νερού που βιώνει διαχρονικά η πόλη... Ενός σχεδιασμού που περιλαμβάνει την κατασκευή νέων δικτύων ύδρευσης σε ένα μήκος 255,5 χιλιομέτρων, καθώς επίσης και την αντικατάσταση των 50.000 υδρομέτρων που υπάρχουν σήμερα μέσα στον αστικό ιστό του Ηρακλείου!

Δυστυχώς, μερικές μόνο ώρες πριν την κάθοδο Σταθάκη, δηλαδή το βράδυ της περασμένης Παρασκευής, "έσκασε" ο κυβερνητικός ανασχηματισμός που έφερε αναγκαστικά και τη ματαίωση της επίσκεψης του Χανιώτη υπουργού, αφού ο ίδιος έφυγε από το υπουργείο Οικονομίας, "μετακομίζοντας" στο υπουργείο Περιβάλλοντος-Ενέργειας.

Στη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει μια μικρή απογοήτευση για το ότι ο κυβερνητικός ανασχηματισμός "έφαγε" τις πολυπόθητες ανακοινώσεις κυριολεκτικά στο παρά πέντε! Υπάρχει μια μικρή ανησυχία για ενδεχόμενες καθυστερήσεις ή εμπλοκές που μπορεί να φέρει στο μέτωπο της ύδρευσης της πόλης η αλλαγή σκυτάλης στο υπουργείο Οικονομίας.

Στο πλαίσιο αυτό, για να καθησυχαστούν ακριβώς οι ανησυχίες, χθες είχαμε την επίσκεψη του βουλευτή Ηρακλείου Νίκου Ηγουμενίδη, ο οποίος έχει πάρει επ' ώμου την υπόθεση, στα γραφεία της ΔΕΥΑΗ.

Ο Νίκος Ηγουμενίδης κουβέντιασε με τον πρόεδρο Νίκο Φακουρέλη, τα στελέχη αλλά και τους εργαζόμενους της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης.

Εκτός από τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΗ κ. Νίκο Φακουρέλη, στη συνάντηση παρευρέθηκαν από πλευράς διοίκησης ο γενικός και τεχνικός διευθυντής κ. Χαρίλαος Παπαματθαιάκης, ο οικονομικός διευθυντής της ΔΕΥΑΗ κ. Μιχάλης Φοινικιανάκης, ο προϊστάμενος Ύδρευσης κ. Γεώργιος Σαμαριτάκης και η προϊσταμένη του Τμήματος Μελετών και Κατασκευών κ. Καλλιόπη Τζαβλάκη.

Ο Νίκος Ηγουμενίδης επιβεβαίωσε καθησυχαστικά ότι ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης δεν επηρεάζει καθόλου την ειλημμένη απόφασή της να τεθεί ως προτεραιότητα η χρηματοδότηση του σχεδιασμού της ΔΕΥΑΗ.

Στην καθησυχαστική διαβεβαίωση του κ. Ηγουμενίδη συνηγορεί και η στοιχειώδης κοινή λογική, αφού υποτίθεται πως σε ένα σωστό κράτος υπάρχει μια συνέχεια στα υπουργεία...

Όμως η αλήθεια είναι ότι είμαστε στην Ελλάδα, όπου πάμπολλες φορές έχουμε δει να αλλάζει τελείως το... έργο μετά την αλλαγή υπουργικής σκυτάλης!

Στη ΔΕΥΑΗ κρατούν ως παρακαταθήκη την καθησυχαστική ενημέρωση που τους έκανε χθες ο Νίκος Ηγουμενίδης. Αλλά στο πίσω μέρος του μυαλού δεν παύουν να έχουν τις ανησυχίες και την αγωνία τους.

ΤΙ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ

Ο σχεδιασμός που θα "σώσει" το Ηράκλειο!

Ο φιλόδοξος σχεδιασμός της ΔΕΥΑΗ, που στοχεύει στο να δώσει δραστική λύση στο σημερινό εφιαλτικό σκηνικό με το χιλιοτρυπημένο δίκτυο ύδρευσης, που μετρά πάνω από 50% απώλειες νερού, με την ασταθή ροή του νερού, με τις συνεχείς διακοπές και με τα υποχρεωτικά ντεπόζιτα στις ταράτσες, περιλαμβάνει τέσσερα "πακέτα" έργων, τέσσερις επιμέρους παρεμβάσεις.

Το πρώτο "πακέτο", το οποίο, όπως ανέφερε στη "Ν.Κ." ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΗ Νίκος Φακουρέλης, είναι απολύτως ώριμο προς υλοποίηση και έχει υποβληθεί προς ένταξη στο Ε.Π. "Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον & Αειφόρος Ανάπτυξη", αφορά στην κατασκευή 60 χιλιομέτρων νέων αγωγών ύδρευσης στις περιοχές Ηλιούπολη, Δειλινά-Ακαδημίας -Αλικαρνασσός. Ο προϋπολογισμός ανέρχεται στα 4,5 εκατ. ευρώ.

Ομοίως απόλυτα ώριμη προς έγκριση είναι η παρέμβαση που αφορά στην περιοχή της Χρυσοπηγής και προβλέπει την αντικατάσταση 5,5 χιλιομέτρων δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης, με προϋπολογισμό 2 εκατ. ευρώ.

Πίσω από τις δύο αυτές παρεμβάσεις, που είναι οι πλέον ώριμες, έρχεται το μεγάλο "πακέτο" που αφορά σε 6 αθροιστικά σημαντικές παρεμβάσεις στο δίκτυο ύδρευσης.

Το συγκεκριμένο "πακέτο" περιλαμβάνει την κατασκευή 189 χιλιομέτρων νέων δικτύων ύδρευσης, συνολικού προϋπολογισμού 14,1 εκατ. ευρώ, και αφορά στις περιοχές Μασταμπά-Θέρισο, Κορώνη Μαγαρά, Αγ. Αικατερίνη, Δημοκρατίας-Κηπούπολη, Ν. Αλικαρνασσό και δυτικά προάστια (Τρεις Βαγιές-Εσταυρωμένος-Λίντο).

Με τα τρία αυτά παραπάνω "πακέτα" προβλέπεται η αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης σε ένα μήκος 255,5 χιλιομέτρων. Αν αναλογιστεί κανείς πως το συνολικό μήκος του δικτύου καλύπτει 600 χιλιόμετρα και πως παλαιότερα είχε γίνει αντικατάσταση σε ένα μήκος 300 χιλιομέτρων, αντιλαμβάνεται πως με την ολοκλήρωση των έργων το Ηράκλειο θα έχει αποκτήσει νέο, υπερσύγχρονο δίκτυο ύδρευσης στο 90% της επικράτειάς του!

Η τέταρτη μεγάλη παρέμβαση αφορά στην πλήρη αντικατάσταση των 50.000 πεπαλαιωμένων υδρομέτρων που υπάρχουν στον αστικό ιστό του Ηρακλείου. Το εκτιμώμενο κόστος ανέρχεται στα 4,5 εκατ. ευρώ, ενώ στόχος της ΔΕΥΑΗ, εφόσον εγκριθεί η χρηματοδότηση, είναι να πάμε σε έναν 5ετή ορίζοντα, με την αντικατάσταση δηλαδή 10.000 υδρομέτρων ετησίως.

Ρεπορτάζ: Μπάμπης Σαββίδης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News