Κρήτη

Βραβεύεται ο κορυφαίος μελετητής του Καζαντζάκη

Το βράδυ της Τετάρτης αναμένεται να πραγματοποιηθεί η απονομή του βραβείου «Νίκος Καζαντζάκης» στον Peter Bien, κορυφαίο μελετητή του έργου του Νίκου Καζαντζάκη.

Ο κ. Bien είναι καθηγητής της Αγγλικής και Συγκριτικής Λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο Dartmouth των Η.Π.Α. και θα ταξιδέψει από τις Η.Π.Α. αποκλειστικά για την απονομή.

Η βράβευση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, στις 8:00 το βράδυ, στη Βασιλική του Αγίου Μάρκου από το Δήμαρχο, κ. Βασίλη Λαμπρινό.

Ο κ. Bien, που θα ταξιδέψει από τις ΗΠΑ ειδικώς για την τελετή απονομής του Βραβείου, έχει συνδεθεί εδώ και δεκαετίες με το έργο του Καζαντζάκη, μεταφράζοντας αρχικά στην Αγγλική γλώσσα τα έργα του Καζαντζάκη:

«Ο τελευταίος πειρασμός» (1960)

«Ο φτωχούλης του Θεού» (1962)

«Αναφορά στον Γκρέκο» (1965)

«Ζορμπάς» (2014) (έργο που έλαβε το «Διεθνές Βραβείο Λογοτεχνικής Μετάφρασης» 2015, από την Εταιρεία Νεοελληνικών Σπουδών των ΗΠΑ)

Αυτό το διάστημα ετοιμάζει την μετάφραση του έργου «Καπετάν Μιχάλης»

Συνάμα, ο  κ. Bien, έχει συγγράψει πολλές, εξαιρετικά σημαντικές μελέτες για τον μεγάλο Κρητικό συγγραφέα, έργα που συνέβαλαν καθοριστικά στην διεθνή προβολή του έργου του μεγάλου Κρητικού συγγραφέα.

Το έργο του κ. Bien, τη βραδιά απονομής του Βραβείου «Νίκος Καζαντζάκης», θα παρουσιάσει η επίκουρη καθηγήτρια του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, κ. Τασούλα Μαρκομιχελάκη.

Στο μουσικό μέρος της τελετής θα παρουσιαστεί το έργο του Μάνου Χατζιδάκι «Καπετάν Μιχάλης», βασισμένο σε κείμενα του Νίκου Καζαντζάκη, στο πιάνο θα είναι η Λίλυ Δάκα και στην ερμηνεία ο Γιάννης Κασσωτάκης.

Σχόλια