default-image

Πάμφθηνο φάρμακο "εξαφανίστηκε" από τα ράφια

Κρήτη
Πάμφθηνο φάρμακο "εξαφανίστηκε" από τα ράφια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ασθενείς που παλεύουν με ψυχικά νοσήματα όπως η σχιζοφρένεια το έχουν απόλυτη ανάγκη. Οι οικογένειές τους ανησυχούν καθώς δεν μπορούν πλέον να το βρουν στα ράφια των φαρμακείων.

Οι τραγικές ελλείψεις συγκεκριμένου φαρμάκου που χορηγείται σε ψυχικά νοσούντες έχει προκαλέσει οργή καθώς είναι μεν φτηνό, αλλά πλέον ανύπαρκτο και στην Κρήτη!

Όπως ανέφερε συγγενής ασθενούς στο neakriti.gr «ο αδερφός μου πάσχει από σχιζοφρένεια και χωρίς το εν λόγω φάρμακο παθαίνει μια μορφή κρίσεων. Το φάρμακο είναι εδώ και 3 μήνες σε έλλειψη και υποψιαζόμαστε τεχνητές ελλείψεις καθώς ίσως επειδή είναι πολύ φτηνό, θέλουν να το εξάγουν».

«Έχουν δίκιο οι ασθενείς»

Σύμφωνα με τον πρόεδρο των φαρμακοποιών νομού Ηρακλείου και ειδικό γραμματέα του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού συλλόγου Γιάννη Τσικανδηλάκη «οι άνθρωποι φωνάζουν και έχουν δίκιο καθώς αυτό συμβαίνει εδώ και 4-5 μήνες. Η αλήθεια είναι όμως ότι η εταιρία δεν το εισάγει στην Ελλάδα βρίσκοντας διάφορα επιχειρήματα. Ενδεχομένως ο πραγματικός λόγος  να είναι η τιμή καθώς είναι φτηνό, ενώ επισήμως η εταιρία αναφέρει ότι δεν έχει τη δυνατότητα  να το φέρει στη χώρα μας. Η μικρή συσκευασία κοστίζει 2,17 και η λίγο μεγαλύτερη 3,77 ευρώ.

»Εμείς εισάγουμε το φάρμακο αλλά σε καμία περίπτωση, δεν γίνεται παράλληλη εξαγωγή. Έχουμε μεταφέρει το θέμα στο υπουργείο και υπάρχουν πληροφορίες ότι μέχρι τις  15-20 Δεκέμβρη ίσως ομαλοποιηθεί η κατάσταση».

Χορηγούν άλλο φάρμακο

Πιο καθησυχαστική εμφανίζεται η ψυχίατρος Εύα Μαρία Τσαπάκη . «To akineton (βιπεριδίνη) είναι απαραίτητο σε μια πολύ μερίδα ασθενών . Δεν είναι όμως ένα φάρμακο που αν δεν ληφθεί θέτει σε κίνδυνο τη ζωή των ασθενών στην πλειοψηφία τους. Αυτό το φάρμακο όταν δίνεται για ψυχική νόσο αφορά στην αντιμετώπιση κινητικών παρενεργειών των αντιψυχωτικών φαρμάκων. Υπάρχουν φάρμακα που μπορούν να το αντικαταστήσουν και αυτό κάνουμε».

Ρεπορτάζ: Φιλία Σαριδάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News