default-image

Προχωρεί η ανάδειξη του παραδοσιακού νερόμυλου του Κρουσώνα

Κρήτη
Προχωρεί η ανάδειξη του παραδοσιακού νερόμυλου του Κρουσώνα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στην περαιτέρω ανάδειξη του παραδοσιακού νερόμυλου του Κρουσώνα και της ιστορικής εκκλησίας του Αγίου Γεωργίου, στοχεύει ο Δήμος Μαλεβιζίου, που προχώρησε στην αγορά τριών ακόμη παλαιών και χαρακτηρισμένων από τις αρμόδιες υπηρεσίες, ως επικινδύνως ετοιμόρροπα κτίσματα, με χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Κρήτης.

Ο χώρος που προκύπτει από την κατεδάφιση, διαμορφώνεται ως κοινόχρηστος και δημιουργεί πρόσβαση στη νέα πλατεία και το πάρκο πρασίνου, χώρο καθιστικών, κ.α., αλλά και νέες θέσεις στάθμευσης, που επιλύουν σημαντικά προβλήματα σε μια από τις ομορφότερες αλλά και πιο πυκνοδομημένες συνοικίες του Κρουσώνα.

Εντάσσεται δε στο γενικότερο σχεδιασμό της ανάπλασης της γραφικής συνοικίας του οικισμού και στον κοινόχρηστο χώρο που δημιουργήθηκε μετά από τη δωρεά του συγκροτήματος του παραδοσιακού Νερόμυλου, από τους κληρονόμους των οικογενειών Βαμβουκάκη, Δρακουλάκη και Ξυλούρη, προς τον Δήμο Μαλεβιζίου.

Ο συγκεκριμένος νερόμυλος χρονολογείται από τα τέλη του 19ου αιώνα, με τον πύργο υδατόπτωσης να είναι ακόμα παλαιότερος.

Με τις παρεμβάσεις της δημοτικής αρχής, αποτελεί πλέον ξανά ένα σημαντικό αξιοθέατο της περιοχής, ενώ έχει ήδη διαμορφωθεί με λειτουργικό τρόπο ο αύλειος χώρος του νερόμυλου και έχει δημιουργηθεί μια νέα πλατεία με παιδική χαρά, κήπο, αμφιθέατρο, παγκάκια, φωτισμό, κ.α.

Ο δήμαρχος Μαλεβιζίου Κώστας Μαμουλάκης σε δηλώσεις του τόνισε: «Η συγκεκριμένη παρέμβαση έχει επεκταθεί, όπως είχαμε στόχο, και στην ευρύτερη περιοχή του μνημείου και με τα παλιά, ετοιμόρροπα κτίρια που έχουμε εξαγοράσει και κατεδαφίζουμε, πολλαπλασιάζουμε τον περιβάλλοντα χώρο του, αναδεικνύουμε ακόμα περισσότερο το σημείο και δίνουμε ανάσα σε μια από τις πλέον πυκνοδομημένες συνοικίες του Κρουσώνα».

Ο ίδιος αναφέρθηκε στην καθοριστική, όπως είπε, συμβολή του περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη, «ο οποίος, για μια ακόμα φορά, βρέθηκε δίπλα μας, μας βοήθησε τα μέγιστα, όπως και του εντεταλμένου συμβούλου Πολιτισμού της Περιφέρειας Κρήτης, Κώστα Φασουλάκη, τους οποίους θα ήθελα και δημόσια να ευχαριστήσω».

Ακόμη ο κ. Μαμουλάκης ευχαρίστησε τις οικογένειες Βαμβουκάκη, Δρακουλάκη και Ξυλούρη που δώρισαν τον νερόμυλο στο Δήμο Μαλεβιζίου, όπως και όλους που συνέβαλαν στην ανάδειξή του.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News